EU & Internationalt Politisk

Sekretariat

J.nr.

Ref. Kirst

 

 

 

 

 

 

 

 

Notat til Folketingets Europaudvalg

 

 

om Kommissionens forslag til ændring af Rådets direktiv 76/768/EØF om kosmetiske midler med henblik på tilpasning af den tekniske udvikling af bilag III.

 

Formålet med forslaget er at gennemføre dele af strategien for reguleringen af hårfarvningsmidler.

Det foreslås således, at 17 farvestoffer optages på kosmetikdirektivets liste over stoffer, som må anvendes i kosmetiske produkter i overensstemmelse med de fastsatte begrænsninger og betingelser (bilag III). 7 af de 17 farvestoffer slettes dermed fra bilag III,2, som er en liste over midlertidigt tilladte stoffer. 7 andre er opført på bilag IV, som er en liste over farvestoffer, som må forekomme i kosmetiske produkter. Disse stoffer vil fortsat være opført på bilag IV, og dermed tilladt at anvende som farvestoffer i kosmetiske produkter, blot med anden regulering, end når det gælder hårfarvning. 2 farvestoffer er ikke tidligere reguleret, mens et enkelt reguleres på bilag III,2.

 

Forslaget har til desuden til formål at stramme reguleringen af to andre farvestoffer, p-phenylendiamin (PPD) og toluen-2,5-diamin (PTD), selvom VKF endnu ikke har afsluttet deres sikkerhedsevaluering af de to stoffer. De er allerede på nuværende tidspunkt reguleret i bilag III i kosmetikdirektivet, men da VKF har klassificeret disse stoffer som yderst sensibiliserende og fastslået, at de i vidt omfang bidrager til forekomsten af hudallergi over for hårfarvningsmidler blandt forbrugerne, foreslås en stramning. Der er indsendt en stor mængde videnskabelig dokumentation om stofferne, som det vil tage lang tid at evaluere. Så inden VKF kan komme med en endelig risikovurdering og anbefaling om sikker brug, foreslår Kommissionen, at de højest tilladte koncentrationer af PPD og PTD nedsættes til det niveau, som industrien forsvarer i den forelagte sikkerhedsdokumentation. Dette gøres ud fra et forsigtighedshensyn for at mindske risikoen for allergi hos forbrugerne.

 

Der skal stemmes om forslaget den 13. februar 2009 i den relevante komité under Kommissionen.

 

Forslaget forventes ikke at have væsentlige økonomiske konsekvenser, da Danmark kun har få virksomheder, der producerer kosmetik og det vil hæve beskyttelsesniveauet.

 

Regeringen støtter reguleringen af 17 farvestoffer, som anvendes i hårfarvningsmidler. I forhold til PPD og PTD ser regeringen reguleringen som en midlertidig løsning, men dog som et skridt i den rigtige retning, og støtter det ud fra et forsigtighedsprincip om at mindske risikoen for allergi blandt forbrugerne. Regeringen agter derfor at stemme for forslaget.