EU-Koordination

J.nr. DEP-222-00002

Ref. Thfog

 

 

 

 

 

 

 

 

Notat til Folketingets Europaudvalg

 

 

 

 

Kommissionens forslag om opstilling af miljømærkekriterier for produktgruppen, husholdningspapir, under den europæiske miljømærkeordning, Blomsten.   

 

 

Formålet med forslaget er at fastsætte miljømærkekriterier under Blomsten for husholdningspapir. Miljømærket husholdningspapir skal bl.a. leve op til kriterier mht. bæredygtigt skovbrug, spildevandsudledning, energiforbrug, emissioner til luft samt CO2 udledning, kemikalier, samt affaldshåndtering. Kommissionen foreslår, at kriterierne skal være gyldige i fire år efter vedtagelsen.

 

Forslaget forventes at komme til afstemning i den relevante komité under Kommissionen den 20. marts 2009.

 

Miljømærkeordningen er frivillig, hvorfor forslaget ikke forventes at medføre konsekvenser for stat, regioner, kommuner eller erhvervslivet.

 

Forslaget vurderes at ville hæve beskyttelsesniveauet.

 

Regeringen er overordnet positiv over for forslaget, og agter at stemme for det, idet regeringen dog lægger afgørende vægt på, at kriterierne samlet set ikke svækkes væsentligt i forhold til skovbrug, energiforbrug, CO2 udledning og kemikalier. at kritælkadsjfæasdlkfjdfdfd

 

Regeringen lægger desuden vægt på, at kravet om, at mindst 50% af eventuelt nyt papir skal stamme fra certificeret bæredygtig skovdrift ikke lempes samt at kriterierne for elforbrug, CO2 udledning og kemikalier ikke lempes.

 

Regeringen arbejder endelig for, at det gøres mere attraktivt at anvende returfibre, f.eks. ved at 70% af eventuelt nyt papir skal stamme fra certificeret bæredygtigt skovdrift. Regeringen arbejder også for, at kravene til tilsætningsstoffer strammes med henblik på ikke at tillade miljøbelastende stoffer, der kan klassificeres som R50 (Meget giftig for organismer, der lever i vand), R51 (Giftig for organismer, der lever i vand) eller R53 (Kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet), og at tilsætning af parfumestoffer ikke tillades, subsidiært at der stilles krav om, at parfumestoffer, der kan klassificeres som sensibiliserende, ikke tillades.