Folketingets Europaudvalg

Christiansborg

Finansministeren

24. februar 2009

 

Svar på Europaudvalgets spørgsmål nr. 30 af 2. februar 2009 (Alm. del - § 7) stillet efter ønske fra Per Clausen.

Spørgsmål:

Ministeren bedes i forlængelse af sit svar på § 20-spørgsmål nr. S 166 oplyse, om det er på grund af de ulemper fraværet af en fastkurspolitik giver svenske forbrugere, at dagligvarer ifølge Øresundsbro Konsortiet er 20 procent billigere i Sverige end i Danmark?

Svar:

Den svenske krone er deprecieret over for bl.a. den danske krone siden sommeren 2008, hvilket indebærer, at priser på varer købt i Sverige er lavere, når de måles i danske kroner. Det er imidlertid ikke en relevant målestok og har ingen umiddelbar effekt på en svensk forbrugers købekraft i Sverige, hvis indkomst og udgifter regnes i svenske kroner.

Deprecieringen indebærer dog en velstandsforringelse for svenske forbrugere, fordi importerede varer bliver dyrere målt i svenske kroner.

Forskelle i valutakursregimer har ingen indflydelse på relative priser mellem lande på lang sigt, men afhænger af omkostningsniveau, konkurrenceniveau, indirekte skatter samt udbud og efterspørgselsforhold. Øresundsbro Konsortiets analyse viser da også, at der er varer, f.eks. frugt og grønt, der på trods af kortsigtede valutakurseffekter, er billigere i Danmark end i Sverige. Derudover er der lavere moms (12 pct.) på fødevarer i Sverige, og i Danmark er der f.eks. afgifter på chokolade, slik og sodavand, som ikke findes i Sverige.

Med venlig hilsen

Lars Løkke Rasmussen