J.nr. BLS – 401 - 00369

 

Den 24. marts 2009

 

 

 

 

 

 

 

 

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 11 i sagen om B 46 – Forslag til folketingsbeslutning om sikring af rent drikkevand stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Torben Hansen (S) m.fl.

 

 

 

Spørgsmål 11

”Hvilke lovpligtige analyser af drikkevandets kvalitet i de danske vandforsyninger skal der i dag gennemføres ‑ og for hvilke stoffer og med hvilken hyppighed?”

 

Svar

Krav til lovpligtige analyser af drikkevandet kvalitet fremgår af Bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg, nr. 1449 af 11. december 2007.

 

Kravene er gradueret ud fra vandforsyningernes størrelse. Jo større vandforsyning, jo hyppigere skal der udføres analyser. For de fleste af stofferne er der krav forskellige steder i vandforsyningssystemet (ved afgangen fra vandværket, ved indgangen til ejendommen og ved forbrugerens taphane). 

 

Almene vandforsyninger skal analysere for forskellige stofgrupper på vandforsyningsanlægget og i de tilhørende indvindingsboringer. Stofgrupperne skal analyseres med forskellig hyppighed afhængig af vandforsyningens størrelse.

 

Stofgrupperne er benævnt  

 

På et stort vandforsyningsanlæg (producerer mellem 10.500.000 – 14.000.000 kubikmeter vand om året) analyseres alle stofferne i de fire stofgrupper flere gange om året. Der skal analyseres 5 gange årligt for stofferne i gruppen ”normal kontrol”, 2 gange årligt for stofferne i ”udvidet kontrol”, 2 gange årligt for stofferne i ”uorganiske sporstoffer” og 7 gange årligt for stofferne i ”organiske mikroforureninger”. I alt skal der årligt gennemføres mere end ca. 600 analyser, hvoraf nogle stoffer analyseres flere gange.

 

Tilsvarende er der krav om at analysere for alle stofferne i de fire stofgrupper en gang hvert andet år på et lille vandværk (producerer mellem 3.000-10.000 kubikmeter vand om året) eller i gennemsnit ca. 63 analyser om året.

 

Det er også fastsat i bekendtgørelsen, hvor ofte der skal udføres analyser for et udvalg af stoffer i vandforsyningens ledningsnet. Stofgruppen benævnes ”begrænset kontrol” og stofgruppen omfatter primært de stoffer, som kan ændres mellem vandforsyningen og forbrugeren. Hyppigheden afhænger af vandforsyningens størrelse.

 

Endelig er det fastsat, hvilke stoffer, der skal analyseres for på ikke-almen vandforsyningsanlæg, der producerer under 3.000 kubikmeter vand om året. Stofgruppen er benævnt ”forenklet kontrol” og stofferne er udvalgt, så de udgør indikatorer på de mest almindelige forureninger fra omgivelserne (nedsivning af nitrat fra marker, spildevand m.m. og mikrobiologiske parametre). Det anbefales, at analyserne udføres minimum hvert 5. år.

 

Til slut er det fastsat, hvilke stoffer, der indgår i en boringskontrol. Det er kommunalbestyrelsen, der fastsætter hyppigheden af boringskontrollen, som dog skal udføres minimum hvert 5. år.

 

Hyppigheden af visse analyser kan nedsættes, hvis de værdier, der er fremkommet ved undersøgelserne i de to foregående år har været ensartede og væsentligt under kvalitetskravene. Ligeledes skal der kun analyseres for nogle af stofferne, hvis der er indikationer på forurening eller andre forhold gør sig gældende.

 

Overordnet gælder det, at hvis tilsynsmyndigheden (kommunalbestyrelsen) har grund til at antage, at andre stoffer end dem, der er nævnt i bekendtgørelsen, kan udgøre en potentiel fare for sundheden, så kan kommunalbestyrelsen træffe afgørelse om supplerende undersøgelser for disse stoffer.