Europaudvalget 2008-09
EUU Alm.del
Offentligt
676884_0001.png
676884_0002.png
676884_0003.png
Udenrigsminister Per Stig MøllerUdenrigsministerietAsiatisk Plads 21448 København K
Justitsministeren
Dato:Sagsnr.:Dok.:
1. maj 20092009-151-0276AHJ40384
Kære udenrigsministerMed henblik på oversendelse til Folketingets Europaudvalg sendes ved-lagt besvarelse af spørgsmål nr. 122 (Alm. del), som Folketingets Euro-paudvalg har stillet til udenrigsministeren den 2. april 2009.Med venlig hilsen
Brian Mikkelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 122 (Alm. del) fra Folketingets Europaudvalg:

”Vil ministeren oplyse, hvilke konkrete resultater Schengen-samarbejdet har medført for Danmark i forhold til bekæmpel-se af grænseoverskridende kriminalitet og ulovlig indvan-dring, herunder antallet af konfiskerede pas, kørekort, stjålnebiler, hvor mange personer der er blevet stoppet i forsøget påillegal indvandring, hvor mange gange dansk politi har tagetaffære som følge af indberetninger fra SIS fra de øvrigeSchengenlande, og hvor mange gange udenlandsk politi hartaget affære som følge af danske indberetninger til SIS?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentetfølgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil der henvises:”1. Indledningsvis bemærkes, at Schengen-samarbejdet har tooverordnede formål. Det ene formål er at etablere fri person-bevægelighed over de indre grænser, mens det andet formåler at styrke indsatsen mod international grænseoverskridendekriminalitet og illegal indvandring.Den sidstnævnte indsats skal bl.a. udgøre en modvægt til denfri personbevægelighed, så bortfaldet af personkontrollen vedde indre grænser ikke kan misbruges af personer, som f.eks.måtte være eftersøgt eller udvist i anledning af begået krimi-nalitet. Schengen-konventionen indeholder på den baggrundbl.a. bestemmelser om grænseoverskridende politisamarbejdeog om oprettelse, drift og anvendelse af et fælles informati-onssystem (Schengen-informationssystemet, forkortet SIS). ISIS indlægges bl.a. oplysninger om eftersøgte personer oggenstande.Den nævnte frie bevægelighed over de indre Schengen-grænser modsvares også af, at der ved de ydre Schengen-grænser (dvs. ved grænser eller flyvninger mellem Schengen-lande og lande uden for Schengen-området), sker en løbendegrænsekontrol af personer under hensyntagen til det til en-hver tid aktuelle trusselsbillede.Generelt er det Rigspolitiets opfattelse, at Schengen-samarbejdet har væsentlig betydning for bekæmpelsen afgrænseoverskridende kriminalitet.

2.

I lyset af kriminalitetsudviklingen overvejer Rigspolitietløbende behovet for at tilpasse den politimæssige indsats medhenblik på bekæmpelse af grænseoverskridende kriminalitet.
2
Det kan i den forbindelse oplyses, at politiets arbejde for såvidt angår bekæmpelse af bl.a. grænseoverskridende krimina-litet er efterretningsbaseret. Den politimæssige indsats skersåledes på baggrund af informationer og analyser, som kandanne grundlag for iværksættelse af konkrete efterforsknin-ger. Politiet samarbejder såvel nationalt som internationaltmed henblik på at indhente relevante informationer til brugfor efterforskninger. Målrettede indsatser i grænseområdernefinder således ofte sted på baggrund af informationer og ana-lyser, som modtages fra internationale samarbejdsparter.Det er Rigspolitiets vurdering, at Schengen-samarbejdet bl.a.har medført, at det er blevet betydeligt nemmere for politietpå tværs af landegrænser at udveksle information om efterly-ste personer, køretøjer, dokumenter, våben og pengesedler.

3.

Rigspolitiet er ikke i besiddelse af statistiske oplysningervedrørende de specifikke forhold, der er nævnt i spørgsmålet.Det kan imidlertid mere generelt oplyses, at der aktuelt er re-gistreret ca. 28 millioner efterlysninger i SIS. Disse registre-ringer omfatter såvel personer som køretøjer, dokumenter ogvåben mv.Samtlige efterlysninger er direkte tilgængelige for alle ansattei dansk politi, der har adgang til politiets centrale systemer.Dette betyder bl.a., at der kan foretages forespørgsler i SISdirekte fra politiets patruljevogne, der er udstyret med enterminal med adgang til politiets centrale systemer.Det kan endvidere oplyses, at antallet af resultater – såkaldte”hits” – som følge af dansk politis søgninger på efterlystepersoner og køretøjer mv. i 2008 udgjorde i alt 659. Dette talomfatter både uønskede og savnede personer, personer derønskes udleveret, personer under overvågning samt efterlystekøretøjer, dokumenter og våben.Det bemærkes, at det ikke umiddelbart er muligt på grundlagaf registreringer i SIS eller politiets øvrige edb-systemer atopgøre, hvor mange personer der er blevet stoppet i forsøg påillegal indvandring.”
3