Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Kontor for husdyrsundhed/ Dep. 3.1 og 2.1

Sagsnr.: 2008-20-762-01640/ Dep sagsnr. 13650

Den 20. november 2008

Initialer HCHR/MBG/TAER

FVM 607

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Notat til Folketingets Europaudvalg

 

om ændring af bilag VII og IX af Europa-Parlamentet og Rådets forordning nr. 999/2001 om regler for forebyggelse, kontrol og udryddelse af visse transmissible spongiforme encephalopatier (komité sag)

 

KOM-dokument foreligger ikke

 

Kommissionen har fremlagt udkast til forslag om ændring af bilag IV til forordning 999/2001 (TSE-forordningen)[1].

 

Forslaget forventes at komme til afstemning i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 26. november 2008. 

 

Forslaget lægger op til at fremskynde udryddelse af dyresygdommen klassisk scrapie ved at pålægge restriktioner på anvendelsen af mælk fra får og geder til drøvtyggere (scrapie er en husdyrsygdom, som hører til TSE-sygdommene, ligesom for eksempel BSE). Dette medfører blandt andet, at mælk fra TSE mistænkte får og geder kun må bruges i det mistænkte dyrs besætning, og at mælk fra bekræftede tilfælde af klassisk scrapie kun må anvendes til dyr i den smittede besætning. For at sikre det samme sikkerhedsniveau for importeret mælk pålægges tilsvarende restriktioner på import af mælk fra tredjelande.

 

Forslaget vurderes ikke at berøre beskyttelsesniveauet i Danmark. Selv om Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) som noget nyt vurderer, at der er en meget lille risiko for, at mennesker og dyr bliver udsat for Scrapie smittestof via mælk fra får og geder, vurderer EFSA fortsat, at mennesker ikke kan smittes med Scrapie, som udelukkende er en husdyrsygdom. EFSA fastholder derfor tidligere vurderinger, der afviser, at der er en forbindelse mellem klassisk/atypisk scrapie hos får og geder og TSE hos mennesker.

Regeringen agter på den baggrund at tilslutte sig forslaget.

 

 

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Kontor for husdyrsundhed/ Dep. 3.1 og 2.1

Sagsnr.: 2008-20-762-01640/ Dep sagsnr. 13650

Den 20. november 2008

Initialer HCHR/MBG/TAER

FVM 607

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grundnotat til Folketingets Europaudvalg

 

 

om ændring af bilag VII og IX af Europa-Parlamentet og Rådets forordning nr. 999/2001 om regler for forebyggelse, kontrol og udryddelse af visse transmissible spongiforme encephalopatier (komité sag)

 

KOM-dokument foreligger ikke

 

Resumé

Forslaget pålægger restriktioner på anvendelse af mælk fra får – og gedebesætninger, der er under mistanke for TSE og i besætninger, hvor der er et bekræftet tilfælde af klassisk scrapie hos får eller ged, indtil alle modtagelige dyr i besætningen er aflivet. Forslaget vurderes ikke at berøre beskyttelsesniveauet i Danmark.

 

Baggrund

Kommissionen har fremlagt udkast til forslag om ændring af bilag IV til forordning 999/2001 (TSE-forordningen)[2].

 

Forslaget er fremsat med hjemmel i Europa Parlamentets og Rådets Forordning (EF) nr. 999/2001 af 22. maj 2001, særligt artikel 23.

Forslaget bliver behandlet i en forskriftkomitéprocedure (1999/468/EF art. 5) i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed. Hvis der er kvalificeret flertal, udsteder Kommissionen forordningen. Opnås der ikke kvalificeret flertal, forelægger Kommissionen sagen for Rådet og underretter samtidig Europa-Parlamentet. Rådet kan med kvalificeret flertal vedtage forslaget uændret eller udtale sig mod det. Hvis der er kvalificeret flertal imod forslaget, skal Kommissionen behandle sagen på ny. Handler Rådet ikke inden en frist på højst tre måneder, kan Kommissionen udstede forordningen.

 

Forslaget forventes at komme til afstemning i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 26. november 2008. 

 

Nærhedsprincippet

Der redegøres ikke for nærhedsprincippet, da der alene er tale om gennemførelsesbestemmelser til en allerede vedtagen retsakt.

 

Formål og indhold

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) offentliggjorde ved en pressemeddelelse af 6. november 2008 sin seneste vurdering af risikoen for, at mennesker og dyr bliver udsat for Scrapie smittestof via mælk fra får og geder (scrapie er en husdyrsygdom, som hører til TSE-sygdommene, ligesom for eksempel BSE). Det fremgår heraf, at:

På baggrund af ovenstående har Kommissionen fremsat et udkast til forslag, der kun vedrører mælk fra får og geder. Forslaget skal fremskynde udryddelsen af dyresygdommen klassisk scrapie. Forslaget medfører blandt andet, at:

 

Udtalelser

Europa-Parlamentet skal ikke udtale sig om forslaget.

 

Gældende dansk ret (evt.)

TSE-området er i Danmark reguleret ved TSE-forordningen (999/2001), der fastsætter regler for forebyggelse af, kontrol med og udryddelse af visse transmissible spongiforme encephalopatier, med senere ændringer.

 

Følgende nationale bekendtgørelser indeholder bestemmelser, der muliggør anvendelsen af TSE-forordningen:

For foderområdet:

 

Konsekvenser

En vedtagelse af forslaget skønnes ikke at berøre beskyttelsesniveauet i Danmark eller generelt i EU.

 

Den foreslåede forordning vil være direkte gældende i Danmark. En vedtagelse af forslaget vil nødvendiggøre en ændring af Bekendtgørelse nr.1093 af 12. december 2003 om overvågning og bekæmpelse af TSE hos får og geder.

 

Forslaget medfører hverken statsfinansielle eller samfundsøkonomiske konsekvenser.

 

Høring

Forslaget har været tilgængeligt på høringsportalen med mulighed for bemærkninger, ligesom notatet har været sendt i høring i §2-udvalget (landbrug). Der er ikke modtaget nogen høringssvar.

 

Regeringens foreløbige generelle holdning

Regeringen forholder sig generelt positivt til de foreslåede ændringer. Danmark mener generelt, at EU reglerne skal vedtages på baggrund af videnskabelige vurderinger. Danmark støtter EFSA’s vurdering af, at der udelukkende er tale om et dyresundhedsmæssigt problem uden human betydning.

 

Generelle forventninger til andre landes holdninger

Der foreligger ikke offentlige tilkendegivelser om holdninger til det fremlagte forslag.

 

Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg

Sagen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.



[1] Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) Nr. 999/2001 af 22. maj 2001 om fastsættelse af regler for forebyggelse af, kontrol med og udryddelse af visse transmissible spongiforme encephalopatier med senere ændringer.

[2] Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) Nr. 999/2001 af 22. maj 2001 om fastsættelse af regler for forebyggelse af, kontrol med og udryddelse af visse transmissible spongiforme encephalopatier med senere ændringer.