Socialudvalget 2008-09
B 194
Offentligt
684663_0001.png
684663_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Dato: 14. maj 2009Tlf. 3392 9300Fax. 3393 2518
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 7. maj 2009følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 20 (Ad. B 194).
E-mail [email protected]
AKJ/ J.nr. 2008-6125
Spørgsmål 20:”Vil ministeren bekræfte, at der ikke er fysisk tilgængelighed for personer i køre-stol til alle retsbygninger i Danmark?”Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne Baastrup (SF).Svar:Justitsministeriet har oplyst, at Domstolsstyrelsen arbejder løbende på at sikreordentlige adgangsforhold til landets retsbygninger, herunder ordentlige ad-gangsforhold for mennesker med handicap.Det skal dog bemærkes, at domstolene historisk set har været placeret i ældrebygninger, som er opført på et tidspunkt, hvor der ikke var krav om, at der skulletages særlige hensyn til mennesker med handicap. Domstolsstyrelsens mulighedfor at tilpasse disse bygninger til de konkrete behov er begrænset af en rækkepraktiske og økonomiske forhold, herunder forhold vedrørende fredede bygnin-ger. Disse forhold vanskeliggør gennemførelsen af ændringer i de eksisterenderetsbygninger, og i mange tilfælde, er det således kun muligt for styrelsen atforetage mindre forbedringer af tilgængeligheden for mennesker med handicaptil retsbygninger, fx i form af indkøb af løse ramper.Med gennemførelsen af domstolsreformen flytter en stor del af byretterne i nyelokaler, der naturligvis lever op til gældende krav om handicaptilgænglighed. Deter på den baggrund styrelsens forventning, at en betydelig del af de tilgængelig-hedsproblemer, der i dag måtte være ved retterne, vil mindskes i takt med, atreformen udmøntes.Domstolsstyrelsen arbejder løbende på at forbedre de fysiske adgangsforhold tillandets retsbygninger, herunder for personer i kørestol.Justitsministeriet kan tilføje, at der – som omtalt i beslutningsforslagets bemærk-ninger til artikel 13 i FN’s Handicapkonvention om adgang til retssystemet –allerede i dag er mulighed for, at mennesker med handicap, som skal deltage i
2
en retssagsbehandling, kan blive ledsaget af en særlig støtteperson i retten.Desuden kan retsbetjente eller andet personale ved retten yde bistand for atsikre bl.a. kørestolsbrugeres fysiske adgang til retten.Sammenfattende er det Justitsministeriets opfattelse, at domstolene lever op tilbestemmelsen i konventionens artikel 9, hvorefter deltagerstaterne skal træffepassende foranstaltninger til at sikre personer med handicap adgang til bl.a.offentlige bygninger. Det skal i øvrigt bemærkes, at det – som omtalt i beslut-ningsforslagets bemærkninger – er medlemsstaterne selv, der vurderer, hvilkemidler der er passende for at sikre gennemførelsen af indholdet i artikel 9, her-under hvilket tilgængelighedsniveau der er passende i en konkret situation.
Karen Ellemann/ Jesper Brask Fischer