Jeg vil gerne sige til ministeren, at jeg intet ønske har om at føre unuancerede skræmmekampagner, men jeg mener, det er fuldstændig afgørende, hvis vi skal sikre, at der ikke bliver ført skræmmekampagner, hvis vi skal sikre, at der ikke bliver grobund for et voldsomt fremmedhad i Danmark, at vi så gør en kæmpe indsats for at sikre, at der er lige vilkår.
Vi har skræmmende eksempler fra andre lande på, hvad der sker, når vi får så voldsom en krise som den, vi står midt i nu - en krise, som de fleste sammenligner med depressionen. Det er ikke, fordi jeg synes, at vi overhovedet skal skræmme med, hvad der skete dengang, jeg tror ikke, det kommer til at gå så galt, og vi får aldrig en gentagelse af den historie. Men vi risikerer, hvis ikke vi gør en stor indsats, at nogle af de samme tendenser vil ramme os igen. Det er noget, man diskuterer i resten af Europa, i andre dele af verden, og som vi også bliver nødt til at tage meget alvorligt og diskutere i Danmark. Hvordan sikrer vi, at der ikke kommer social dumping, hvordan sikrer vi, at vi bliver ved med at holde fast i, at vi vil have lige vilkår, hvordan sikrer vi, at vi gør en fælles indsats mod, at der er mennesker, der bliver udnyttet og udbyttet, i stedet for at det bliver de mennesker, der bliver udnyttet, som kommer til at undgælde, og som man ser der bliver rettet kampagner imod.
Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg har jo lige været i Indien, hvor vi i byen Mumbai hørte om, at man der havde en kampagne fra nogle af de højrenationalistiske partier og bevægelsers side mod arbejdere, der kom fra andre dele af Indien. Jeg mener, det er afgørende, at vi fælles prøver at gøre en indsats for at sikre, at vi ikke kommer til at se den slags i Danmark, ligesom jeg mener, at man fælles i fagbevægelsen i Europa skal kæmpe for, at vi ikke skal have det i Europa. Det mener jeg altså ministeren også bør være meget optaget af at sikre. Hvis vi skal undgå det, kræver det, at man også giver fagbevægelsen de instrumenter, der skal til, for at sikre lige vilkår.
Byggefagenes Samvirke har opstillet ni krav, som de har sendt til os. Det handler bl.a. om noget af det, som regeringen kunne være med til at sikre, det, som vi har prøvet at rejse flere gange, nemlig at der ved offentlige udbud skal stilles krav om, at det er på overenskomstmæssige vilkår. Det burde være indlysende, at man fra det offentliges side siger: Vi vil ikke være med til social dumping, vi kræver overenskomstmæssige vilkår. Det er også det, vi har forpligtet os til med ILO-konventionen.
Vi kunne sikre, at alle virksomheder, der arbejder i Danmark, skal være registrerede, og at fagbevægelsen får fuld adgang til de oplysninger, der skal være i RUT-registeret. Der burde være en bødestraf til de firmaer, som ikke sikrer, at de er registrerede i RUT-registeret. Regeringen er jo på alle mulige andre områder meget optagede af, at man med bøder og økonomiske sanktioner kan påvirke mennesker i forskellige situationer. Når vi snakker firmaer, der laver en økonomisk kalkule på, hvad der kan betale sig, så er der i hvert fald rigtig gode muligheder for at påvirke dem ved at sige, at der er en bødestraf, hvis ikke de sørger for at være registrerede. Så det var en oplagt mulighed for regeringen.
Også noget så banalt som, at der er et skilt på arbejdspladsen, så man kan se, hvem det er, der arbejder der, hvad det er for et firma, hvad det er for nogle arbejdere, ville det være oplagt for regeringen at indføre. Det ville også være en oplagt mulighed, at fagbevægelsen har adgang til at komme på arbejdspladserne for at sikre, at fagbevægelsen kan fortsætte med den kæmpe indsats, de nu har gjort i flere år, for at sikre lige vilkår.
Så der er mange ting, der kunne gøres fra regeringens side, hvis man ville og faktisk var reelt optaget af at sikre lige vilkår. Det håber jeg vi kan få nogle tilsagn om under debatten fra ordførerne, altså at man faktisk vil gå ind og se på de krav, som fagbevægelsen er kommet med, og hvor de har peget på, at det er det her, der skal til, hvis vi skal sikre lige vilkår.
Det handler også om at sikre, at der er ressourcerne. Det er fint, at ministeren fortæller, at der kommer fire aktioner ekstra i år fra Arbejdstilsynet, men der er også brug for at få at vide, om politiet med de nedskæringer, de skal igennem, fordi de har overskredet deres budgetter, med den kæmpe fokus, de er nødt til at lægge på skyderier og andet, så vil kunne gøre en ekstra indsats på det her område, eller om det er noget, der bliver nedprioriteret. Det må være muligt for regeringen at svare på, og det må være muligt at sige, hvad den politiske holdning er til, hvad der skal ske.
Jeg skal på vegne af Enhedslisten fremsætte følgende:
Forslag til vedtagelse
»Idet Folketinget konstaterer, at der konstant er tilfælde, hvor udenlandsk arbejdskraft udnyttes på løn- og arbejdsvilkår, der ligger langt under dansk standard, pålægger Folketinget regeringen at tage initiativ til lovgivning, der kan sikre
- solidaransvar,
- krav om overenskomst ved offentlige udbud
- introduktion til den danske model for udlændinge, der arbejder i Danmark,
- registrering af alle udenlandske virksomheder, der leverer ydelser i Danmark,
- fuld adgang for fagbevægelsen til RUT-registeret samt bødepålæg til virksomheder, der ikke er registreret,
- skiltning på byggepladser, der viser alle på pladsen udførende virksomheder,
- fagbevægelsen adgang til kopi af lønsedler m.m. og
- at virksomhedsejere, der gentagne gange overtræder arbejdsmiljøregler groft, udelader at lade sig registrere eller bryder moms- og skatteregler, fratages retten til at drive virksomhed.«
(Forslag til vedtagelse nr. V 50).