Grundnotat til Folketingets Europaudvalg om forslag til kommissionsbeslutning om udstedelse af markedsføringstil­ladelser med betingelser for lægemidlerne Thymanax og Valdoxan (agomelatin)

 

 

Resumé

 

En vedtagelse af de foreliggende forslag vil indebære, at der udstedes markedsføringstilladelser til de identiske lægemidler Thymanax og Valdoxan, som indeholder det aktive stof agome­la­tin.

 

Lægemid­lerne anvendes til behandling af moderat til svær depression (”major depression”) hos voksne.

 

En vedtagelse af forslagene kan indebære behandlingsmæssige fordele, og i den sammenhæng udgør forslagene en forbedring af sundhedsbeskyttelsesniveauet i Danmark.

 

 

1. Indledning

 

Kommissionens forslag

 

·        EU/1/08/498/001-008 (EMEA/H/C/916)

"THYMANAX - agomelatin"

 

·        EU/1/08/499/001-008 (EMEA/H/C/915)

”VALDOXAN - agomelatin"

 

til de ovenfor nævnte beslutninger er fremsendt til medlemsstaterne den 22. ja­nuar 2009.

 

Forslagene har som retsgrundlag artikel 4, stk. 1, og artikel 10, stk. 2, i Rådets forordning 726/2004 om fastlæggelse af fællesskabsprocedurer for godkendelse og overvågning af human- og veterinærmedicinske lægemidler og om opret­telse af et europæisk lægemiddelagentur.

 

Endvidere foreligger der beslutninger i henhold til artikel 127a i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/83/EF, for så vidt angår tilladelse til markedsføring af Thymanax og Valdoxan.

 

Forslagene behandles i skriftlig procedure, og Kommissionen har oplyst, at medlemsstaternes stillingtagen til forslagene skal være formanden for for­skriftskomitéen i hænde senest den 12. februar 2009.

 

Efter forordning 726/2004 skal en central godkendelsesprocedure følges ved ansøgninger om udstedelse af markedsføringstilladelse til lægemidler ud­viklet på grundlag af en række bioteknologiske fremgangsmåder. Proce­du­ren skal desuden anvendes ved godkendelse af lægemidler til mennesker med et indhold af nye aktive stoffer (der ikke tidligere har været godkendt i et lægemiddel inden for EU), når de pågældende lægemidler er fremstillet til behandling af immunforsvarssygdomme, kræft, visse nervelidelser, sukker­syge og sjældne sygdomme samt ved godkendelse af veterinære lægemidler bestemt til at fremme dyrs vækst eller produktivitet.

 

Virksomhederne kan endvidere frivilligt anmode om anvendelse af den cen­trale procedure for andre lægemidler med et nyt aktivt stof, lægemidler som er behandlingsmæssigt, videnskabeligt eller teknisk nyskabende, samt læge­midler hvor en tilladelse på fællesskabsplan kan være til gavn for patien­terne. 

 

Ansøgninger, der behandles efter den centrale procedure, indsendes til Det Europæiske Lægemiddelagentur. Lægemiddelagenturets udtalelse om an­søg­ningen afgives af et af agenturets videnskabelige ekspertudvalg. Ved an­søgninger om godkendelse af lægemidler til mennesker afgives udtalelse af CHMP (Committee for Medicinal Products for Human Use – Udvalget for Humanmedicinske Lægemidler). Hvert medlemsland har udpeget 1 medlem til dette udvalg.

 

Kommissionen træffer afgørelse om godkendelse eller nægtelse af god­kendelse af udstedelse af en markedsføringstilladelse efter forvaltnings­proceduren i Det Stående Udvalg for Humanmedicinske Lægemidler. Kom­missionen vedtager de foreslåede foranstaltninger, der straks finder an­vendelse. Opnås der ikke kvalificeret flertal i udvalget, forelægger Kommis­sionen sin beslutning for Rådet. Kommissionen kan i så fald udsætte an­vendelsen af de foranstaltninger, den har vedtaget, i 1 måned. Rådet kan med kvalificeret flertal træffe anden afgørelse inden for 1 måned. Har Rådet ikke inden for fristen på 1 måned truffet en anden afgørelse, gennemfører Kommissionen sin beslutning.

