Christiansborg |
|
Hvad ville konsekvenserne efter regeringens opfattelse være af, at
Nationalbanken sænkede renten til samme niveau som renten i eurozonen?
Det primære mål for penge- og valutapolitikken i Danmark er at holde kronens kurs stabil over for euroen. Med det mål i sigte implementerer Nationalbanken pengepolitikken uafhængigt af regeringen.
Det pengepolitiske rentespænd mellem Danmark og euroområdet har i de seneste år ligget på 0,15 hhv. 0,25 pct.-enheder, hvilket har været foreneligt med en stabil kronekurs over for euroen. Nationalbanken udvidede i maj 2008 rentespændet til 0,35 pct.-enheder.
Som konsekvens af pres på den danske krone i efteråret 2008 hævede Nationalbanken af to omgange i oktober udlånsrenten med 0,4 hhv. 0,5 pct.-enheder, samtidig med at Den Europæiske Centralbank satte renten i euroområdet ned med 0,5 pct.-enheder. Efterfølgende har Nationalbanken fulgt de pengepolitiske rentenedsættelser i euroområdet, og har derudover den 19. december ensidigt nedsat udlånsrenten med 0,5 pct.-enheder. Udlånsrenten er således i dag 3,75 pct., og det pengepolitiske rentespænd til euroområdet er 1,25 pct.-enheder.
Nationalbanken vurderer suverænt, om implementeringen af fastkurspolitikken over for euroen eventuelt tillader en indsnævring af det pengepolitiske rentespænd. Det aktuelle rentespænd må fortolkes som et udtryk for, at Nationalbanken ikke aktuelt vurderer, at en yderligere indsnævring af rentespændet er foreneligt med opretholdelse af fastkurspolitikken.
Det udvidede pengepolitiske rentespænd til euroområdet afspejler de velkendte betingelser ved at føre fastkurspolitik. I krisetider, eller i perioder med finansiel ustabilitet og generel økonomisk usikkerhed, søger investorer typisk væk fra økonomiske randområder og over mod sikrere investeringer i de store valutaer, hvilket for Danmark kan nødvendiggøre en udvidelse af det pengepolitiske rentespænd mhp. at sikre fastholdelsen af en stabil valutakurs.
Fg. finansminister