Europaudvalget 2008-09
EUU Alm.del Bilag 421
Offentligt
697969_0001.png
697969_0002.png
697969_0003.png
697969_0004.png
697969_0005.png
697969_0006.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen, 6. kt.Sagsnr.: 2009-20-221-00080Dep.sagsnr. 1489011. juni 2009FVM 662
N

OTAT TIL

F

OLKETINGETS

E

UROPAUDVALG

om forslag til Kommissionens forordning (EF) nr. …/2008 af …/ fastsættelse af gennem-førelsesbestemmelser til Rådets forordning (EF) nr. 479/2008 vedrørende ønologiske me-toder og begrænsninger heraf (komitésag)KOM-dokument foreligger ikkeKommissionen har fremsat forslag til gennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning (EF)nr. 479/2008 vedrørende ønologiske metoder samt begrænsninger heraf, i det følgende be-nævnt ”ønologiforordningen”.Forslaget forventes sat til afstemning i komitéen for vin den 19. juni 2009.Forslaget omfatter især fastsættelse af tilladte nye ønologiske metoder (metoder til fremstil-ling af vin), og fastsættelse af betingelser og begrænsninger ved anvendelsen af metoderne,herunder anvendelse af tilsætningsstoffer, hvor der blandt andet fastsættes grænseværdier forsulfitindhold i vin. Forslaget er i vid udstrækning indholdsmæssigt identisk med de gældenderegler på området. De væsentligste ændringer er en nedsættelse af det generelle maksimum-indhold af sulfit i vin, samt godkendelse af 5 nye ønologiske metoder.Forslaget vurderes at forbedre beskyttelsesniveauet.Fødevareinstituttet er anmodet om en vurdering af de foreslåede nye ønologiske metoder ogom forslaget vedrørende maksimumindholdet af sulfit i vin. Fødevareinstituttet har ikke haftindvendinger mod de nye ønologiske metoder. Det er Fødevareinstituttets overordnede ind-stilling, at sulfitindholdet i fødevarer, inkl. vin, skal være så lavt som muligt.Det er regeringens opfattelse, at forslaget vil medvirke til en samlet reduktion af den samledemængde sulfit på markedet. Regeringen agter på den baggrund at støtte forslaget, idet derlægges vægt på, atforslaget betyder en nedsættelse af det generelle tilladte maksimumindhold af sulfit ivin,betingelserne for at få tilføjet nye vine på listerne over vine med tilladt forhøjet ind-hold af sulfit præciseres, samtsulfitbelastningen fra de vine, der tilføjes på listerne over vine med forhøjet sulfitind-hold, vil være uden eller af meget begrænset betydning for den samlede mængde sulfitfra vin på markedet.
2Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen, 6. kt.Sagsnr.: 2009-20-221-00080Dep.sagsnr. 1489011. juni 2009FVM 662
G

