Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 10. november 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 4 (B 10), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).

 

 

Spørgsmål nr. 4:

”Ministeren bedes oplyse, om Arbejdstilsynet har foretaget tilsynsindsatser, som specielt har rettet sig mod arbejdsmiljøet for udenlandsk arbejdskraft, og her tænkes specielt på byggebranchen, hvor der er tale om relativt større risiko for arbejdsskader end i andre brancher?”

 

 

Endeligt svar:

Arbejdstilsynet har oplyst mig om, at der er gennemført 3 bygge- og anlægsaktioner i 2008. Der vil yderligere blive gennemført en aktion i 2008 samt 4 i 2009. Aktionerne gennemføres på baggrund af Østaftalen.

 

På bygge- og anlægsaktionerne har der hver gang været fokus på nedstyrtningsfare samt på et ekstra arbejdsmiljøproblem, som varierer fra gang til gang fx støj.

 

På hver aktionsdag har der desuden været fokus på udenlandsk arbejdskraft og udenlandske virksomheder. Allerede ved planlægningen af aktionsdagen er der lagt vægt på at besøge byggepladser, hvor der beskæftiges udenlandske ansatte og udenlandske virksomheder.

 

På aktionsdagen i september 2008 blev der endvidere sat fokus på nyansattes arbejdsmiljø, herunder instruktion. De tilsynsførende er i den forbindelse opmærksomme på, at udenlandsk arbejdskraft i visse tilfælde vil være sammenfaldende med nyansatte til bygge- og anlægsarbejde i Danmark.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen