Beskæftigelsesministeriet

Velfærdsministeriet (Ligestillingsafdelingen)

 

 

Til Folketingets Europaudvalg

 

cc:

Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Folketingets Socialudvalg

Folketingets Politisk-Økonomiske Udvalg

 

 

 

 

Det tjekkiske EU-formandskabs program på beskæftigelses-, social- og ligestillingsområdet, 1. halvår 2009

 

Det tjekkiske EU-formandskab har præsenteret sit arbejdsprogram på beskæftigelses- social- og ligestillingsområdet for foråret 2009.  

 

Under overskriften ”Et Europa uden barrierer” vil formandskabet først og fremmest arbejde for at øge arbejdstagernes mobilitet i Europa og reducere restriktioner på arbejdskraftens fri bevægelighed. Til det formål har formandskabet opdelt sit program i fire temaer:

 

1)      Mobilitet/arbejdskraftens fri bevægelighed/migration

2)      Beskæftigelse

3)      Social beskyttelse og social inklusion

4)      Familiepolitik – balance mellem familie og arbejdsliv

 

Ad 1) Mobilitet/arbejdskraftens fri bevægelighed/migration

Formandskabet vil fortsætte debatten om mobiliteten i EU og de positive konsekvenser af EU-udvidelsen mere generelt. Dette skal blandt andet ske med afsæt i Kommissionens nylige rapport om mobilitet og de nationale overgangsordninger. Formandskabet lægger op til rådskonklusioner på det kommende EPSCO rådsmøde i marts, og emnet vil også danne udgangspunkt for det uformelle ministermøde i januar samt en række konferencer og møder.

 

For så vidt angår migration fra 3. lande skal dele af direktivforslaget om en fælles arbejds- og opholdstilladelse drøftes på EPSCO rådsmødet i marts. Forslaget vil dog fortsat være forankret i RIA.

 

Ad 2) Beskæftigelse

 

På beskæftigelsesområdet vil formandskabet først og fremmest arbejde for at finde en endelig løsning på arbejdstidsdirektivet. Der vil være en frokostdrøftelse af det videre forløb af sagen på det uformelle ministermøde i januar 2009. Forligsmøder med Europa-Parlamentet er fastlagt til afholdelse i februar og marts 2009.

 

Herudover er et forslag om en revision af Globaliseringsfondens virke og kriterier på dagsordenen. Med henvisning til den økonomiske krise er det formålet, at midlerne i fonden kommer til at gøre gavn hurtigere og mere effektivt end i dag. En vedtagelse hurtigst muligt prioriteres højt, og sagen er på dagsordenen for EPSCO rådsmødet i marts. I praksis kan sagen dog forsinkes af, at Europa-Parlamentet først udpeger sine ordførere ultimo januar 2009.

 

Andre sager på beskæftigelsesområdet er initiativet omkring ”New Skills for New Jobs”, idet der ventes et sæt af rådskonklusioner til rådsmødet i marts, samt Lissabon-strategien efter 2010, som er på dagsordenen for rådsmødet til juni. Formandskabet fremhæver ”Flexicurity” som et afgørende element i den samlede beskæftigelsesstrategi og indsatsen for at sikre fleksible arbejdsmarkeder, øge beskæftigelsen og den sociale inklusion. Formandskabet ønsker at drøfte, hvordan og i hvilket omfang de fælles principper omsættes i praksis. Denne udfordring bliver ikke mindre af den igangværende økonomiske krise – hvilket er temaet for en større konference i forbindelse med afholdelsen af det uformelle møde i beskæftigelseskomiteen (EMCO) i april.

 

De to direktiver om hhv. graviditetsorlov og ligestilling for selvstændige/medhjælpende ægtefæller, indgår ligeledes blandt formandskabets prioriteter. Graviditetsdirektivet er således både på dagsordenen for EPSCO rådsmødet i marts (orienterende debat) og juni (tentativt - generel indstilling eller politisk vedtagelse).

 

Arbejdsmiljø: Udover en række møder i de etablerede fora samt en større konference om arbejdsmiljø i det 21. århundrede byder formandskabsprogrammet ikke på særskilte arbejdsmiljøtiltag. Forslaget om ”needlestick injuries” (kanyler mv.) er blevet lagt til side, efter at de europæiske arbejdsmarkedsparter i november ytrede ønske om at påbegynde forhandlinger herom. De ventede forslag om elektromagnetiske felter (MRI) og kræftfremkaldende stoffer er fortsat under overvejelse og ventes ikke præsenteret i tide til behandling inden sommeren.

 

De europæiske arbejdsmarkedsparter har ligeledes signaleret til Kommissionen, at de ønsker at drøfte implementeringen af ILO konventionen om arbejde i fiskerisektoren. For nærværende er punktet tentativt på sat på dagsordenen for rådsmødet i juni.

 

Ad 3) Social sikring og social beskyttelse

Formandskabet vil snarligt afslutte forhandlingerne med Europa-Parlamentet om forordning 883/04 vedrørende koordinering af de sociale sikringsordninger samt gennemførelsesforordningen.

 

Formandskabet vil også søge at afslutte arbejdet med forordningen om social sikring til tredjelandes statsborgere.

 

Det tjekkiske formandskab lægger vægt på, at vejen til social beskyttelse går gennem gode sociale serviceydelser. Man vil derfor på konferencer og i et sæt rådskonklusioner, der skal vedtages på junirådsmødet, kigge nærmere på typer af, tilgængeligheden til og finansieringen af sociale serviceydelser.

 

Med hensyn til social inklusion vil formandskabet bygge videre på resultaterne fra det franske formandskab, herunder de vedtagne rådskonklusioner om aktiv inklusion. Formandskabet vil også anlægge et demografisk perspektiv og bl.a. analysere, hvordan de ældre og de, der er afhængige af varig pleje, kan sikres deltagelse i samfundslivet. Konkret agter formandskabet at udarbejde et sæt rådskonklusioner herom til vedtagelse på rådsmødet i juni.

 

Endelig forventes det, at direktivforslaget om antidiskrimination vil komme på dagsordenen til junirådsmødet alene som fremskridtsrapport.

 

Ad 4) Familiepolitik – balance mellem familie- og arbejdsliv

På det uformelle familieministermøde i Prag i begyndelsen af februar vil formandskabet diskutere ”barnets interesse”, og hvordan man kan give andre former for beskæftigelse - dvs. pasning i hjemmet - mere anerkendelse.