RUNDNOTAT TIL

F

OLKETINGETS

E

UROPAUDVALG

om forslag til Kommissionens forordning (EF) nr. …/2008 af …/ fastsættelse af gennem-førelsesbestemmelser til Rådets forordning (EF) nr. 479/2008 vedrørende ønologiske me-toder og begrænsninger heraf (komitésag)KOM-dokument foreligger ikkeResuméForslaget vedrører gennemførelsesbestemmelser til EU-markedsordningen for vin om ønolo-giske metoder (metoder til vinfremstilling). I forhold til gældende regler om ønologiske meto-der er de væsentligste ændringer, at der foreslås godkendt 5 nye metoder, og det generellemaksimumindhold af sulfit i vin foreslås reduceret med 10 mg/l. Forslaget vurderes at forbed-re beskyttelsesniveauet.BaggrundKommissionen har fremsat forslag til gennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning (EF)nr. 479/20081vedrørende ønologiske metoder2samt begrænsninger heraf, i det følgende be-nævnt ”ønologiforordningen”.Forslaget er fremsat under henvisning til Rådets forordning (EF) Nr. 479/2008, navnlig artikel25, stk. 3 og artikel 32.Forslaget behandles i en forskriftsprocedure. Hvis der er kvalificeret flertal, vedtager Kom-missionen forslaget. Opnås der ikke kvalificeret flertal, forelægger Kommissionen sagen forRådet og underretter samtidig Europa-Parlamentet. Rådet kan med kvalificeret flertal vedtageforslaget uændret eller udtale sig imod det. Hvis der er kvalificeret flertal imod forslaget, skalKommissionen behandle sagen på ny. Handler Rådet ikke inden en frist på højst tre måneder,kan Kommissionen vedtage forslaget.Forslaget forventes sat til afstemning i komitéen for vin den 19. juni 2009.
Rådets forordning (EF) Nr. 479/2008 af 29. april 2008 om den fælles markedsordning for vin, om ændring afforordning (EF) nr. 1493/1999, (EF) nr. 1782/2003, (EF) nr. 1290/2005 og (EF) nr. 3/2008 og om ophævelse afforordning (EØF) nr. 2392/86 og (EF) nr. 1493/19992Metoder til fremstilling af vin
1
3
NærhedsprincippetDer er tale om gennemførelsesforanstaltninger til en allerede vedtaget retsakt. Det er derforregeringens vurdering, at det følger heraf, at forslaget er i overensstemmelse med nærheds-princippet.Formål og indholdMed Rådets forordning (EF) nr. 479/2008 er kompetencen til at fastsætte regler om ønolo-giske metoder overført fra Rådet til Kommissionen, idet de grundlæggende betingelser forgodkendelse af ønologiske metoder er fastsat i forordningen. Metoderne må kun anvendesmed det formål at sikre korrekt vinfremstilling og korrekt konservering. Ved fastsættelsen afmetoder tages der udgangspunkt i metoderne, der er anbefalet og offentliggjort af Den inter-nationale vinorganisation (OIV), og der skal tages hensyn til beskyttelse af menneskers sund-hed og et acceptabelt minimum af miljøbeskyttelse. Reglerne om tilsætning med henblik påforhøjelse af det potentielle alkoholindhold i vin samt regler om afsyring af vin, er dog fortsatRådets kompetence.Til fremstilling af vin må udelukkende anvendes de metoder, herunder anvendelse af tekniskehjælpestoffer, tilsætningsstoffer mm., der fremgår af forordning (EF) nr. 479/2008 eller øno-logiforordningen, og metoderne må kun anvendes på de betingelser og med de begrænsninger,der fremgår af forordningen.Forslaget omfatter især fastsættelse af tilladte nye ønologiske metoder, og fastsættelse af be-tingelser og begrænsninger ved anvendelsen af metoderne, herunder anvendelse af tilsæt-ningsstoffer, hvor der blandt andet fastsættes grænseværdier for sulfitindhold i vin. Desudenfastsættes nærmere betingelser for, hvordan de enkelte medlemsstater kan anvende nye øno-logiske metoder i eksperimentel sammenhæng. Desuden fastsættes særlige bestemmelser ved-rørende fremstilling af mousserende vin og hedvin, særlige bestemmelser vedrørende sam-menstikning og blanding af vin, samt bestemmelser om en række administrative procedurer.Forslaget er i vid udstrækning indholdsmæssigt identisk med de gældende regler på området3.De væsentligste ændringer er en nedsættelse af det generelle maksimumindhold af sulfit i vin,samt godkendelse af 5 ønologiske metoder, der ikke er godkendt i forordning (EF) nr.423/2008.Bestemmelser om indhold af sulfit i vinSulfit er et konserveringsstof. Grænseværdierne er forholdsvis detaljerede, idet de afhængerdels af vin-typen, dels af sukkerindholdet i vin. De generelle grænseværdier er:Rødvin: 160 mg/l, dog 210 mg/l til, hvis sukkerindholdet er > 5 g/lHvid- og rosévin: 210 mg/l, dog 260 mg/l hvis sukkerindholdet er > 5 g/lMousserende vin: 185 mg/l, dog 235 mg/l hvis sukkerindholdet er > 5 g/l
Kommissionens forordning (EF) nr. 423/2008 af 8. maj 2008 om visse gennemførelsesbestemmelser til Rådetsforordning (EF) nr. 1493/1999 og om en EF-kodeks for ønologiske fremgangsmåder og behandlingsmetoder
3
4Hedvin: 150 mg/l, dog 200 mg/l hvis sukkerindholdet er > 5 g/l