 

 

2. Forslagenes formål og indhold

 

Vedtagelse af Kommissionens forslag til beslutning indebærer, at der af Kommissionen kan udstedes markedsføringstilladelser til Thymanax og Val­doxan, som giver adgang til at markedsføre læge­midlerne i samtlige 27 med­lemsstater.

 

Kort beskrivelse af lægemidlerne

 

Thymanax/Valdoxan anvendes til behandling af moderat til svær depres­sion hos voksne. Moderat til svær depression er den hyppigste psykiske lidelse og vil i løbet af livet optræde hos ca. 15 % af befolkningen (25 % for kvinder). Trods ef­fektive behandlinger er mange deprimerede patienter svært invaliderede, og der er en betydelig risiko for selvmord/selvmordsforsøg. Sygdommen kan være kronisk, og både tilbagefald og nye sygdomsperioder ses ofte.

 

Daglig dosis med Thymanax/Valdoxan er 25 mg som tablet; dosis kan ved behov øges til 50 mg dagligt.

 

I dyremodeller har lægemidlerne vist en antidepressivlignende virkning. Hos mennesker har stoffet positive faseændrende egenskaber, idet det fremskyn­der indsovningstid, fald i legemstemperatur og frigivelse af melatonin.

 

Virkningen af Thymanax/Valdoxan er vist ved moderat til svær depression i et udviklingsprogram omfattende 5.800 patienter, hvoraf 3.900 behandledes med Thymanax/Valdoxan. Der blev observeret en markant bedre effekt end med placebo i 3 undersøgelser, mens der ikke kunne dra­ges konklusioner i aktivt kontrollerede studier, da der her ikke blev fundet effekt af de aktive antidepressive kontrolstoffer paroxetin og fluoxetin. Ved­varende antidepressiv effekt med Thymanax/Valdoxan er påvist i et forsøg vedrørende forebyggelse af tilbagefald. Årvågenhed og hukommelse i dag­timerne blev ikke ændret hos raske forsøgspersoner. Patienterne vurderede en markant forbedret indsovningstid og søvnkvalitet efter 1 uges behand­ling. Der er ikke observeret forstyrrelser i seksualfunktionen med Thyma­nax/Valdoxan, i modsætning til andre antidepressive midler med denne kendte bivirkning.

 

Leverfunktionen bør kontrolleres ved behandlingens indledning – efter ca. 6, 12 og 24 uger samt ved evt. yderligere behov. Virkningen er ikke klart vist hos ældre patienter, og Thymanax/Valdoxan anbefales ikke hos børn og un­ge pga. manglende dokumentation for effekt og sikkerhed.

 

De hyppigste bivirkninger er bl.a. svimmelhed, hovedpine, kvalme, forhøjet indhold af leverenzymer i blodet; i sjældne tilfælde er der set alvorligt hud­ud­slæt og leverbetændelse. Der er ikke observeret symptomer ved pludseligt ophør med behandlingen (seponeringssymptom). Thymanax/Valdoxan må ik­ke tages sammen med visse andre lægemidler (fluvoxamin og cipro­floxa­cin), eller hvis patienten har nedsat leverfunktion.

 

Lægemidlerne er receptpligtige.

 

Til markedsføringstilladelserne er der fastsat en række betingelser eller begrænsninger, som angivet i artikel 127a i direktiv 2001/83/EF, som medlemsstaterne er forpligtede til at implementere nationalt.

 

 

3. Nærhedsprincippet

 

Der er tale om en gennemførelsesforanstaltning for en allerede vedtagen retsakt. Overvejelser om nærhedsprincippet er derfor ikke relevante.

