Europaudvalget 2008-09
EUU Alm.del Bilag 417
Offentligt
696965_0001.png
696965_0002.png
696965_0003.png
696965_0004.png
696965_0005.png
EuropaudvalgetFORELØBIGT REFERATAF 38. EUROPAUDVALGSMØDE
Dato:Tidspunkt:Sted:Til stede:
Fredag den 15. maj 2009Kl. 11.00Vær. 2-133Svend Auken (S) formand, Henrik Høegh (V) næstfor-mand, Pia Adelsteen (DF), Helle Sjelle (KF), BendtBendtsen (KF), Yildiz Akdogan (S), Jeppe Kofod (S),Hanne Agersnap (SF)Udenrigsminister Per Stig Møller og udviklingsministerUlla Tørnæs
Desuden deltog:
Punkt 2. Rådsmøde nr. 2942+2943 (almindelige anliggender og eksterneforbindelser) den 18.-19. maj 2009Dagsordenspunkterne 1, 3-16 hører under Udenrigsministeriets ressort.Dagsordenspunkt 2 henhører under Udenrigsministeriets og Forsvarsministe-riets ressort.Dagsordenspunkterne 1-6 og 14-16 blev forelagt af udenrigsministeren.Dagsordenspunkterne 7-13 blev forelagt af udviklingsministeren.1. Forberedelse af Det Europæiske Råds møde den 18.-19. juni 2009Annoteret dagsordenRådsmøde 2942+2943 – bilag 1 (samlenotat side 2)Det Europæiske Råd 18-19/06-09 – bilag 1Udenrigsministeren:Det tjekkiske formandskab vil på mandagens rådsmødepræsentere sit udkast til kommenteret dagsorden for Det Europæiske Råd i Bru-xelles den 18.-19. juni.Fra dansk side hilser vi udkastet velkomment. Formandskabet har signaleret, atman bestræber sig på et begrænset antal emner og korte, fokuserede konklusio-ner. Det støtter vi fra dansk side.Topmødets hovedemne vil være den finansielle og økonomiske krise. Drøftelser-ne ventes denne gang primært at gøre status på de fremskridt, der er gjort vedrø-rende finansiel stabilitet, bl.a. på baggrund af den såkaldte Larosièrerapports an-befalinger om europæisk tilsyn og regulering. Den har vi jo talt om her.Vi vil også følge op på det sociale topmøde i Prag den 7. maj og gøre status forG20-processen.Klima er det andet hovedemne, og fra dansk side hilser vi det velkomment, atformandskabet lægger op til en drøftelse af klima. Det har vi selvfølgelig pressetpå for fra dansk side. På topmødet vil vi fortsætte forberedelsen af COP15 ogfølge op på beslutningen fra forårstopmødet om en køreplan, som skal sikre, atEU i god tid inden klimakonferencen får truffet de nødvendige beslutninger vedrø-
1
38. Europaudvalgsmøde 15/5-09
rende finansieringsmodeller og –bidrag. Men de vil nok først ligge til det svenskeformandskab.Nok et væsentligt emne på Det Europæiske Råd bliver de institutionelle spørgs-mål, hvor spørgsmålet om Irland og Lissabontraktaten er i centrum. Endvidereforventes det i opfølgning på beslutningen fra Det Europæiske Råd i december, atDet Europæiske Råd vil tage stilling til udpegelsen af den kommende Kommissi-onsformand. Ved junimødet har vi haft valget til Europa-Parlamentet.Som vanligt vender vi tilbage til forberedelsen af topmødet forud for næste uden-rigsministerrådsmøde den 15. juni. I vil jo også have et møde med statsministereninden topmødet.
Svend Aukenbetegnede det som dybt utilfredsstillende, at en af de storeblokeringer for, at der kan komme et resultat af klimakonferencen i Køben-havn til december, er, at EU ikke har truffet nogen beslutning om fordelingenaf de flere penge til udviklingslandene. Vores klima- og energiminister kæm-pede for, at det skete allerede i marts, og den daværende statsminister sag-de, at det ville ske i juni, men nu ser det ud til, at det først sker i oktober. Hvisdet bliver et substanspunkt på mødet, håbede Svend Auken, at udenrigsmini-steren ville understøtte klima- og energiministerens bestræbelser og pointere,at det er vigtigt, at vi får en hurtig melding fra EU. I den forbindelse er det ær-gerligt, at der er tale om en embedsmandsregering i Tjekkiet.Udenrigsministerenhavde ligesom Svend Auken helst set, at man i EU hav-de klaret den interne økonomiske fordeling nu, men Kommissionen vil ikkekomme med noget forslag. På det kommende rådsmøde vil man drøfte denprocedure, der skal anvendes, og så bliver det det svenske formandskab,som skal køre sagen videre. Vi har i Coreper givet udtryk for, at vi ønskede, atder sker noget hurtigst muligt.
