Europaudvalget 2008-09
EUU Alm.del Bilag 546
Offentligt
717249_0001.png
717249_0002.png
Notat
KemikalierJ.nr. MST-652-00086Ref. Doble/kirstDen 25. august 2009
GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALGForslag om tilpasning til den tekniske udvikling af bilaget til RoHS-direktivet vedrørendeundtagelse om brug af cadmium i farvekonverterende II-VI-lysdioder til brug i halvlederbase-rede belysnings- og displaysystemer.
ResumeEuropa-Parlamentets og Rådet Direktiv 2002/95/EF af 27. januar 2003 om begrænsning af importog salg af elektriske og elektronisk udstyr, der indeholder visse farlige stoffer (RoHS direktivet) for-byder en række farlige stoffer i elektroniske og elektriske produkter. I efterfølgende ændringsdirek-tiver har Medlemslandene vedtaget i alt 38 undtagelser fra forbuddet. Nærværende forslag om til-pasning til den tekniske udvikling vedrører en ny undtagelse. Regeringen støtter forslaget, da und-tagelsen vil medføre at en ny type elsparepære kan markedsføres. Den nye type elsparepærer haret endnu mindre energiforbrug end de elsparepærer, der er på markedet i dag, samt et mindre ind-hold af tungmetaller. For at kontrollere lysets bølgelængde i den nye type elsparepærer, vil det i enperiode være nødvendigt at anvende cadmium. Mængden af cadmium er dog mindre end denmængde kviksølv, der i dag anvendes i elsparepærer. Cadmium er desuden mindre giftigt endkviksølv.1. StatusKommissionen sendte den 28. juli 2009 ovennævnte forslag til medlemsstaterne. Forslaget harhjemmel i RoHS direktivet, der trådte i kraft 1. juli 2006 og er implementeret i Danmark via be-kendtgørelse nr. 873 af 12. august 2006. Der skal stemmes om forslaget ved forskriftskomitéproce-dure (1999/468/EF art. 5). Forslaget er sendt til skriftlig afstemning med frist den. 1. september2009. Hvis der er kvalificeret flertal, udsteder Kommissionen direktivet. Opnås der ikke kvalificeretflertal, forelægger Kommissionen sagen for Rådet og underretter samtidigt Europaparlamentet.Rådet kan med kvalificeret flertal vedtage forslaget uændret eller udtale sig mod det. Hvis der erkvalificeret flertal imod forslaget i Rådet, skal kommissionen behandle sagen på ny. Handler Rådetikke inden en frist på højst tre måneder, kan Kommissionen udstede direktivet.Folketinget har ikke tidligere fået oversendt grundnotat om forslaget.2. Formål og indholdRoHS direktivet forbyder en række farlige stoffer i elektroniske og elektriske produkter. I efterføl-gende ændringsdirektiver har Medlemslandene vedtaget i alt 38 undtagelser fra forbuddet.Formålet med det fremsendte forslag er yderligere at indføre en undtagelse for brugen af cadmiumi farvekonverterende II-VI-lysdioder til brug i halvlederbaserede belysnings- og displaysystemerindtil juli 2014. Denne type lysdioder er under udvikling og er en ny type elsparepære, der bl.a. kananvendes i belysnings- og displaysystemer. For at få korrekt farvegengivelse er det vigtigt, at lysethar den rette bølgelængde. Cadmium bruges til at styre lysets bølgelængde.
Fordelen ved den nye type diode er, at den er mere energibesparende end de elsparepærer, derfindes på markedet i dag. Desuden vil den nedsætte forbruget af tungmetaller i produktionen afelsparepærer, idet mængden af cadmium i dioderne er mindre end mængden af kviksølv i traditio-nelle elsparepærer. Kviksølv er desuden mere giftigt end cadmium. Cadmium i dioderne kan gen-bruges, hvis de indsamles. Der arbejdes desuden fortsat på at udvikle en teknologi, der også vilkunne erstatte cadmium i dioderne.3. Europa- Parlamentets udtalelserEuropaparlamentet skal ikke udtale sig om forslaget4. NærhedsprincippetDa der er tale om en teknisk tilpasning i allerede gældende fællesskabsregulering, vurderes det, atden forslåede regulering bedre gennemføres på EU-niveau end på nationalt niveau.5. Konsekvenser for DanmarkForslagets lovgivningsmæssige konsekvenserBeslutningsforslaget vil i lighed med tidligere beslutninger om specifikke undtagelser fra forbuddet iRoHS-direktivet bedst kunne gennemføres i Danmark ved udstedelse af en bekendtgørelse. Der erikke fastsat en frist for gennemførelsen af beslutningen, men den vil blive gennemført hurtigst mu-ligt efter offentliggørelsen i EU-tidende.Samfundsøkonomiske og erhvervsadministrative konsekvenser, samt forslagets statsfinansiellekonsekvenser:Forslaget forventes ikke at have væsentlige statsfinansielle økonomiske eller erhvervsadministrati-ve konsekvenser.Beskyttelsesniveau:I forhold til de gældende regler i RoHS direktivet, er der tale om en styrkelse af miljøbeskyttelsesni-veauet. Med tiden vil undtagelsen muligvis kunne få en markant betydning, da det ifølge ECO-design direktivet vil komme et forbud mod at markedsføre almindelige elpærer.6. HøringGrundet den stramme tidsplan har forslaget ikke været sendt i offentlig høring. Et notat om forsla-get er sendt i miljøspecialudvalget d. 20.08.2009 med høringsfrist d. 24.08.2009.Der er ikke indkommet kommentarer fra de hørte organisationer.7. ForhandlingssituationenForslaget har været drøftet i Kommissionens tekniske arbejdsgruppe for elektrisk og elektroniskudstyr, hvor der var opbakning til forslaget.8. Regeringens holdningRegeringen støtter forslaget om at give undtagelse til brug af cadmium i farvekonverterende II-VI-lysdioder til brug i halvlederbaserede belysnings- og displaysystemer, da undtagelsen vil understøt-te udviklingen af endnu mere miljøvenlige elsparepærer.
2