ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål 40 alm. del stillet af Europaudvalget efter ønske fra Morten Messerschmidt den 1. december 2008.   

 

 

 

 

Spørgsmål 40:

Finder ministeren det rimeligt, at kommunerne forpligtes til at sætte indkøb helt ned til 1,5 mio. kr. i EU-udbud, og finder ministeren, at disse udgifter står mål med, hvad der kan spares på et sådant udbud?

 

Svar:

 

De individuelle omkostninger for kommunerne varierer fra udbud til udbud, og det er derfor vanskeligt at gøre op og svare generelt på spørgsmålet om, hvorvidt udgifterne til EU-udbud i alle tilfælde står mål med de besparelser kommunerne kan opnå ved konkurrenceudsættelse. Eksempelvis er transaktionsomkostningerne for kommunerne typisk højere ved førstegangsudbud, men falder ved senere udbud, ligesom udgifterne kan variere alt efter hvilken opgave, der er tale om og om kommunerne har brug for ekstern bistand til udarbejdelse af udbudsmateriale etc.

 

Generelt set mener jeg, at det er vigtigt at skabe konkurrence om offentlige opgaver, fordi konkurrencen bidrager til at sikre, at opgaverne løses bedst og billigst. Hermed kan det offentlige tilbyde den bedst mulige service til borgerne indenfor de givne økonomiske rammer. Samlet set mener jeg, at EU’s udbudsdirektiver er et godt udgangspunkt og er med til at sikre konkurrencen om offentlige opgaver.

 

Jeg kan i øvrigt henvise til min besvarelse af spørgsmål 39 alm. del stillet af Europaudvalget den 1. december 2008.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk