|
FVM 647 |
Folketingets Europaudvalg har i brev af 11. marts 2009 stillet følgende spørgsmål 106 (EUU alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra MF Pia Adelsteen (DF).
Spørgsmål 106:
â€Ministeren bedes give en statusredegørelse for udfasning af EU's eksportstøtte til kødprodukterâ€
Svar:
I henhold til regnskabstal fra Kommissionen er udgifterne til anvendelsen af eksportstøtte for samtlige produkter i EU faldet med ca. 89 % i perioden fra 1993 til 2007 svarende til et fald fra ca. 10,2 milliarder € i 1993 til ca. 1,4 milliarder € i 2007. I budgettet for 2008 er udgifterne faldet yderligere til ca. 1,2 milliarder € og i budgettet for 2009 til ca. 0,5 milliarder €. Endvidere er eksportstøttens andel af landbrugsbudgettet (søjle I uden veterinær- og fiskeriudgifter) faldet fra ca. 29,6 % i 1993 til ca. 3,4 % i 2007. Â
Tabellen viser udgifterne til eksportstøtte anvendt i sektorerne for henholdsvis oksekød, svinekød og fjerkræ i Ã¥rene fra 1993 til 2008. Det fremgÃ¥r af tabellen, at eksportstøtten ydet til kødprodukter generelt har været faldende.  Â
(mio. €) |
1993 |
2003 |
2004 |
2005 |
2006 |
2007 |
2008* |
2009* |
Oksekød (+ lev. dyr) |
1.771 |
298 |
251 |
212 |
118 |
47 |
37 |
33 |
Svinekød |
193 |
17 |
42 |
19 |
20 |
20 |
20 |
66 |
Fjerkræ (+æg) |
291 |
99 |
88 |
87 |
61 |
91 |
105 |
99 |
Samlet |
2.255 |
414 |
381 |
318 |
199 |
157 |
162 |
199 |
 *Bemærk, at tallene for 2008 og 2009 er budgettal.
Den faldende anvendelse af eksportstøtte er blandt andet et resultat af de gentagne reformer af den fælles landbrugspolitik, hvorved forskellen mellem verdensmarkedsprisen og den interne pris i EU i en lang række af sektorerne er mindsket betydeligt.
For øjeblikket ydes der for kødprodukters vedkommende eksportstøtte til oksekød og fjerkrækød. For svinekød ydes der eksportstøtte til visse forarbejdede produkter.
Â