Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
KOM (2008) 0040 Bilag 6
Offentligt
854383_0001.png
27. maj 2010
Vedr.: politisk drøftelse af forslag om fødevareinformation til forbrugerne
I forbindelse med den politiske drøftelse af forslag til
Europa-Parlamentets og Rådets forordning om
fødevareinformation til forbrugere
(dagsorden punkt 4) på Europaudvalgsmødet fredag 28. maj 2010 ønsker
organisationerne bag stopGDA at gøre opmærksom på,
at delene om næringsdeklarationer er overordentligt vigtige, og
at problemstillingen med de portionsstørrelser, som ligger til grund for GDA-mærkningen er særligt aktuel og
påtrængende efter afgørelserne i Sekretariatet for Fødevare- og Veterinærklager (SFV) om syv fødevarer
mærket med GDA. Heri fastslår SFV, at en – vejledende og ikke realistisk - portionsstørrelse
ikke
er
vildledende, så længe den ikke er
åbenbart urealistisk.
Den tidligere fødevareminister og adskillige medlemmer
i Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har ellers påpeget, at der i netop disse tilfælde var tale om
portionsstørrelser, som både var vildledende og urealistiske.
Vi ønsker derfor, at Europaudvalget skærper Fødevareministerens mandat af 10. juni 2009 på følgende
væsentligste punkter:
Næringsdeklaration pr. 100 g/100 ml skal være obligatorisk
Jf. Europaudvalgets mandat af 10. juli 2009, idet vi gør særligt opmærksom på, at vi efter afstemning i Europa-
Parlamentets miljøudvalg – Plenarafstemning udestår – nu står med en obligatorisk GDA. Resultatet beror i
bedste fald på en beklagelig fejl, men kan i værste fald medføre, at forbrugerne fremadrettet skal manøvrere i
forhold til frit opfundne portionsstørrelser, som den europæiske fødevareindustri har fundet hensigtsmæssige,
men som bekendt ikke giver reel forbrugerinformation.
%GDA fjernes fra forordningen eller begrænses
%GDA-mærkningen (mærkning pr. portion relateret til daglige referenceværdier) er grundlæggende vildledende,
særligt for produkter med højt indhold af tilsat sukker; for produkter, hvor der ikke er en oplagt portionsstørrelse;
samt på børneprodukter. Derfor anbefaler vi, at %GDA-mærkningen helt tages ud af forordningen.
Hvis man alligevel vælger at bibeholder mærkningen i forordningen, er det afgørende
at %GDA bliver frivillig og alene et supplement til 100 g/100 ml-mærkningen,
at portionsstørrelserne, der ligger til grund for GDA-mærkningen er realistiske (ikke vejledende), se nedenfor
at %GDA alene kan angives i næringsdeklarationstabellen, og
at %GDA for sukker angives både for total og tilsat sukker, alternativt udgår.
Portionsstørrelserne skal være realistiske
Af Europaudvalgets mandat af 10. juli 2009 fremgår, at portionsstørrelserne skal være realistiske, og at
næringsdeklarationen generelt skal bygge på et solidt, ernæringsfagligt grundlag. Det bør præciseres i
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
forordningen, hvad der menes med en realistisk portionsstørrelse. Vi mener, at der med realistiske
portionsstørrelser skal forstås:
At der aldrig kan anvendes normativt fastsatte vejledende/anbefalede portioner, da disse ofte er mindre, end
hvad folk reelt spiser, og at denne forskel ikke kan formidles via en GDA-procent.
At GDA altid svarer til pakkestørrelsen, når det er realistisk og sandsynligt, at produktet spises af én person
inden for en kort periode,
Når pakningen indeholder flere portioner opfordrer vi til, at GDA mærkningen svarer til hele pakkestørrelsen.
Der kan nemlig ikke på et solidt ernæringsfagligt grundlag fastsættes realistiske eller typiske portionsstørrelser
for nogen fødevare. Mængden, folk spiser, af hvilken som helst fødevare varierer meget og er afhængig af
køn, alder, sult, smag, spisevaner, anledning mm. Hvis det alligevel bliver nødvendigt at definere
portionsstørrelser skal de være i overensstemmelse med det typiske faktiske indtag kendt fra
kostundersøgelser eller lignende.
Muligheden for nationale ordninger skal bevares
Et fælles, obligatorisk EU-ernæringsmærke med et fortolkende element, fx Nøglehulsmærke vil være det nyttigste
for forbrugerne. Vi opfordrer Danmark til at arbejde for et sådant. Hvis det er urealistisk at få indføjet i
nærværende forordning, bør man tillade nationale mærkningsordninger med henblik på at udvikle best practice.
Samtidig bør der indføres en bestemmelse i forordningen, at EU-kommissionen efter 3-5 år evaluerer
eksisterende nationale mærkningsordninger med henblik på at indføre et fælles EU-mærke.
Med venlig hilsen
Anne Marie Jensen Kerstens, fødevarekonsulent, De Samvirkende Købmænd
Charlotte Rulffs Klausen, chef for politisk afdeling, Diabetesforeningen
Ida Husby, sundhedschef, FDB
Camilla Udsen, fødevarepolitisk medarbejder, Forbrugerrådet
Mads Hyldgaard afdelingschef, Hjerteforeningen
Morten Strunge Meyer, projektchef, Kræftens Bekæmpelse,
Jørgen Hald Christensen, afdelingsleder, Landbrug & Fødevarer