Socialudvalget 2008-09
B 194
Offentligt
684422_0001.png
684422_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 14. maj 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
NMA/ J.nr. 2008-6125
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 7. maj 2009følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 10 (Ad. B194).
Spørgsmål nr. 10:”Vil ministeren bekræfte, at det langt fra er alle offentlige hjemmesider, der ertilgængelige for personer med handicap, samt at der ikke findes et lovgivnings-mæssigt krav om, at offentlige hjemmesider skal være tilgængelige for personermed handicap?”Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne Baastrup (SF)
Svar:IT- og Telestyrelsen oplyser, at ikke alle offentlige hjemmesider endnu er fuldttilgængelige for personer med handicap. Videnskabsministeriet foretog i foråret2008 en kortlægning af de offentlige hjemmesider med henblik på at skærpemyndighedernes fokus på tilgængelighed og fremme denne udvikling. Kort-lægningen viste, at ingen hjemmesider var ”perfekte”. 14 hjemmesider havde”god tilgængelighed”, 163 hjemmesider havde ”jævn tilgængelighed” og 57hjemmesider havde ”dårlig tilgængelighed”.På baggrund af kortlægningen iværksatte Videnskabsministeriet i begyndelsenaf 2009 en større informationsindsats målrettet ledelse, it-chefer og webmasterei stat, regioner og kommuner samt de kommunale handicapråd for netop at sikre,at der til stadighed er fokus på at styrke tilgængeligheden af offentlige hjemme-sider. Udviklingen i tilgængeligheden på offentlige hjemmesider vil blive fulgtmed lignende målinger i 2010 og 2012.Der eksisterer i dag ikke lovgivningsmæssigt krav om, at offentlige hjemmesi-der skal være tilgængelige for personer med handicap. Men Danmark følgerdet arbejde vedrørende lovgivning på tilgængelighedsområdet, der pågår i EU.For eksempel konkluderer Kommissionen i meddelelsen ”Et lettilgængeligt
2
informationssamfund” (KOM (2008) 804 endelig), at tiden endnu ikke er modentil at fremsætte et særligt lovforslag om e-tilgængelighed.Til gengæld har regeringen indgået en aftale med KL og Danske Regioner omWCAG level AA som obligatorisk åben standard for tilgængelighed i det offent-lige. Det er denne aftale, der normerer tilgængeligheden af offentlige hjemme-sider i Danmark. Aftalen trådte i kraft 1. januar 2008 og forpligter offentligemyndigheder til at leve op til et højt niveau af tilgængelighed for hjemmesider.Forpligtelsen gælder i forbindelse med nyindkøb eller større ændringer afhjemmesider.Det er IT- og Telestyrelsens vurdering, at den valgte tilgang udgør en fornuftigbalance mellem på den ene side at sikre fuld tilgængelighed så hurtigt som mu-ligt, og på den anden side at tage hensyn til de offentlige institutioners alleredeforetagne investeringer i eksisterende systemer.
Karen Ellemann/ Jesper Brask Fischer