Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Plantedirektoratet, SFG /Fødevarestyrelsen/departement

Sagsnr.: 08-2251-000003

Den 17. november 2008

FVM 605

 

 

 

 

 

 

 

 

Notat til Folketingets Europaudvalg

 

om ændring af bilag IV til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) Nr. 999/2001 af 22. maj 2001 om fastsættelse af regler for forebyggelse af, kontrol med og udryddelse af visse transmissible spongiforme encephalopatier

 

KOM-dokument foreligger ikke

 

Kommissionen forventes snarest at fremsætte forslag om ændring af bilag IV til forordning 999/2001 (TSE-forordningen).

 

Det forventede forslag ændrer de bestemmelser, der regulerer det såkaldte foderforbud der fremgår af artikel 7 i forordning 999/2001.

 

åØåForslaget vil blive behandlet efter en forskriftsprocedure med kontrol og forventes sat til afstemning i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 26. november 2008.

 

I dag er det tilladt at undtage miljømæssig (høstinduceret) forurening med knoglefragmenter fra landdyr (f.eks. mus og rotter) i knold- og roeafgrøder fra foderforbuddet efter en positiv risikovurdering. Denne mulighed udvides med det forventede forslag til at gælde for alle planteafgrøder og produkter heraf. Fodring af opdrættede dyr med disse afgrøder tillades, hvis medlemslandene kan fremlægge en positiv risikovurdering der godtgør, at der alene er tale om en miljømæssig forurening med knoglefragmenter fra landdyr, således at den pågældende foderafgrøde risikofrit kan anvendes til det påtænkte formål. Der tillades kun knoglefragmenter i en mængde defineret som ubetydelig.

 

En vedtagelse forventes ikke at berøre beskyttelsesniveauet i Danmark og generelt i EU.

 

Regeringen agter på den baggrund at tilslutte sig forslaget.

 

 

 

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Plantedirektoratet, SFG /Fødevarestyrelsen/departement

Sagsnr.: 08-2251-000003

Den 17. november 2008

FVM

 

 

Grundnotat til Folketingets Europaudvalg

 

om ændring af bilag IV til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) Nr. 999/2001 af 22. maj 2001 om fastsættelse af regler for forebyggelse af, kontrol med og udryddelse af visse transmissible spongiforme encephalopatier

 

KOM-dokument foreligger ikke

 

Resumé

Det forventede forslag omhandler overslæb af benrester fra smågnavere og vildt til afgrøder, der ved høst hvirvles op og kan genfindes ved analyser. Forslaget udvider den undtagelse fra foderforbuddet, der er gældende for knold og roeafgrøder. Udvidelsen kommer til at omfatte planteafgrøder generelt og produkter deraf. Med forslaget bliver det muligt at anvende planteafgrøder, hvor det på baggrund af en risikovurdering kan sandsynliggøres, at der er tale om en miljømæssig forurening af ubetydelig størrelse. Forslaget skønnes ikke at berøre beskyttelsesniveauet i Danmark og generelt i EU. 

 

Baggrund

Kommissionen forventes snarest at fremsætte forslag om ændring af bilag IV til forordning 999/2001 (TSE-forordningen)[1].

 

Det forventede forslag ændrer de bestemmelser, der regulerer det såkaldte foderforbud der fremgår af artikel 7 i forordning 999/2001.

 

Det forventede forslag fremsættes med hjemmel i Europa Parlamentets og Rådets Forordning (EF) nr. 999/2001 af 22. maj 2001, særligt artikel 23 a.

 

åØåForslaget vil blive behandlet efter en forskriftsprocedure med kontrol i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed. Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, forelægger Kommissionen forordningen for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen.

 

Opnås der ikke kvalificeret flertal i Komitéen, forelægger Kommissionen sagen for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 2 måneder. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen.

 

Forslaget forventes at komme til afstemning i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 26. november 2008.

 

Nærhedsprincippet

Der redegøres ikke for nærhedsprincippet, da der alene er tale om gennemførelsesbestemmelser til en allerede vedtagen retsakt.

 

Formål og indhold

Med forordning 1292/2005[2] blev det tilladt at undtage miljømæssig (høstinduceret) forurening med knoglefragmenter fra landdyr (f.eks. mus og rotter) i knold- og roeafgrøder fra foderforbuddet efter en positiv risikovurdering. Denne mulighed udvides med det forventede forslag til at gælde for alle planteafgrøder og produkter heraf. Fodring af opdrættede dyr med disse afgrøder tillades, hvis medlemslandene kan fremlægge en positiv risikovurdering der godtgør, at der alene er tale om en miljømæssig forurening med knoglefragmenter fra landdyr, således at den pågældende foderafgrøde risikofrit kan anvendes til det påtænkte formål. Der tillades kun knoglefragmenter i en mængde defineret som ubetydelig.

