Til

Folketinget - Europaudvalget

 

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 41 af 2. december 2008, omtrykt 28. januar 2009 (Skatteministeren påført, samt ændret dokumentdato til 28. januar 2009). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lone Dybkjær (RV).

(Alm. del).

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                           /Lene Skov Henningsen

                        


Spørgsmål:

Ministeren bedes – i forlængelse af Europaudvalgsmødet den 28. november 2008 - oversende en samlet oversigt over alle de EU-institutioner, agenturer, fællesforetagender m.v., der er fritaget for moms og afgifter og/eller betaler EU-skat.

 

Svar:

Jeg forstår spørgsmålet således, at det vedrører EU-institutioner, agenturer, fællesforetagende m.v. i EU regi, der er beliggende i Danmark.

Danmark har tiltrådt en række internationale konventioner og overenskomster, hvorefter der kan gives told- og afgiftsfrihed for varer, der indføres til diplomatiske og konsulære repræsentationer, internationale organisationer samt det dertil knyttede personale.

Endvidere har Folketinget i 1983 med vedtagelsen af lov nr. 567 om rettigheder og immuniteter for internationale organisationer m.m. bestemt, at der ved mellemfolkelig overenskomst kan indrømmes internationale organisationer og institutioner samt disses embedsmænd, og eventuelt personer, der optræder på de pågældende institutioners vegne, særlige rettigheder og immuniteter.

Dette medfører skattefrihed for den løn, der af organisationen udbetales til den faste stab af embedsmænd i en sådan organisation.

Med hensyn til hvilke EU-institutioner, agenturer, fællesforetagende m.v. i EU regi beliggende i Danmark, der er fritaget for moms og afgifter og/eller betaler EU-skat kan jeg oplyse nedenstående.

 

Momsrefusion

For så vidt angår momsrefusion har Udenrigsministeriets Protokol oplyst mig, at Udenrigsministeriet udbetaler refusion for moms til følgende EU-institutioner, agenturer, fællesforetagender m.v. i EU regi:

Herudover har Udenrigsministeriet oplyst mig, at der tillige udbetales momsrefusion til The European Radiocommunication Office (Det europæiske post- og telesamarbejdes kontor).

 

Afgifter

For så vidt angår refusion for punktafgifter har SKAT oplyst mig, at internationale organisationer og lignende og de personer, der er knyttet til dem, kan søge om godtgørelse af energiafgift og vandafgift. SKAT fritager og udbetaler godtgørelse til internationale organisationer m.v. i overensstemmelse med Udenrigsministeriets liste over internationale organisationer (http://www.um.dk/da/menu/OmOs/PublicDiplomacy/Protokollen).

Ifølge SKAT vil Det europæiske Miljøagentur (The European Environment Agency - EEA) kunne søge om godtgørelse for energiafgift.

SKAT har dog kun modtaget ansøgning om godtgørelse for energiafgift fra - og kun udbetalt godtgørelse til - the European Radiocommunications Office. Som nævnt ovenfor er dette kontor dog tilknyttet det europæiske post- og telesamarbejde.

 

EU-skat

Med hensyn til EU-skat er følgende EU-institutioner, agenturer, fællesforetagender m.v.:

omfattet af »Protokol vedrørende Den Europæiske Unions privilegier og immuniteter« i henhold til artikel 343 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsområde, hvor alle medarbejdere betragtes som ansatte i EU og udstationeret til Danmark, hvorfor de udstationerede ansatte kun betaler EU-skat.