Europaudvalget 2008-09
EUU Alm.del
Offentligt
UDENRIGSMINISTERIET
Spørgsmål nr. 118ad EUU alm. del af24. marts 2009 fraFolketingetsEuropaudvalg tiludenrigsministeren,stillet efter ønskefra Anne GreteHolmsgaard (SF).Udvalget udbeder sig ministerens besvarelse af følgende spørgsmål:Spørgsmål nr. 118:Ministeren bedes oversende et notat, som redegør for, hvor mange bosættelserpå palæstinensisk jord, som er gennemført af israelere/jøder siden indgåelsen afOsloaftalen i 1993, hvor PLO anerkendte Israel. Der bedes ligeledes redegjortfor, hvor disse bosættelserne er opført, hvornår de er opført, hvor meget land debeslaglægger og hvor mange bosættere, som bor der.Svar:
Der eksisterer 121 bosættelser på den besatte Vestbred samt yderligere 12bosættelser i det annekterede Østjerusalem. Der er ikke efter Oslo-fredsaftalerne i1993 etableret egentlige nye bosættelser.Det israelske forvarsministeriumgodkendte dog den 24. juli 2008 22 nye boligenheder i Maskiot-udposten i Jordan-dalen, hvilket i realiteten ændrede dennes status til en ny bosættelse.Israel har gennem Oslo-aftalerne og den senere Køreplan for Fred forpligtet sig tilet stop for alt nybyggeri i bosættelserne, herunder” naturlig vækst”. Skiftendeisraelske regeringer har siden Oslo-aftalerne i strid med Israels forpligtelser støttetudvidelser af eksisterende bosættelser, hvilket kulminerede under Barak-regeringen i2000 med 4.742 nye boligenheder med en nedgang de følgende år til 1.500-2.000boligenheder årligt (tallene ifølge den israelske NGO ”Peace Now”). Byggeriet lådog i 2008 over 60 pct. højere end i 2007.Hertil kommer ca. 100 små såkaldte udposter (uautoriserede bosættelser, som ogsåer ulovlige efter israelsk lovgivning). De starter som små primitive enhederbestående af hovedsageligt skur- og campingvogne, men bliver med tiden merepermanente.
Ved tilbagetrækningen fra Gaza i 2005 blev alle bosættelser i Gaza afviklet.Israels statistiske bureau angiver, at der pr. 31. december 2008 boede 289.600israelere i jødiske bosættelser på Vestbredden (svarende til 3,9 pct. af Israelsbefolkning). Hertil skal lægges anslået omkring 190.000 israelske statsborgere iØstjerusalem (der findes ikke officielle tal for dette, da Øst- og Vestjerusalemopfattes som ét distrikt i israelsk lovgivning og statistik), samt ca. 3.000 israelere iudposterne.Befolkningstilvæksten blandt israelere på Vestbredden (eksklusiv Østjerusalem) lå i2008 på 4,9 pct. ifølge officielle statistikker (et fald i forhold til 2007, hvor den varpå 5,6 pct.). Landsgennemsnittet i Israel er på 1,8 procent (med store lokaleudsving). Det anslås, at omkring 40 procent af tilvæksten i bosættelserne skyldestilflytning, resten naturlig tilvækst.Bosættelserne på Vestbredden ligger primært på statsejet land i de såkaldte C-områder, som ifølge Oslo-aftalerne er under israelsk kontrol og myndighed. Derfindes ikke officielle oplysninger om, hvor meget land, bosættelserne beslaglægger.Jordejendomsforholdene på Vestbredden er komplicerede og har udgangspunkt ibl.a. et ottomansk lovkompleks fra 1858, ifølge hvilket staten har udbredtejendomsret til land, og private jordbrugsrettigheder kan inddrages, hvis land liggeruopdyrket hen. Traditionelt har mange palæstinensere desuden dyrket jorden udenat søge bevis på det. Ca. en tredjedel af Vestbredden - svarende til 162.000 hektarud af samlet 550.000 hektar - er i dag officielt defineret som statsejet, ifølge en nyligtoffentliggjort rapport fra den israelske NGO specialiseret i by- og landsplanlægningBIMKOM. Til sammenligning er 93 pct. af jorden i Israel statsejet.Ved besættelsen i 1967 var 70.000 hektar specifikt defineret som (jordansk) statsejetland på Vestbredden. I perioden frem til Oslo aftalerne i 1993 udvidede Israel dettemed godt 90.000 hektar uopdyrket land. Der er siden Oslo-aftalerne kun i megetlille omfang eksproprieret land, og det er ikke efter israelsk lov muligt at konfiskereland til opførelse af bosættelser.