Europaudvalget 2008-09
EUU Alm.del
Offentligt
704452_0001.png
704452_0002.png
Folketingets EuropaudvalgChristiansborg
Finansministeren
23. juni 2009
Svar på Europaudvalgets spørgsmål nr. 142 (alm. del) stillet efterønske fra Frank Aaen (EL)

Spørgsmål:

Ministeren bedes oversende et notat, der beskriver hvilke positive samfundsøko-nomiske konsekvenser, som væksten i den finansielle sektor har været med til atskabe igennem de seneste år med høj vækst og omsætning i den finansielle sektor.

Svar:

Den finansielle sektor – og gode betingelser for at kapital kan bevæge sig mellemlande – spiller en central rolle i skabelsen af den globale velstand. Det hængersammen med, at den finansielle sektor kanaliserer opsparing derhen hvor der erbrug for finansiering af investeringer.Såvel øget frihandel som liberaliseringen af kapitalbevægelserne (der har fundetsted gennem en længere årrække) er vigtige faktorer bag den meget store stigning iden globale velstand, særligt i mindre velstående dele af verden og især i løbet afde seneste par årtier. Det gælder bl.a. lande som Kina og Indien og mange østeu-ropæiske lande, hvor bl.a. udenlandske direkte investeringer har spillet en centralrolle for væksten i produktivitet og beskæftigelse.Argumentet for frie kapitalbevægelser er grundlæggende det samme som argu-mentet for fri handel med varer, der indebærer en velstandsgevinst for alle parter.Kapitalbevægelser indebærer, at et land, der har et stort investeringsbehov (dvs.hvor investeringerne er større end opsparingen, således at der er underskud påbetalingsbalancen) kan få finansiering hertil på de internationale kapitalmarker.Dvs. at svag opsparing i landet ikke på samme måde er en restriktion for at inve-stere i større fremtidig velstand og udvikling. Hertil kommer at udenlandske direk-te investeringer og samarbejde medfører udbredelse af nye teknologier og ændrin-ger i arbejdsdelingen som kan stimulere købekraften og væksten i de pågældendelande og i resten af verden.Hvis det marginale afkast af investeringer i fx et udviklet land med relativt megetkapital er lavere end det marginale afkast af investeringer i fx et udviklingslandmed relativt meget arbejdskraft, og der er fri kapitalbevægelser, kan en del af detudviklede lands opsparing placeres og finansiere investeringer i udviklingslandet.Det udviklede land opnår et højere afkast af sin kapital (dvs. større indkomster),
Finansministeriet • Christiansborg Slotsplads 1 • 1218 København K • T 33 92 33 33 • E [email protected] • www.fm.dk
2
og udviklingslandet opnår lavere pris på kapital (dvs. bedre muligheder for at fi-nansiere investeringer og produktion), hvorfor begge lande får en velstandsge-vinst. Velstandsgevinstens grundlag er, at de frie kapitalbevægelser giver mulighedfor placering af kapital i forskellige lande, hvor der kan opnås de største risikokor-rigerede afkast, og det er den finansielle sektor, der sørger for, at denne mulighedeksisterer.Velstandstabet under den aktuelle økonomiske og finansielle krise er betydeligt.Krisen har medført en bred international enighed om behovet for en sundere ogmere stabilitetsorienteret økonomisk politik samt en forbedring af den finansielleregulering. Velstandstabet under den aktuelle krise er imidlertid marginalt sam-menlignet med de permanente velstandsgevinster skabt via fri bevægelighed forgoder og kapital i de senere årtier. International handel og kapitalbevægelser harsåledes været en central betingelse for at mange millioner mennesker er løftet udaf fattigdom de seneste 20-30 år og vil også fremover være afgørende for at sikreøkonomisk fremgang globalt.