EU-Koordination

J.nr. DEP-222-00002

Ref. Thfog

 

 

 

 

 

 

 

 

Notat til Folketingets Europaudvalg

 

 

 

 

Kommissionens forslag om opstilling af miljømærkekriterier for produktgruppen, madrasser, under den europæiske miljømærkeordning, Blomsten.   

 

 

Formålet med forslaget er at fastsætte miljømærkekriterier under Blomsten for madrasser. En miljømærket madras skal leve op til kriterier mht. kemikalier, holdbarhed, skovdrift, levetid og sikkerhed, mv. Kommissionen foreslår, at kriterierne skal være gyldige i 4 år efter vedtagelsen.

 

Forslaget forventes at komme til afstemning i den relevante komité under Kommissionen den 20. marts 2009.

 

Miljømærkeordningen er frivillig, hvorfor forslaget ikke forventes at medføre konsekvenser for stat, regioner, kommuner eller erhvervslivet.

 

Forslaget vurderes at ville hæve beskyttelsesniveauet.

 

Sagen har tidligere været forelagt Folketinget d. 21. april 2008.

 

Kommissionen valgte på komitemødet den 24. april 2008 på grund af modstand fra medlemslandene for så vidt angår flammehæmmere og biocider ikke at sætte forslaget til afstemning.

 

Kommissionens ændringsforslag af d. 3. marts 2009 vil begrænse brugen af flammehæmmende stoffer, så anvendelsen af disse stoffer kun er tilladt på de områder, hvor der er national lovgivning om opfyldelse af flammehæmningskrav. Som i det tidligere forslag stilles en række relevante miljø- og sundhedskrav til anvendte flammehæmmende stoffer og blandinger. Ligeledes indeholder Kommissionens forslag også en procentsats (60%) for den andel af træ i en miljømærket madras, der skal stamme fra certificeret skovbrug. Kommissionens forslag indeholder ikke ændringer i krav til biocider. Kommissionen har anført, at der, indtil videre, ikke er opført biocider, godkendt til anvendelse i madrasser.

 

Regeringen agter på den baggrund at ændre holdning til kriteriet for halogenerede flammehæmmere og agter at stemme for forslaget, idet regeringen dog lægger afgørende vægt på, at kriterierne samlet set ikke slækkes med særlig reference til kravene til sundhedsskadelige og miljøfarlige stoffer samt at kravene til lovligt træ ikke svækkes.

 

Regeringen lægger desuden vægt på, at kriterierne ikke tillader brugen af halogenerede flammehæmmere, at der kun må anvendes biocid aktivstoffer, der er godkendt til madrasser og opført på bilag IA til biociddirektivet, og kravet til biocider også udelukker biocider, der er klassificeret som R53 (Kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet).

 

Regeringen vil endelig arbejde for, at dokumentationskravet til lovligt træ tydeliggøres.