Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Fødevarestyrelsen
6. kt. & 9. kt.
Dep. sagsnr.: 121
FVM 672
Den 19. juni 2009
N
OTAT TIL
F
OLKETINGETS
E
UROPAUDVALG
om forslag til Kommissionens beslutning om tilladelse til markedsføring af produkter,
der indeholder, består af eller er fremstillet af genetisk modificeret majs MON 89034
under Europa-Parlamentets og Rådet forordning (EF) nr. 1829/2003 (komitésag)
KOM-dokument foreligger ikke
Kommissionen har den 15. juni 2009 fremsendt forslag til beslutning om tilladelse til mar-
kedsføring af genetisk modificeret majs MON 89034 efter reglerne i Europa-Parlamentets og
Rådets forordning (EF) nr. 1829/2003 af 22. september 2003 om genmodificerede fødevarer
og foder (GMO-forordningen).
Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i den Stående Komité for Fødevarekæden og
Dyresundhed den 29.-30. juni 2009.
I december 2006 indsendte Monsanto Europe S.A. en ansøgning om godkendelse af majs
MON 89034 til fødevare- og foderbrug (ikke dyrkning) i henhold til reglerne i GMO forord-
ningen. Majs MON 89034 indeholder generne
cry1A.105
og
cry2Ab2,
som udtrykker protei-
nerne Cry1A.105 og Cry2Ab2, der beskytter majsplanten mod visse typer af skadelige bille-
larver (Lepidopteran -arter). Ansøger angiver, at majs MON 89034 har bedre dyrkningsegen-
skaber end konventionel majs. Majs MON 89034 indeholder ikke antibiotikaresistens-
markørgener.
EFSA har konkluderet, at majs MON 89034 er lige så sikker at anvende som konventionelle
majs. Der er ifølge EFSA ikke noget, der tyder på, at majs MON 89034 har negative konse-
kvenser for menneskers og dyrs sundhed eller for miljøet ved de påtænkte anvendelser. Føde-
vareinstituttet har ligeledes vurderet det fremsendte ansøgningsmateriale og konkluderer, at
majsen ikke giver anledning til sundhedsmæssige betænkeligheder, og at den ernæringsmæs-
sigt set er ækvivalent med konventionelle majs. Undersøgelser af de indsatte proteiner viser
ingen lighed til kendte toksiner og allergener.
Regeringen agter på dette grundlag at stemme for forslaget.