Socialudvalget 2008-09
B 194
Offentligt
684625_0001.png
684625_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 14. maj 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
AKJ/ J.nr. 2008-6125
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 7. maj 2009følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 15 (Ad. B 194).
Spørgsmål 15:”Vil ministeren bekræfte, at det ikke er normalt, at personer med et handicap ibeskyttet beskæftigelse modtager feriepenge og sygedagpenge, og at der ingenlovmæssige pligter er til at gøre dette?”Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne Baastrup (SF).
Svar:Beskæftigelsesministeriet oplyser, at personer i beskyttet beskæftigelse ikkeoptjener ret til betalt ferie efter ferieloven eller har ret til sygedagpenge. Det skyl-des, at personer i beskyttet beskæftigelse ikke betragtes som lønmodtagere iden ansættelsesretlige lovgivning. Dette skyldes blandt andet, at beskæftigelsenprimært har et socialt formål og ikke har et erhvervsmæssigt formål.Det fremgår af ferieloven, at den som udgangspunkt omfatter lønmodtagere, dermodtager vederlag for personligt arbejde i tjenesteforhold. Det betyder efter bl.a.forarbejderne, atder skal foreligge en arbejdsaftale,der er pligt til at udføre arbejdet personligt,arbejdet skal være erhvervsmæssigt,arbejdet udføres efter arbejdsgiverens instruktioner,arbejdet udføres for arbejdsgiverens regning og risiko,arbejdet udføres i arbejdsgiverens navn,arbejdet udføres under arbejdsgiverens tilsyn, oglønmodtageren får typisk løn i forhold til den medgåede tid i form af timeløn,14-dages løn eller månedsløn
2
Det indebærer, at hvis et arbejde snarere har et behandlingsmæssigt eller tera-peutisk sigte - f.eks. som led i social eller sundhedsmæssig optræning eller ud-dannelse som beskæftigelsesforløb efter servicelovens § 87, stk. 2, - end eterhvervsmæssigt, er personen ikke omfattet af ferieloven.Det tilsvarende gør sig gældende ved sygedagpengeloven. Sygedagpenge ydestil personer med en vis aktuel tilknytning til arbejdsmarkedet, enten i form aflønmodtagerarbejde eller selvstændig erhvervsvirksomhed.
Karen Ellemann/ Jesper Brask Fischer