Folketingets Europaudvalg

Christiansborg

Finansministeren

6. januar 2009

J.nr. 53-77

Endeligt svar på Europaudvalgets spørgsmål nr. 47 (alm. del) af 2. december 2008.

Spørgsmål:

Vil ministeren redegøre for forholdet mellem Nationalbankens rente og

renteniveauet for boliglån i Danmark?

Svar:

Nationalbankens udlånsrente er den rente, som pengeinstitutter mv. tilbydes kortfristet likviditet til mod sikkerhed i værdipapirer. Udlånsrenten er den primære pengepolitiske rente i Danmark, og påvirker især de helt korte pengemarkedsrenter for interbanklån og de markedsbestemte korte obligationsrenter med løbetid op mod et år, herunder realkreditinstitutternes fleksrenter.

De lange boligrenter, herunder den 30-årige obligationsrente, er ligeledes markedsbestemte men påvirkes ikke i samme omfang som de korte boligrenter direkte af ændringerne i Nationalbankens udlånsrente. De lange boligrenter afspejler i højere grad de finansielle markeders langsigtede forventninger til bl.a. rente- og inflationsniveau.

Både den korte fleksrente og den 30-årige obligationsrente har generelt været stigende over det seneste år, jf. figur 1. De seneste måneders økonomiske og finansielle uro og de pengepolitiske renteændringer i Danmark og euroområdet, har givet sig til udtryk i betydelige udsving i den korte fleksrente, hvorimod den lange rente har været lidt mere stabil.


 


Figur 1

Nationalbankens udlånsrente, 1-årige fleksrente samt 30-årige obligationsrente, 2007-08

Anm.:         Figuren angiver effektive renter på Realkredit Danmarks 1-årige inkonverterbare og 30-årige konverterbare realkreditobligationer. Ændringen i renten på den 30-årige rente i juli 2007 skyldes kuponskift i den toneangivende obligationsserie fra 5 til 6 pct.

Kilde:          Realkredit Danmark og Danmarks Nationalbank.

 

Med venlig hilsen

Lars Løkke Rasmussen