Derudover er der for specifikke vine tilladt et højere sulfitindhold på 300, 350 henholdsvis400 mg/l. Endvidere kan medlemsstaterne i år med tilfælde af særligt dårlige vejrforhold, hvorder er behov for en yderligere konservering af vin, få tilladelse af Kommissionen til at forhøjedet generelle maksimumindhold af sulfit i vin.Ifølge forslaget nedsættes det maksimale indhold af sulfit i rød-, hvid- og rosévin med 10mg/l. De øvrige grænseværdier foreslås uændrede. Listerne over vine med forhøjet indhold afsulfit udvides med især vin fra de nye medlemsstater, hvor der er tale om vine svarende til vi-ne, der allerede er opført på listerne. Desuden er en række vine, der i øjeblikket er opført på li-sterne, fjernet efter ønske fra de pågældende lande.Endvidere foreslås fastsat betingelser for, at vine kan optages på listen, herunder at der i for-bindelse med ansøgning skal fremsendes dokumentation, der retfærdiggør et højere sulfitind-hold, herunder produktspecifikationer samt produktionsvolumen. Der skal være tale om vinemed en geografisk betegnelse, med et højt sukkerindhold, der medfører et øget konserve-ringsbehov, samt vine, der produceres i begrænset mængde.Nye ønologiske metoderDe foreslåede nye tilladte ønologiske metoder er1. Behandling af vin med kobbercitrat. Kobbercitrat kan anvendes i tilfælde af fejlsmagaf vin, og kan anvendes på samme måde som kobbersulfat, der er tilladt under vissebetingelser.2. Anvendelse af polyvinylpolypyrrolidon (PVPP). PVPP er en uopløselig polymer, deranvendes til at fjerne polyphenoler i vin.3. Behandling med carboxymethylcellulose. Carboxymethylcellulose kan anvendes tilstabilisering af hvidvin og mousserende vin.4. Dealkoholisering af vin. Dealkoholisering sker med mekaniske metoder med det for-mål delvis at fjerne alkohol i vin med henblik på at tilgodese behovet for markedsfø-ring af vin med et lavere alkoholindhold.5. Stabilisering af vinsyre ved kationbytning. Stabilisering af vinsyre ved kationbytninghar til formål at fjerne kationer, navnlig kalium og calcium.I det omfang, der ikke foreligger EU-specifikke renhedskriterier4for de ønologiske metoder,anvendes de specifikationer, der er anbefalet af OIV.UdtalelserForslaget skal ikke forelægges Europa-Parlamentet.Gældende dansk ret
(kodificeret udgave)
5Ønologiforordningen er umiddelbart gældende i Danmark, men der er i forbindelse med an-vendelsen af visse ønologiske metoder krav om, at anvendelsen af metoderne anmeldes til denansvarlige myndighed. De nærmere omstændigheder er fastsat i bekendtgørelse nr. 585 af 6.juni 2007 om tilvirkning af vin.Det vurderes, at den nye ønologiforordning ikke medfører et behov for ændring af denne be-kendtgørelse, men ændringer vil være nødvendige som følge af gennemførelsesbestemmel-serne om geografiske betegnelser, oprindelsesbetegnelser samt mærkning og præsentation afvin.KonsekvenserForslaget har ikke lovgivningsmæssige eller statsfinansielle konsekvenser og medfører ikkeyderligere administrative byrder for erhvervene.Fødevareinstituttet er anmodet om en vurdering af de foreslåede nye ønologiske metoder ogom forslaget vedrørende maksimumindholdet af sulfit i vin.Fødevareinstituttet har ikke haft indvendinger mod de nye ønologiske metoder.Med hensyn til forslaget om maksimumindholdet af sulfit i vin er det Fødevareinstituttetsoverordnede indstilling, at sulfitindholdet i fødevarer, inkl. vin, skal være så lavt som muligt,samt at fødevarer skal mærkes, så forbrugere med intolerance over for sulfit kan undgå eks-ponering. Fødevareinstituttet bemærker endvidere, at ADI (det acceptable daglige indtag) forsulfit meget let overskrides med de nuværende grænser i fødevarer, og at indtagelsen af sulfiter alt for stort i forhold til ADI for en ikke uvæsentlig del af befolkningen med de mængder,som i dag er tilladt at tilsætte fødevarer.HøringSagen har været i offentlig høring på høringsportalen og har været i skriftlig høring i §2-udvalget (landbrug) og Det Rådgivende Fødevareudvalgs EU-underudvalg.Landbrug & Fødevarer oplyser på vegne af Danske Vinavlere, at de foreslåede ændringer kanaccepteres.Regeringens foreløbige generelle holdningRegeringens generelle holdning er, at indholdet af sulfit i vin skal være så lavt som muligt.Det er regeringens opfattelse, at den foreslåede generelle nedsættelse af grænseværdierne forsulfitindhold i rødvin, hvidvin og rosévin formodes at medvirke til en samlet reduktion af densamlede mængde sulfit på markedet. Regeringen finder endvidere, at da vinene på listerneover vine med forhøjet sulfitindhold produceres i begrænset mængde, vil sulfitbelastningenfra disse vine være uden eller af meget begrænset betydning for den samlede mængde sulfit
Kommissionens direktiv 2008/84/EF af 27. august 2008 om specifikke renhedskriterier for andre tilsætnings-stoffer til levnedsmidler end farvestoffer og sødestoffer
4
6fra vin på markedet. Regeringen vurderer derfor, at forslaget påvirker beskyttelsesniveauet ipositiv retning.Generelle forventninger til andre landes holdningerDet er usikkert, om der kan opnås et kvalificeret flertal for forslaget i komitéen, idet noglemedlemsstater finder, at de skærpede regler om sulfitindhold i vin er for vidtgående.Tidligere forelæggelse for Folketingets EuropaudvalgSagen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.