Europaudvalget 2008-09
EUU Alm.del EU-note E 57
Offentligt
706293_0001.png
706293_0002.png

Europaudvalget

Til:

Dato:

Udvalgets medlemmer og stedfortrædere7. juli 2009

Notat om implementering af beretningen om EF-Domstolen

Baggrund

Den 30. april 2009 vedtog Europaudvalget en ny beretning om orientering afEuropaudvalget om udviklingen sager ved EF-Domstolen. Det blev aftalt medregeringen, at beretningen skulle implementeres efter 1. juli 2009.Denne note beskriver, hvordan regeringen forventer at implementere beret-ningen.

Mundtlig orientering om væsentlige sager med dansk deltagelse

De respektive fagministre vil fremover give Europaudvalget en mundtlig orien-tering om væsentlige sager med dansk deltagelse. Orienteringerne vil somregel finde sted i forbindelse med, at ministeren forelægger et rådsmøde forEuropaudvalget, og orienteringen vil fremgå af dagsordenen til det pågælden-de europaudvalgsmøde.Regeringens juridiske specialudvalg koordinerer regeringens arbejde med atudvælge de sager, som er væsentlige, og som derfor skal gøres til genstandfor en mundtlig orientering i Europaudvalget. Udvælgelsen vil bero på en kon-kret vurdering af hver enkelt sag, idet der bl.a. vil blive lagt vægt på følgendetre kriterier: Hvorvidt sagen berører danske interesser, hvorvidt sagen kanhave større økonomiske konsekvenser for Danmark, og hvorvidt sagen for-ventes at få stor politisk opmærksomhed.Regeringen vil også anvende den nye procedure på verserende sager vedDomstolen, som ikke er afsluttet inden gennemførelsen af beretningen den 1.juli 2009.

Udvidet skriftlig orientering om traktatkrænkelsessager mod Danmark

Beretningen bestemmer, at regeringen skal oversende en kopi af al korre-spondance i traktatkrænkelsessager mod Danmark medrespekt for gældendekrav om fortrolighed.Regeringen vil som udgangspunkt fremsende korre-
1/2
spondancen under almindelig fortrolighed. Det vil sige, at dokumenterne om-deles til medlemmerne af Europaudvalget til fortrolig orientering.Regeringen lægger vægt på, at dokumenternes fortrolighed respekteres. Re-geringen er ellers indstillet på, at det kan blive nødvendigt at skærpe fortrolig-heden omkring dokumenterne om traktatkrænkelsessager af hensyn til sam-arbejdet med Kommissionen og af hensyn til andre landes eventuelle inter-vention i sagerne på et senere tidspunkt.Europaudvalget vil som hidtil modtage en kort meddelelse om åbningsskrivel-ser samt et resumé af regeringens svar på åbningsskrivelser – begge deleoffentligt tilgængelige. Det sker for at sikre, at offentligheden fortsat orienteresom sagerne, på samme måde som det sker i dag.Regeringen vil en gang om måneden fremsende en opdateret liste over ver-serende traktatkrænkelsessager mod Danmark. Alle nye sager siden densidste liste anføres nederst på listen, og der oplyses om eventuel ny korre-spondance i alle sagerne på listen. Listen oplyser kort, hvad hver sag handlerom, og hvornår åbningsskrivelser og begrundede udtalelser er modtaget ogevt. besvaret.

Tidlig orientering om dansk deltagelse i retssager

Med beretningen vil regeringen begynde at fremsende meddelelse om, atDanmark deltager i en retssag allerede, når regeringen beslutter at deltage. Idag sendes denne oplysning først senere for så vidt angår præjudicielle sa-ger.I forbindelse med direkte søgsmål ved Domstolen får regeringen ikke automa-tisk oplysninger om sagerne, sådan som det sker i præjudicielle sager. I dedirekte søgsmål må regeringen først søge Domstolen om yderligere oplysnin-ger. Derfor vil regeringen, først når den har modtaget og vurderet oplysnin-gerne fra Domstolen, informere Europaudvalget, såfremt Danmark skal delta-ge i sagen.

Løbende orientering om relevante retssager

Regeringen vil en gang om ugen fremsende en liste over Domstolens aktivite-ter de kommende tre uger. Listen omfatter sager med dansk procesdelegation(dvs. sager som Danmark deltager i) og sager, som den danske regeringfølger i øvrigt. Listen informerer bl.a. om, hvornår der forventes afgørelse isagerne fra hhv. generaladvokaten og Domstolen.
Med venlig hilsenSigne Riis Andersen,(3696)2/2