Europaudvalget 2008-09
EUU Alm.del
Offentligt
742102_0001.png
Folketingets Europaudvalg
København, den 9. oktober 2009
Sagsnr.: 140
FVM 699
Folketingets Europaudvalg har i skrivelse af 17. september 2009 (spørgsmål nr.
153) udbedt sig besvarelse af følgende spørgsmål fra Bjarne Laustsen (S):
Spørgsmål 153:
”Ministeren bedes oversende et notat, der beskriver markedssituationen i EU’s med-
lemslande, som er årsag til, at produktionsomkostningerne på landbrugsprodukter er
faldet drastisk i EU, uden at dette har påvirket forbrugerpriserne ens i de forskellige
medlemslande.”
Svar:
Markedssituationen for mælk og mejeriprodukter i EU har været kendetegnet ved, at af-
regningsprisen til producenterne er faldet fra et usædvanligt højt niveau i anden halvdel
af 2007 til et lavt niveau i foråret/sommeren 2009. Inden for den senere tid er der kon-
stateret stigninger, og senest har Kommissionen oplyst, at gennemsnitsprisen, som mæl-
keproducenter får, er steget til 27 eurocent/kg. Det er en prisstigning på 2,7 eurocent/kg.
siden juni 2009.
Kommissionen offentliggjorde den 22. juli 2009 meddelelse om situationen på markedet
for mejeriprodukter i 2009. I meddelelsen påpeger Kommissionen blandt andet, at det
ikke er gennemsigtigt, hvorledes værditilvæksten i forsyningskæden mellem landbruge-
re, mælkeforarbejdningsvirksomheder, mejeriindustrien og detailhandlende fordeles.
Kommissionens meddelelse viser, at på trods af de store prisfald i producentleddet (31
% for konsummælk, 39 % for smør, 49 % for skummetmælkspulver og 18 % for ost) er
forbrugerpriserne blot faldet med 2 % med baggrund i prisudviklingen fra 4. kvartal
2007 til 1. kvartal 2009. Nedenstående tabel viser udviklingen i medlemslandene.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
742102_0002.png
Tabel over ændringer i henholdsvis forbruger- og afregningspriser til producen-
terne på mælkemarkedet i EU i % (sammenligning af tal fra 1. kvartal 2009 og 4.
kvartal 2007)
Producer prices (farmers, processors)
Raw milk
SMP
Butter Cheese
-28%
-42%
-37%
-21%
-45%
-48%
-42%
-11%
-38%
-49%
-46%
-29%
-30%
-47%
-23%
-39%
-49%
-43%
-37%
-28%
-14%
-43%
-44%
-41%
-13%
-28%
-24%
-12%
-46%
-44%
-12%
-45%
20%
-34%
-11%
-41%
-19%
-43%
-7%
-35%
-33%
-46%
-1%
-39%
-20%
-40%
-17%
-6%
-32%
3%
-33%
-27%
-47%
-54%
-46%
-44%
-39%
-44%
-44%
Consumer prices
Food
Milk/cheese/eggs
6%
4%
6%
6%
9%
5%
3%
-4%
5%
2%
3%
-3%
7%
-1%
4%
9%
6%
4%
3%
0%
5%
7%
5%
5%
13%
5%
15%
8%
14%
-2%
4%
5%
8%
5%
13%
10%
7%
7%
5%
-2%
6%
0%
3%
1%
9%
14%
6%
10%
3%
-2%
14%
22%
9%
8%
13%
11%
EU
Belgium
Bulgaria
Czech Republic
Denmark
Germany
Estonia
Ireland
Greece
Spain
France
Italy
Cyprus
Latvia
Lithuania
Luxembourg
Hungary
Malta
Netherlands
Austria
Poland
Portugal
Romania
Slovenia
Slovakia
Finland
Sweden
United Kingdom
-20%
-29%
-30%
-57%
1%
-33%
0%
-27%
NB: Source: Agriview – Member State communication – Absolute raw milk prices ex-farm; absolute ex-
factory prices for SMP, butter, cheese (depending on the country, prices for the following cheese types
have been taken into consideration: Edam, Emmental, Gouda, Cheddar); Eurostat: consumer price indices
for food and milk/cheese/eggs in retail.
Kilde: Commission Staff Working Document [SEC(2009) 1050/2] – bilag til Kommissionens meddelelse
om situationen på markedet for mejeriprodukter i 2009, s.9.
Som ovenstående tabel viser, er der forskel på prisfaldet i de forskellige medlemslande,
hvorfor faldet i producentens indtjeningspris heller ikke har påvirket forbrugerpriserne
ens i de forskellige medlemslande. Strukturfaktorerne som for eksempel løn, miljøkrav,
bedriftsstørrelse og produktionssammensætning påvirker en mælkeproducents produkti-
onsomkostninger og indtægter, hvilke kan variere fra land til land.
2
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
Kommissionen understreger i meddelelsen, at en øget gennemsigtighed om prisdannel-
sen i fødevareindustrien, en bedre forståelse af værditilvækstens fordeling og prisaf-
smitningen samt et klarere overblik over strukturfaktorerne i industrien vil være rele-
vante foranstaltninger, der kunne tages med henblik på at forbedre forsyningskædens ef-
fektivitet og bidrage til at sikre rimelige indkomster for alle aktører og styrke aktørernes
forhandlingsposition.
Det kan oplyses, at Kommissionen i slutningen af dette år forventer at offentliggøre en
rapport om prisdannelse i fødevaresektoren, inklusiv en særlig analyse af fødevarekæ-
den inden for mejeriprodukter. En mere gennemsigtig prisinformation vil – som Kom-
missionen bemærker det – gøre det lettere at håndhæve konkurrencebestemmelserne og
lettere for forbrugerne at træffe deres valg.
3