Europaudvalget 2008-09
EUU Alm.del Bilag 367
Offentligt
681554_0001.png
Brønderslev, den x. maj 2009
Til medlemmerne af Europaudvalget,Som I måske har bemærket, dyrkes der i Danmark genmodificerede afgrøder på forsøgsbasis.Bl.a. lægger vores ejendom i Brønderslev for tredje år mark til en forsøgsudsætning med majs.Forsøgene har til formål at:Opsamle konkrete danske erfaringer med dyrkning af genmodificerede afgrøderBidrage til at kvalificere og afmystificere debatten om genmodificerede afgrøder blandtpolitikere, landmænd og den almindelige forbrugerUndersøge mulighederne for en bedre og mere miljøvenlig sprøjteadfærd samt bedreøkonomi for landmændene.
Resultaterne af de første to års forsøg har været så positive, at en officiel sortsafprøvning afmajsen, som Plantedirektoratet netop har godkendt, gennemføres i år. Med de sædvanlige to årsafprøvning kan sorten være klar til kommerciel dyrkning på danske marker i 2011.På trods af at genmodificeret afgrøder dermed er tæt på et kommercielt gennembrud i Danmark,hersker der stadig en vis skepsis over for afgrøderne og teknologien. Jeg vil derfor opfordre jerpolitikere, der i sidste ende skal tage stilling til godkendelse af nye genmodificerede afgrøder, tilved selvsyn at danne jer et indtryk af denne afgrøde – og de fordele den kan indebære for såvellandbrug som miljø.Derfor inviterer jeg hermed Europaudvalget til at besigtige forsøgene her på vores ejendom iBrønderslev. Det optimale tidspunkt kunne være i september, hvor man bedst kan sammenligneden Roundup-tolerante majs med den traditionelle majs og vurdere forbruget af sprøjtemidler samtsikkerheden i forbindelse med dyrkningen.Jeg forestiller mig følgende forløb:Besigtigelse af forsøgsmarkerne med gennemgang af forsøgsopstillingen ogforsøgsresultaterne ved Jens Elbæk, forsøgsleder og chefkonsulent fra LandboNord.Perspektiverne for dyrkningen af genmodificerede afgrøder i dansk landbrug ved DanskLandbrugs rådgivningscenter i Skejby.Samt mulighed for at se et større landbrug med jersey køer og have en snak om det.
Vend gerne tilbage med en dato, helst i september, som kunne passe ind i jeres program.Med venlig hilsenLars H. PedersenTaksvej 45, 9700 BrønderslevTlf. 98 81 13 54[email protected]www.klovborg.dk