 

 

4. Udtalelser

 

Europaparlamentet skal ikke udtale sig om forslagene.

 

 

5. Forslagenes konsekvenser for Danmark

 

Skønsmæssigt vil 4 % - 6 % af befolkningen i Danmark udvikle depression i løbet af et Ã¥r, og der er til enhver tid ca. 250.000 deprimerede patienter i Dan­mark.

 

Med indførelsen af Thymanax/Valdoxan vil der være endnu en mulighed for at behandle depression medicinsk, hvilket er en fordel, da effekten af de en­kelte lægemidler kan være forskellig hos patienterne. Det forventes, at både speciallæger og praktiserende læger vil udskrive Thymanax/Valdoxan.

 

Det er Lægemiddelstyrelsens vurdering, at de pågældende lægemidler fuldt ud lever op til de krav, der stilles til lægemidlers effekt, sikkerhed og kva­litet. Det er Lægemiddelstyrelsens opfattelse, at markedsføringen af de på­gældende lægemidler kan indebære behandlingsmæssige fordele, og i den sammenhæng udgør forslagene en bedring af sundhedsbeskyttelsen.

 

Da man endnu ikke kender den pris, som Thymanax/Valdoxan vil blive solgt til, og da man ikke har overblik over, hvor stor en del af voksne pa­tienter med moderat til svær depression, der vil skulle tilbydes behandling med Thymanax/Valdoxan, kan man ikke præcist udtale sig om forslagenes økonomiske konsekvenser for regionerne.

 

På baggrund af forslag til kommissionsbeslutninger om udstedelse af mar­keds­­føringstilladelse med betingelser for lægemidlerne Thyma­nax og Val­doxan (ago­me­la­tin), omhand­let i artikel 127a i Europa-Parlamentets og Rådets di­rektiv 2001/83/EF, er det af hensyn til en sikker og virkningsfuld an­vendelse af lægemidlerne en betingelse for markedsføringstilladelse, at inde­haveren af markedsføringstilladelserne skal sikre, at sundheds­profes­sionelle med erfaring i at ordinere/anvende læge­midlerne skal forsynes med oplys­nings­materiale, der indeholder oplysning om de potentielle risici: for­højede aminotransaminaser (leverenzymer) og interaktion med andre læ­ge­mid­ler af typen potente CYP1A2-hæmmere (fx fluvoxamin og cipro­floxacin). Des­uden skal der gives retningslinjer for leverfunktions­under­søgelser, vejled­ning i tilfælde af nedsat leverfunktion og advarsel om for­sigtighed hos pa­tienter med højt alkoholforbrug.

 

Forslagene vil ikke have statsfinansielle konsekvenser.

 

En vedtagelse af Kommissionens forslag vil ikke kræve dansk lovgivning.

 

 

6. Høring

 

Ansøgninger om markedsføringstilladelser til lægemidler forelægger Læge-middelstyrelsen ikke for andre myndigheder eller organisationer, da disse sager med ledsagende dokumentationsmateriale indeholder oplys­ninger om forretningshemmeligheder af sensitiv karakter.

 

 

7. Regeringens foreløbige generelle holdning

 

Regeringen kan støtte forslagene.

 

 

8. Generelle forventninger til andre landes holdninger

 

Forslagene har været behandlet i ekspertudvalget CHMP, som med 23 stem­mer mod 3 (Danmark stemte for godkendelse) har kunnet anbefale mar­kedsføringen af de pågældende læge­midler. Begrundelsen for dem som stemte imod var, at man ikke fandt effekten overbevisende fastslået.

 

Forslagene har ikke været drøftet i EU-regi efter behandlingen i CHMP, hvorfor forhandlingssituationen er uafklaret.

 

Det forventes, at hovedparten af medlemsstaterne kan støtte forslagene.

 

 

9. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg

 

Forslagene har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.