EU & Internationalt Politisk

Sekretariat

J.nr.

Ref. Kirst

 

 

 

 

 

 

 

 

Notat til Folketingets Europaudvalg

     

om forslag til kommissionsbeslutning om ændring af Rådets direktiv 76/769/EØF om begrænsning af markedsføring og anvendelse af lampeolier og grill lighter væsker.

 

 

 

Formålet med forslaget er at begrænse risikoen for, at børn ved et uheld kommer til at drikke lampeolie eller tændvæske, faremærket med R65 ”Farlig: kan give lungeskade ved indtagelse” eller H304 ”Fare: Kan være livsfarlig, hvis det indtages og kommer i luftvejene” (efter den nye klassificeringsforordning).

 

Der findes allerede i dag en række krav til emballagen, børnesikring, mærkning og indholdet i lampeolier og tændvæsker til gril), men på trods af disse krav er der set flere tilfælde, hvor børn har drukket af en lampeolie/tændvæske med alvorlige sundhedspåvirkninger som følge. For at begrænse denne risiko foreslås bl.a. yderligere advarselsmærkning på produkterne, ligesom der stilles krav til farven og den maksimale størrelse på emballagen.

 

Forslaget er sendt til skriftlig afstemning blandt medlemsstaterne, med sidste frist for stemmeafgivelse den 16. februar 2009.

 

Forslaget vurderes at have en positiv indvirkning på beskyttelsesniveauet i Danmark og EU.

 

Det skønnes, at forslaget ingen eller kun meget begrænset vil få økonomiske eller administrative konsekvenser for danske virksomheder eller myndigheder.

 

Regeringen hilser Kommissionens forslag velkommen og vurderer, at den foreslÃ¥ede regulering vil øge forbrugerbeskyttelsen. Regeringen agter derfor at stemme for forslaget.Â