Europaudvalget 2008-09
EUU Alm.del
Offentligt
693663_0001.png
693663_0002.png
Finansministeren
Besvarelse af spørgsmål 134 alm.del stillet af Europaudvalget den30. april 2009.

Spørgsmål 134

Ministeren bedes kommentere vedlagte artikel fra erhvervsportalen EPN af 7.april 2009 "Tilsyn advaret om bankkrise" og herunder oplyse, hvad det er for EU-regler, der har forværret bankernes polstring og på den måde gjort dem i ringerestand til at håndtere finanskrisen?

Svar

En hensigtsmæssig allokering af kapital kan bedst finde sted hvis investorer harmulighed for at sammenligne virksomhedernes resultater, dvs. hvis regnskaberneer sammenlignelige og transparente. Dette er baggrunden for, at Danmark ligesomde fleste andre lande arbejder for enslydende regnskabsregler på globalt plan forbørsnoterede virksomheder.Et væsentligt skridt i den henseende blev taget i 2002, hvor forordning1606/2002/EF blev vedtaget i EU. Den foreskriver, at børsnoterede virksomhe-der1i deres koncernregnskaber skal anvende internationale regnskabsstandarder(IAS/IFRS), som artiklen synes at henvise til. Forordningen fik virkning i med-lemslandene fra og med 1. maj 2005. De internationale regnskabsstandarder finderogså anvendelse i EØS og en række andre lande udenfor EU.2Det er en privat,uafhængig organisation - IASB (International Accounting Standards Board) - somer initiativtager og udsteder af disse regnskabsstandarder. Standarderne udarbejdessom hovedregel i et samarbejde med den amerikanske standardudsteder. Europæi-ske virksomheder, som er børsnoterede i USA, kan udarbejde deres regnskaberefter IASBs standarder. Det vil sige, at der ikke er krav om, at de til brug for detamerikanske marked skal anvende de amerikanske standarder. Modsat kan ameri-kanske virksomheder, som er børsnoterede i Europa, anvende deres amerikanskeregnskaber i Europa.
1
Børsnoterede virksomheder er virksomheder, hvis kapitalandele (f.eks. aktier) eller gældsbeviser (f.eks. obligationer)
handles på et reguleret marked. I Danmark er der p.t. 2 regulerede markeder, Københavns Fondsbørs (OMX) og DanskAutoriseret Markedsplads.2
Uden for EU er der over 70 lande, der tillader eller kræver anvendelsen af IFRS, herunder Australien.
Finansministeriet • Christiansborg Slotsplads 1 • 1218 København K • T 33 92 33 33 • E [email protected] • www.fm.dk
2
Internationalt arbejdes der på at forbedre regnskabsreglerne, herunder i lyset aferfaringerne med den finansielle krise.For yderligere detaljer vedrørende håndteringen af regnskabsændringerne og iforhold til den danske banksektor henvises til et svar fra Økonomi- og Erhvervs-ministeren på spørgsmål 111 alm. del af Erhvervsudvalget om samme sag.