Europaudvalget 2008-09
EUU Alm.del Bilag 340
Offentligt
672963_0001.png
672963_0002.png
672963_0003.png
672963_0004.png
Den danske delegation i RegionsudvalgetDanske Regioner • KLBruxelles, den 9. april 2009(sag 00/477, dok. 197)
Referat af fællesmøde mellem Folketingets Europaudvalg og de danske medlemmer afEuropa-Parlamentet, Regionsudvalget og det Økonomiske og Sociale Udvalg den 9. marts2009 i Danske Regioner.
1. VelkomstDagsordenen blev godkendt2. Godkendelse af referat af mødet den 8. september 2008Referatet blev godkendt3. Arbejdstidsdirektivet – forligsudvalget mm.Ole Christensen, MEP, indledte debatten til punktet, hvor han kort opsummerede historikken bag etrevideret direktivforslag, der har været undervejs siden 2005. Flere EF-domme, deriblandt SIMAPog JAEGER-dommene, har bevirket, at flere lande i dag ikke lever op til det nuværende EU-direktiv. Europa-Parlamentet vedtog i december 2008 dets endelige betænkning med 2/3 flertal. EPhar bl.a. lagt vægt på, at et revideret arbejdstidsdirektiv skal skabe bedre balance mellem arbejdslivog familieliv og problemet med sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen skal tages alvorligt.Der har været afholdt en række triolog-møder inden de formelle forligsforhandlinger officieltindledes. De hårde knaster i forhandlingerne er udfasning af opt-out’en, hvor især briterne harproblemer, men også andre lande, der i dag benytter sig af opt-out, især indenfor sundhedssektoren..Knud Andersen, Danske Regioner, nævnte, at det er vigtigt, der findes en acceptabel løsning, såDanmark ikke også presses ud i en opt-out (sundhedssektoren). Han nævnte endvidere problemetmed, at det er Domstolen, der laver lovgivning, og spurgte til om det ville kunne respekteres, hvisen række lande kunne løse problemerne i EF-dommene via kollektive aftaler?Henning Jensen, KL kommenterede, at de var godt tilfredse med Rådets fælles holdning. KL harproblemer med det nuværende forslag bl.a. i forhold til ex. døgninstitutioner, hvor ansatte sover påinstitutionen og derefter i direkte forlængelse starter dagvagt.Danske RegionerDampfærgevej 22Postboks 25932100 København ØTelefon: 35 29 81 00E-post:[email protected]KLWeidekampsgade 10Postboks 33702300 København STelefon: 33 70 33 70E-post:[email protected]
Leif Erland Nielsen Landbrugsrådet, nævnte problemet med dyretransporter i forhold tildirektivforslaget.Peder Munch, LO, spurgte til opgørelse pr. kontrakt frem for pr. person, om det ikke ville skabeproblemer for ex. læger, der arbejder både i den offentlige og private sektor.Ole Christensen udtrykte, at det ikke er ukompliceret blot at undtage kollektive aftaler fra direktivet.Han understregede igen problemet med opt-out’en og især den individuelle opt-out, hvor der alene iUK er ca. 3 mio. arbejdstagere, der er undtaget fra arbejdstidsdirektivet. EP kræver, at ved brug afopt-out, skal der være en form for kollektiv aftale bag.4. Forslag til EU-direktiv om patientrettigheder siden sidst – behandling og status bordetrundtKnud Andersen orienterede, at Regionsudvalget på plenaren den 12. februar 2009 vedtog detsudtalelse til direktivet, som Karsten Uno Petersen, Danske Regioner, havde været ordfører på.Regionsudvalget ligger i udtalelsen vægt på, 1) at patienters rettigheder skal respekteres, menindenfor de behandlingsmuligheder, man har i sit eget land, 2) at en patient skal kunne behandles iet andet EU-land, hvis eget land ikke kan tilbyde behandling indenfor rimelig tidsfrist, 3) at der skalvære en lægefaglig vurdering i form af en forhåndsgodkendelse, og 4) at EU skal respekteresundhedsområdet i henhold til subsidiaritetsprincippet. Det vigtigt, at medlemsstaterne stadig kantilrettelægge og planlægge nationalt i forhold til økonomistyring mm.Forhåndsgodkendelser skal være med til at kvalitetssikre, men de må ikke lide under opretholdelseaf en konservativ holdning til godkendelse af behandlingsformer. Ønsker ikke udviklingen af en”Kommission Sundhedsstyrelse”, men konkurrence kan på sigt føre til højere standarder forbehandlingsformer.Poul Lüneborg, EØSU gjorde opmærksom på problematikken omkring hospitalsbehandling ogambulant behandling i direktivet.Ole Christensen oplyste, at der til EP’s kommende udvalgsbehandling af direktivet er kommet ca.1000 ændringsforslag, hvilket afspejler, at sundhedsvæsner er meget forskellige fra land til land,samt at der er mange interesser på spil i direktivet.
5. EU-tiltag på klima og affaldsområdet

