Jeg vil gerne takke for debatten og især sige tak til Socialdemokraterne og SF, som bakker op om ideen om, at vi skal afskaffe fattigdom i Danmark, og at der skal en række tiltag til. Selv om man ikke er enig i alle de ting, vi har fremsat i forslaget, er det jo væsentligt at have målsætningen.
Jeg er også glad for, som fru Özlem Cekic var inde på, at vi snart skal behandle det fælles beslutningsforslag fra hele oppositionen, hvor vi fjerner en række af de laveste ydelser, der virkelig gør, at folk lever i reel fattigdom.
Så må jeg jo konstatere, at regeringen og Dansk Folkeparti ikke deler ambitionen om at afskaffe fattigdom i Danmark. Jeg synes jo, det er ærgerligt, at man er så forblændet af sin ideologi, at man synes, det er rimeligt, at nogle mennesker skal leve i fattigdom. Jeg må indrømme, at jeg altså har meget svært ved at forstå, hvordan man kan forsvare over for sig selv og over for de mennesker, der lever i fattigdom, at man kan dele så mange milliarder kroner ud, som man har gjort i det seneste halve år, til spekulanter. De har tiltaget sig alle de gevinster, de fik i de år, hvor det gik godt, og de har fået lov til at tjene kolossale beløb og sætte hele samfundsøkonomien på spil, og når det går galt, så synes regeringen og Dansk Folkeparti og desværre også de øvrige partier i Folketinget bortset fra Enhedslisten, at det så er helt rimeligt, at det er skatteborgerne, der skal ind og betale underskuddet. Man giver først 20 mia. kr. til Roskilde Bank, en lånegaranti på 3.000 milliarder kroner til bankerne og senest yderligere 100 mia. kr. – og man er i gang med at diskutere, hvor mange milliarder der skal i den næste bankpakke, uden nogen som helst garanti for, at det hjælper på økonomien, men altså med masser af penge til spekulanterne.
Når vi så kommer til at diskutere, hvad vi gør for at hjælpe de mennesker, der reelt lever i fattigdom, så siger man: Jamen der er ikke penge til at klare det, og de må sørge for at komme i arbejde. Det sker, samtidig med at vi ved, at masser af mennesker bliver fyret i den her tid, og at vi kommer til at have endnu flere mennesker, der lever i fattigdom.
Vi har længe syntes, at vi skulle gøre noget ved fattigdommen. Også i den periode, hvor det store flertal af danskerne oplevede, at velstanden bare steg og steg, og da de fik råd til mere og mere luksus, mente vi, at det var helt urimeligt at efterlade nogle i dyb fattigdom. Men nu, hvor vi kan se frem til, at endnu flere mennesker bliver sendt i fattigdom, så burde der da være bare et enkelt initiativ, som regeringen og Dansk Folkeparti kunne komme med for at modvirke, at rigtig mange mennesker kommer til at leve i fattigdom.
Vi hører, at det er en tredjedel af alle lønmodtagerne, der har været så tåbelige ikke at sørge for at være forsikret. De har lyttet til alle dem, der har forsøgt at kloge sig på, at det ikke kunne betale sig at være forsikret. Det var rigtig tåbeligt af dem, men vi bliver altså nødt til at gøre noget, for som reglerne er indrettet i dag, kommer de til at stå helt uden indkomst. De har jo troet på alle de fine ord, som vi også hører fra ordførerne i dag, om, at vi har et fintmasket socialt net i Danmark. De har ikke opdaget, at det ikke passer i virkeligheden. De kommer til at falde lige ned igennem og slå sig meget, meget hårdt.
Hvorfor mener man, at spekulanter ikke skal slå sig hårdt? Der skal der være et meget fintmasket net, de skal have milliarder i hjælp, men de mennesker, der har knoklet og har arbejdet, og som nu bliver fyret, skal ikke have noget net til hjælp. Hvorfor er der ikke bare ét forslag fra regeringens og Dansk Folkepartis side om, hvad vi gør for de mange mennesker, der nu bliver fyret, som ikke får dagpenge, og som heller ikke kan få kontanthjælp, fordi de er gift, eller fordi de har et hus, og som derfor kommer til at måtte gå fra hus og hjem? Jeg synes, det er helt utroligt, at man ikke vil gøre noget som helst.
LO har jo været ude og foreslå, at vi til en start kan begynde med at halvere den optjeningsperiode, der skal til, før man kan få dagpenge, så man kan nøjes med at have 26 ugers arbejde, før man får ret til dagpenge. Det synes vi er et fornuftigt forslag. Vi synes, at man skulle have gået endnu længere ned for at hjælpe endnu flere, men det kunne i hvert fald være en start, og det håber vi der kan samles flertal for i Folketinget, for så kunne vi gå ind og hjælpe nogle af de mennesker, der har et problem.
Derudover mener vi, det er rigtig væsentligt, som vi også har skrevet i forslaget, at vi begynder at behandle hvert menneske som et selvstændigt individ, at man ikke skal være afhængig af sin ægtefælles indkomst, men at man ligesom i dagpengesystemet er at betragte som et selvstændigt individ og derfor har ret til sin egen ydelse.
Det er noget, som vi ved at rigtig mange, også førtidspensionister og pensionister, oplever som dybt uretfærdigt og som noget, der er helt uforståeligt for dem, altså at man bliver betragtet som et vedhæng til en anden person. Det mener vi at vi bliver nødt til at gå ind og gøre noget ved, og vi foreslår, at vi helt fjerner de regler og betragter hver enkelt som et selvstændigt menneske. Det vil vi blive ved med at fremsætte igen og igen, indtil det en dag bliver vedtaget.
Flere ordførere har været inde på, at det her jo bare er en genfremsættelse, og at man har diskuteret det før. Desværre er der jo ikke rigtig sket noget, det er kun gået den gale vej. Så vi vil blive ved med at fremsætte vores forslag og blive ved med at sige, at vi mener, at der skal gøres noget ved fattigdommen i Danmark.