2
38. Europaudvalgsmøde 15/5-09
2. Den europæiske sikkerheds- og forsvarspolitik (ESDP)Politisk drøftelse/RådskonklusionerRådsmøde 2942+2943 – bilag 1 (samlenotat side 4)Udvalgsmødereferater:EUU alm. del (08) – bilag 139, side 513 (senest behandlet i EUU5/12-08)EUU alm. del (08) – bilag 79, side 208 (behandlet i EUU 7/11-08)EUU alm. del (072) – bilag 459, side 1272 (behandlet i EUU12/9-08)Udenrigsministeren:Dagsordenens punkt 2 vedrører både en fælles drøftelsemellem udenrigsministrene og forsvarsministrene og en separat drøftelse mellemforsvarsministrene.I forbindelse med den fælles drøftelse mellem udenrigsministrene og forsvarsmi-nistrene af udviklingen af ESDP ventes fokus at være på de to konkrete missioneri henholdsvis Bosnien-Herzegovina og pirateribekæmpelse ud for Somalias kyst.I Bosnien-Herzegovina vil det internationale fredsimplementeringsråd på et mødei slutningen af juni drøfte, om Bosnien-Herzegovina opfylder betingelserne forlukning af FN’s høje repræsentants kontor, OHR. Det ligger klart, at EU vil skulleovertage et større ansvar for udviklingen af Boznien-Herzegovina, når den højerepræsentants kontor lukkes. Det er den almindelige opfattelse, at EU’s militæreoperation, Althea, har løst sin opgave i Bosnien-Herzegovina, og at en tilpasningaf operationen bør kobles på nedlukningen af den høje repræsentants kontor.Danmark deltager som følge af forsvarsforbeholdet ikke i Operation Althea.Jeg vil nu forelægge den forsvarsrelaterede del af dagsordenen.På vegne af forsvarsministeren skal jeg beklage, at han desværre ikke havdemulighed for at deltage i denne orientering. I det omfang udvalget ønsker yderli-gere oplysninger, vil han naturligvis altid være klar til at besvare jeres skriftligespørgsmål.Forsvarsministeren er desværre også forhindret i at deltage i selve mødet påmandag på grund af igangværende forhandlinger om det kommende forsvarsfor-lig. Men jeg skal nok være der.På rådsmødet den 18. maj vil forsvarsministrene drøfte militære operationer, ud-viklingen af militære kapaciteter samt EU’s militære samarbejde med NATO, FNog AU. Der vil på mødet blive vedtaget konklusioner om såvel operationerne somkapacitetsudviklingen og partnerskaberne.Jeg har allerede været inde på den fælles drøftelse mellem forsvars- og uden-rigsministrene, hvor fokus som sagt vil være på Operation Althea i Bosnien ogEUNAVFOR Atalanta ud for Somalia.Forsvarsministrene vil herudover drøfte Operation EUFOR Tchad, som blevoverdraget til FN den 15. marts i år. De sidste styrker fra EUFOR Tchad forventesat forlade landet inden den 31. maj.
3
38. Europaudvalgsmøde 15/5-09
Der er generelt stor tilfredshed med operationens forløb i Tchad. Man har ydetbeskyttelse til flygtninge og internt fordrevne og samtidig gjort det muligt for andreinternationale organisationer og NGO’er at operere i området. Endvidere var detfra starten meningen, at EU’s operation skulle bane vejen for FN, og det er ogsålykkedes.Inden selve forsvarsministermødet vil der – uden dansk deltagelse – blive afholdtstyrelsesrådsmøde i Forsvarsagenturet. På selve forsvarsministermødet vil derblive givet en status for Forsvarsagenturets aktiviteter og projekter, ligesom for-svarsministrene vil drøfte udviklingen af militære kapaciteter. Danmark vil ikketage del i disse drøftelser.Disse projekter fokuserer på at afhjælpe nogle af de kritiske mangler, som lande-ne i fællesskab har defineret i EU’s kapacitetsudviklingsplan. Det drejer sig bl.a.om, hvorledes man kan afhjælpe manglen på helikoptere, og om, hvordan manbedre kan sikre styrker mod vejsidebomber.På mødet vil man også drøfte samarbejdet med EU’s strategiske partnere – medsærlig fokus på NATO.Drøftelserne vil bl.a. omhandle, hvorledes man kan forbedre koordinationen ogsamarbejdet i fælles operationsområder, dvs. ud for Somalias kyst, i Kosovo og iAfghanistan. Forsvarsministrene forventes også at drøfte mulighederne for enstørre grad af harmonisering af EU’s og NATO’s processer for forsvarsplanlæg-ning og kapacitetsudvikling.
4
38. Europaudvalgsmøde 15/5-09
Punkt 5. GeorgienPolitisk drøftelseRådsmøde 2942+2943 – bilag 1 (samlenotat side 11)Udenrigsministeren:Der ventes en drøftelse af status for opfølgningen af EU’sbeslutning om at styrke samarbejdet med Georgien. Det gælder blandt andetmed hensyn til frihandel og visumlempelse, hvor det ekstraordinære møde i DetEuropæiske Råd den 1. september besluttede, at Georgien skulle tilbydes tættereforbindelser. Visumområdet er formentlig det område, hvor EU og Georgien førstvil kunne indgå en aftale – forhåbentlig allerede i år. Frihandelsaftalen vil det for-mentlig tage 2-3 år at få på plads.Om situationen i øvrigt kan det konstateres, at forholdet mellem Georgien og Rus-land overordnet set stadig er spændt. Der er løbende episoder langs de factogrænserne, også med dræbte. Men større sammenstød er blevet undgået. Dengeorgiske udenrigsminister sagde til mig, da han besøgte Danmark den 21. april,at han ikke frygtede, at et russisk militært angreb på Georgien var på vej. Menselvfølgelig er det bekymrende, at de har sat soldater ind i områder, som grænserop til Georgien, hvor de ikke skulle være.Det har været sparsomt med fremskridt i de samtaler i Genève, der udgør denpolitiske ramme for opfølgningen på augustkonflikten. Men der kommet et femtemøde den 18.-19. maj, altså samtidig med rådsmødet. Drøftelserne om forlæn-gelser af mandaterne for FN’s og OSCE’s observatørmissioner i Georgien pågår,men har vist sig vanskelige. Mandaterne løber begge frem til udgangen af junimåned. EU’s observatørmission har mandat frem til september, men her er enforlængelse af mandatet en ren intern EU-sag. Fra dansk side vil vi arbejde for enforlængelse af EU’s observatørmission, når vi kommer så langt.
5