EU’s tiltag på klimaområdet

Henning Jensen, KL, nævnte seneste nyt om Kommissionens hvidbog om klimaændringer, som varannonceret i 2008, og som nu forventes kun at blive en meddelelse. Henning Jensen er udpeget somRegionsudvalgets ordfører på hvidbogen. KL afholder i samarbejde med United Cites and LocalGovernments (UCLG) en international klimakonference ”Local Government Climate ChangeLeadership Summit” i Bellacentret d. 2.-4. juni 2009, hvor man vil udarbejde lokale og regionale
myndigheders forventninger til COP 15. Der forventes omkring 1000 beslutningstagere fra lokaleog regionale myndigheder i hele verden.Lykke Debois, Danske Regioner kommenterede, at en sådan konference er enestående mulighed forat sende politiske signaler og nødråb om bekæmpelse af konsekvenserne af klimaændringerne, ogsåtil den danske regering. Ex. hvor vigtigt det er at afsætte af flere midler til ex. kystsikring.Leif Erland Petersen, Landbrugsrådet, orienterede, at de også afholder en international konferenceforud for COP-15 med fokus på landbrugets udfordringer ifht. klimaudviklingen.

EU tiltag på affaldsområdet

Henning Jensen nævnte, at i forhold til rammedirektivet om affald vil KL fokusere påproduktansvar, som følge af den stigende mængde elektronikaffald. Hvad angår bio-affald er KLikke interesseret i meget konkrete anvisninger om, hvordan man skal komme af med bioaffald, mengerne målsætninger, der giver mulighed for lokale løsninger, der også kan bevirke affald bruge somenergianvendelse.Benny Engelbrecht, Folketinget: kommenterede på WEEE direktivet - de problemstillinger, der er iDK med afskaffelse af energiaffald. I dag mangler der incitamenter til en ”grøn” politik på området.Der skal være en gulerod for producenterne – en form for bonus.Leif Erland Nielsen nævnte muligheden for en initiativudtalelse i ØSU om emnet, hvis der villevære ekspertstøtte til en sådan.6. EU’s kommende forslag til en ØstersøstrategiEuropa-Parlamentet og Rådet har udtrykt ønske om en samlet østersøstrategi, hvorfor den nu er atfinde i Kommissionens arbejdsprogram for 2009.Knud Andersen orienterede, at Danske Regioner har taget initiativ til at udarbejde et holdningspapirpå vegne af en række østersøorganisationer, som bl.a. er blevet vel modtaget i Udenrigsministerietog DG Region. Holdningspapiret blev også afleveret til kommissær Hübner, da hun for nylig var påbesøg i Danske Regioner.Knud Andersen uddybede de overordnede linjer i papiret, der vil blive sendt elektronisk tilnetværket.Jeppe Kofod bemærkede, at Europaudvalget vil drøfte den kommende strategi. Han støttede op ominddragelse af Rusland og Norge i udarbejdelsen af strategien, og forslaget om at Kommissionensskal sidde for bordenden for implementeringen af strategien.Kommissionens udspil til strategi forventes inden udgangen af juni.7. Orientering om ny konstituering i EØSUPeder Munch, LO, orienterede om konstitueringen, herunder om den nye formand, italienerenMario Sepi fra lønmodtagersiden, der har fokus på det sociale Europa og forandringerne i Europa.
8. EventueltIngen bemærkninger9. Næste mødeAfholdes hos KL mandag den 28. september kl. 10.30-12.30 med efterfølgende frokost i KL’sgæstekantine.