 

Kommissionen forventes at fremsætte forslaget, idet det er påvist, at miljømæssig forurening af afgrøder i forbindelse med høstning ikke kan undgås. Der ses fund af knoglefragmenter af landdyr i afgrøder, som menes at stamme fra gødning med kategori 3-materiale[3], jf. forordning 1774/2002[4] (biproduktforordningen). Kategori 3-materiale bruges i flere lande som gødning på marker, men ikke i Danmark. Da kategori 3-materiale ikke anses for at udgøre en risiko for TSE-udbredelsen, ønsker Kommissionen at udvide den oprindelige undtagelse til at gælde for alle planteafgrøder og produkter deraf.

 

I forbindelse med det forventede forslag har Kommissionen udarbejdet en vejledning til at udføre risikovurderingerne i medlemslandene vedr. detektionen af ubetydelige mængder af knoglefragmenter i planteafgrøder. Vejledningen er ikke et officielt dokument, men skal tjene som hjælpemiddel i medlemslandene til, at afveje risici i forbindelse med håndteringen af foderet. Det påpeges at 0-tolerancen for indhold af forbudt animalsk protein ikke tilsidesættes. Hvis proteinet ikke skyldes miljømæssig forurening, f.eks. mus og rotter, er det forbudt.

 

Udtalelser

Europa-Parlamentet skal ikke udtale sig om forslaget, men vil få oversendt forslaget til kontrol, jf. ovenstående afsnit. 

 

Gældende dansk ret

TSE-området er i Danmark reguleret ved TSE-forordningen (999/2001), der fastsætter regler for forebyggelse af, kontrol med og udryddelse af visse transmissible spongiforme encephalopatier, med senere ændringer.

 

Følgende nationale bekendtgørelser indeholder bestemmelser, der muliggør anvendelsen af TSE-forordningen:

For foderområdet:

 

Konsekvenser

En vedtagelse af det forventede forslag skønnes ikke at berøre beskyttelsesniveauet i Danmark eller generelt i EU. EFSA udtaler sig løbende om TSE. EFSA har i 2004 udtalt sig positivt om anvendelsen af kategori 3-materiale. Det forventede forslag vedrører kategori 3-materiale og forventes at introducere en udvidelse af anvendelsen af materiale fra knold- og roeafgrøder til alle planteafgrøder og produkter heraf. 

 

Den forventede ændring af forordningen vil være direkte gældende i Danmark. En vedtagelse af forslaget vil således ikke have lovgivningsmæssige konsekvenser.

 

Forslaget vil hverken medføre statsfinansielle eller samfundsøkonomiske konsekvenser.

 

Høring

§ 2-udvalget er blevet hørt i skriftlig høring.

Landbrugsraadet skriver i høringssvar af 12. november 2008, at Landbrugsraadet på vegne af medlemsorganisationerne, herunder bl.a. Dansk Landbrug og DLG, kan støtte forslaget om at udvide mulighederne for at anvende planteafgrøder, hvor det på baggrund af en risikovurdering kan sandsynliggøres, at der er tale om en miljømæssig forurening af ubetydelig størrelse.

 

Regeringens foreløbige generelle holdning

Regeringen forholder sig positiv til det forventede forslag. Den foreslåede risikohåndtering af fund af knoglefragmenter fra landdyr i planteafgrøder er en udvidelse af et forslag, som regeringen tidligere har støttet, og forslaget giver yderligere mulighed for at håndtere fund af knoglefragmenter i planteafgrøder i overensstemmelse med proportionalitetsprincippet. Regeringen støtter derfor, at man fra dansk side tilslutter sig Kommissionens forventede forslag. 

 

Generelle forventninger til andre landes holdninger

Der foreligger ikke tilkendegivelser om holdninger til det forventede forslag.

 

Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg

Forslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.

 

 

 



[1] Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) Nr. 999/2001 af 22. maj 2001 om fastsættelse af regler for forebyggelse af, kontrol med og udryddelse af visse transmissible spongiforme encephalopatier med senere ændringer.

[2] Kommissionens forordning (EF) nr. 1292/2005 af 5. august 2005 om ændring af bilag IV til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 999/2001 for så vidt angår foder.

[3] Iht. 1774/2202 (Biproduktforordningen) animalske biprodukter med lavest risiko, som bl.a. kan anvendes til foder og gødning.

[4] Europa-Parlamentets og RÃ¥dets forordning (EF) Nr. 1774/2002 af 3. oktober 2002 om sundhedsbestemmelser for animalske biprodukter, som ikke er bestemt til konsum.