Socialudvalget 2008-09
B 194
Offentligt
684674_0001.png
684674_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 14. maj 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
AKJ/ J.nr. 2008-6125
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 7. maj 2009følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 21 (Ad. B 194).
Spørgsmål 21:”Vil ministeren bekræfte, at der ikke findes nogen lovmæssig forpligtelse til, atproduktionsskoler m.v. yder den nødvendige specialpædagogiske bistand tilpersoner med handicap, der optages på disse skoler?”Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne Baastrup (SF).
Svar:Undervisningsministeriet har oplyst, at produktionsskolerne er reguleret ved lovom produktionsskoler, jf. lovbekendtgørelse nr. 785 af 6. juli 2006 (i det følgen-de: produktionsskoleloven).Undervisning på en produktionsskole tilbydes unge under 25 år, som ikke hargennemført eller har afbrudt en ungdomsuddannelse og ikke umiddelbart harforudsætninger for at påbegynde en sådan. Et produktionsskoleophold er såle-des møntet på en målgruppe med særlige behov. De enkelte uddannelsesforløbhar til formål at styrke deltagernes personlige udvikling og forbedre deres mulig-heder i uddannelsessystemet og på det almindelige arbejdsmarked, herunderbeskæftigelse i fleksjob, i skånejob eller lignende, jf. § 1, stk. 2, i produktionssko-leloven.Indhold og tilrettelæggelse af produktionsskoletilbud er reguleret ved bekendtgø-relse nr. 683 af 11. juli 2000 om indhold og tilrettelæggelse af produktionsskole-tilbud m.v.Ifølge bekendtgørelsens § 8 skal produktionsskolen tilrettelægge sin virksomhed,så der for den enkelte deltager indgår vejledning, der indeholder mulighed forafklaring, udvikling og perspektivering af personlige, sociale og faglige kompe-
2
tence. Produktionsskolens vejledning skal støtte deltagerne i at opstille mål, derrummer realistiske udfordringer inden for undervisningsforløbets formål og i at nådisse mål gennem forløbet på skolen. Skolen skal endvidere sikre deltagernenødvendig vejledning om bl.a. tilskuds- og støttemuligheder, herunder statensuddannelsesstøtte, jf. bekendtgørelsens § 10, stk. 1 og stk. 3, nr. 2.Efter produktionsskolelovens § 2, stk. 6, nr. 3, kan en produktionsskole yde spe-cialundervisning og anden specialpædagogisk bistand i det omfang, den enkelteelev har behov herfor. Udgiften afholdes af produktionsskolen og finansieres afproduktionsskolens samlede statslige og kommunale tilskud. Der ydes ikke eks-tra statstilskud til skoler, der lader specialundervisning og anden specialpæda-gogisk bistand indgå i et produktionsskoletilbud. Det er således antaget i ministe-riets praksis, at hvis en produktionsskole i forbindelse med tilrettelæggelse af etproduktionsskoletilbud har fastlagt mål, som nødvendiggør specialpædagogiskstøtte, vil produktionsskolen være forpligtet til at yde specialpædagogisk støtte,jf. produktionsskolelovens § 2.
Karen Ellemann/ Jesper Brask Fischer