SKOV- OG NATURstyrelsen                                                              30. januar  2009

Natur og Skov/NIN                                                                              J.nr. SNS-379-00014

 

 

 

 

Grundnotat til Folketingets Europaudvalget

 

Forslag til ændring af Kommissionens forordning om suspension af indførsel i Fællesskabet af enheder af visse arter af vilde dyr og planter (komitésag)

 

1. Status

Kommissionen har den 21. januar 2009 fremsendt ovennævnte forslag til medlemsstaterne. Forslaget har hjemmel i artikel 4, stk. 6 i Rådets forordning (EF) nr. 338/97 af 9. december 1996 om beskyttelse af vilde dyr og planter ved kontrol af handelen hermed, som har hjemmel i artikel 175TEF (tidligere artikel 130 S).

 

Forslaget er en revision af Kommissionens forordning (EF) nr. 811/2008 af 13. august 2008 om suspension af indførsel i Fællesskabet af enheder af visse arter af vilde dyr og planter. For klarheds skyld foreslås den gældende forordning afløst af en ny frem for blot en opdatering.

 

Der skal stemmes om forslaget i komitéen ved skriftlig procedure med svarfrist den 16. februar 2009.

 

 

2. Formål og indhold

Forslag til ændringer af forordningen sker primært på baggrund af vurderinger af de seneste oplysninger af arternes bevaringsstatus foretaget af Den Videnskabelige Undersøgelsesgruppe i EU nedsat under artikel 17 i Rådets forordning (EF) nr. 338/97 af 9. december 1996. Undersøgelsesgruppen består af repræsentanter fra de enkelte medlemslande.

Ud fra nye oplysninger har Den Videnskabelige Undersøgelsesgruppe konkluderet, at bevaringsstatus for visse arter opført i bilag A og B til Rådets forordning nr. 338/97 vil blive bragt i alvorlig fare, hvis indførslen til Fællesskabet af disse fra visse oprindelseslande ikke suspenderes. Den Videnskabelige Undersøgelsesgruppe har konkluderet at import til Fællesskabet af følgende arter omfattet af bilag A eller B til Rådets forordning nr. 338/97 bør suspenderes (importforbud):

–               Psittacus erithacus (papegøje) fra Ækvatorialguinea;

–               Calumma andringitraensis, Calumma glawi, Calumma guillaumeti, Calumma marojezensis, Calumma vatosoa, Calumma vencesi og Furcifer nicosiai (kamæleoner) fra Madagaskar;

–               Chamaeleo camerunensis (kamæleon) fra Cameroun;

–               Phelsuma berghofi, Phelsuma hielscheri, Phelsuma malamakibo og Phelsuma masohoala (daggekkoer) fra Madagaskar;

Den Videnskabelige Undersøgelsesgruppe har også ud fra den nyeste tilgængelige viden konkluderet at suspension af indførsel af følgende arter ikke længere er nødvendigt:

 

–               Lynx lynx (los) fra Moldova og Ukraine;

–               Lama guanicoe (lama) fra Argentina;

–               Hippopotamus amphibius (flodhest) fra Rwanda;

–               Aratinga erythrogenys (papegøje) fra Peru;

–               Dendrobates auratus og Dendrobates pumilio (pilegiftfrøer) fra Nicaragua;

–               Dendrobates tinctorius (pilegiftfrø) fra Suriname;

–               Plerogyra simplex, Hydnophora rigida og Blastomussa wellsi (koraller) fra Fiji;

–               Plerogyra sinuosa, Acanthastrea spp. (undtagen Acanthastrea hemprichii) og Cynarina lacrymalis (koraller) fra Tonga.

 

 

3. Europa-Parlamentets udtalelser

Europa-Parlamentet har ikke udtalt sig.

 

4. Nærhedsprincippet

Der er tale om en gennemførelsesbestemmelse af en allerede vedtaget rådsretsakt. Spørgsmålet om nærhedsprincippet er derfor ikke relevant.

 

 

5. Konsekvenser for Danmark       

Forslaget vil indebære ændringer i administrationspraksis, men har ikke lovgivningsmæssige, administrative eller økonomiske konsekvenser for Danmark.

 

Forslaget indebærer en positiv påvirkning af beskyttelsesniveauet.

 

6. Høring

Forslaget har ikke været sendt i høring, men Kommissionen har konsulteret de berørte oprindelseslande om ethvert forslag til indførelse af nye importforbud, jvf. Rådets forordning nr. 338/97 art. 4, stk. 6.

 

7. Forhandlingssituationen

Forslaget om indførsel eller ophævelse af restriktioner for visse arter af vilde dyr eller planter er blevet drøftet i Den videnskabelige Undersøgelsesgruppe, jvf. Rådets forordning nr. 338/97, art. 4, stk. 1 og 2. Der har i undersøgelsesgruppen været enighed om forslagene til de nævnte ændringer.

 

8. Dansk holdning

Regeringen kan støtte Kommissionens forslag.

 

Ændringer i bilagene sker på baggrund af indstilling fra Den videnskabelige Undersøgelsesgruppe, som er nedsat i henhold til Rådets forordning nr. 338/97, artikel 17, stk. 2. Regeringen kan støtte, at undersøgelsesgruppens indstillinger følges.