Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

EPI/ J.nr. 2008-9824

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 10. marts 2009

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 10. februar 2009 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 1 (B 62).

 

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL)

 

­

 

 

 

Spørgsmål nr. 1:

 

”I forlængelse af debatten under førstebehandlingen den 29. januar 2009 af beslutningsforslaget bedes ministeren redegøre for, hvilke muligheder der er i den gældende lovgivning for at få økonomisk hjælp til lægeordineret medicin, f.eks. penicillin, til henholdsvis børn og voksne.”

 

 

Svar:

 

Velfærdsministeriet har indhentet bidrag fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, der oplyser følgende:

 

”Reglerne om medicintilskud er indrettet som følger:

 

For personer over 18 år indebærer sundhedslovens regler om tilskud til medicin,


 

Efter sundhedsloven kan personer, der har et stort, varigt og fagligt veldokumenteret behov for tilskudsberettiget medicin, få tildelt et særligt kronikertilskud. Kronikertilskuddet indebærer, at der lægges et loft på 3.370 kr. over den årlige egenbetaling opgjort i tilskudspriser.

 

For personer under 18 år indebærer sundhedslovens regler om tilskud til medicin,

 

Til de fleste slags medicin får alle såkaldt generelt tilskud, når lægen ordinerer medicinen. Det gælder også penicilliner. Generelt tilskud indebærer, at tilskuddet automatisk trækkes fra lægemidlets pris ved ekspeditionen på apoteket. Herudover kan der gives generelt klausuleret tilskud, hvortil der er knyttet nogle særlige betingelser for bevilling af tilskud. Endelig kan der gives enkelttilskud til køb af visse lægemidler, der ikke har generelt eller generelt klausuleret tilskud. Bevilling af enkelttilskud tildeles af Lægemiddelstyrelsen efter ansøgning fra lægen.”

 

Efter servicelovens § 41 skal kommunalbestyrelsen yde hjælp til dækning af nødvendige merudgifter ved forsørgelse i hjemmet af et barn under 18 år med betydelig og varigt nedsat funktionsevne eller indgribende kronisk eller langvarig lidelse. Hjælpen beregnes ud fra det konkrete behov på baggrund af de sandsynliggjorte merudgifter, og der skal sandsynliggøres merudgifter på mindst 4.020 kr. inden for et år, før merudgiftsydelsen kan komme til udbetaling. Der vil efter servicelovens § 41 for eksempel kunne ydes hjælp til egenbetalingen af tilskudsberettiget medicin, som er nødvendig på grund af barnets funktionsnedsættelse eller lidelse.

 

Efter servicelovens § 100 skal kommunalbestyrelsen yde hjælp til dækning af nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse til personer mellem 18 og 65 år med varigt nedsat funktionsevne og til personer med varigt nedsat funktionsevne, der efter § 15 a i lov om social pension har opsat udbetalingen af folkepensionen. Det er en betingelse, at merudgiften er en konsekvens af funktionsnedsættelsen, og at den ikke kan dækkes efter anden lovgivning eller andre bestemmelser i serviceloven. Udmålingen af hjælpen sker på grundlag af de sandsynliggjorte merudgifter for den enkelte, og det er en forudsætning for at få hjælp, at de skønnede merudgifter udgør mindst 6.000 kr. om året. Der vil efter servicelovens § 100 for eksempel kunne ydes hjælp til den del af egenbetalingen af den tilskudsberettigede medicin, der ikke dækkes efter sundhedslovens regler. Det er en betingelse, at den tilskudsberettigede medicin er ordineret som følge af funktionsnedsættelsen.

 

Til folke- og førtidspensionister efter gammel ordning kan der som udgangspunkt ydes helbredstillæg til betaling af pensionistens egne udgifter til ydelser, som regionsrådet yder tilskud til efter sundhedsloven. Helbredstillægget beregnes i forhold til 85 pct. af pensionistens egen andel af udgiften. Helbredstillægget indtægtsreguleres og udbetales efter størrelsen af den personlige tillægsprocent, der er fastsat for den enkelte pensionist. Der kan ikke udbetales helbredstillæg, hvis pensionistens og dennes eventuelle ægtefælle eller samlever har en samlet likvid formue, der overstiger 61.800 kr. (2009).

 

Herudover har folke- og førtidspensionister efter gammel ordning mulighed for at søge om personligt tillæg, der kan udbetales, hvis pensionistens økonomiske forhold er særlig vanskelige. Kommunen træffer afgørelse herom efter en nærmere konkret og individuel vurdering af pensionistens økonomiske forhold.

 

Efter lov om aktiv socialpolitik kan kommunen generelt yde hjælp til udgifter til sygebehandling, medicin, tandbehandling eller lignende, der ikke kan dækkes efter anden lovgivning, hvis ansøgeren ikke har mulighed for at betale udgifterne, og behandlingen er nødvendig og helbredsmæssigt velbegrundet. Kommunen skal foretage en konkret vurdering af ansøgerens økonomiske forhold, herunder om ansøgeren selv har mulighed for at betale en del af udgiften.

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Bent Nielsen