Europaudvalget 2008-09
KOM (2008) 0641 Bilag 2
Offentligt
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Fødevarestyrelsen
6. kontor/ DEP. 3.1 og 2.1
Sagsnr.: 2008-20-221-03177/dep. sagsnr. 13441
Den 13. november 2008
FVM 602
GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG
om Kommissionens grønbog om landbrugsprodukters kvalitet: produktstandarder, produkti-
onskrav og kvalitetsordninger
KOM (2008) 641
Resumé
Kommissionen har den 17. oktober 2008 fremsendt Rådet og Europa-Parlamentet en grønbog om
landbrugsprodukters kvalitet: produktstandarder, produktionskrav og kvalitetsordninger. Grønbo-
gen vil være i offentlig høring indtil 31. december 2008. Hensigten med grønbogen er at udvikle
strategier for, hvordan EU´s landbrugs- og fødevareerhverv kan bruge fødevarekvalitet som et kon-
kurrenceparameter i det globale marked.
Baggrund
Kommissionen har den 17. oktober 2008 fremsendt Rådet og Europa-Parlamentet en grønbog om
landbrugsprodukters kvalitet: produktstandarder, produktionskrav og kvalitetsordninger. Grønbogen
er fremsendt i dansk sprogversion den 21. oktober 2008.
Grønbogen vil være i offentlig høring indtil 31. december 2008.
Nærhedsprincippet
Der er tale om en grønbog og ikke om forslag til egentlige retsakter. På denne baggrund er spørgs-
målet om nærhedsprincippet ikke relevant.
Formål og indhold
Hensigten med grønbogen er at udvikle strategier for, hvordan EU´s landbrugs- og fødevareerhverv
kan bruge fødevarekvalitet som et konkurrenceparameter i det globale marked.
Grønbogens tese er, at der er et marked for produkter, der indeholder merværdi (added value) i form
af kvalitet, der ligger ud over grundlæggende produktionsbetingelser, der omhandler fødevaresik-
kerhed, dyrevelfærd og miljøhensyn.
I grønbogen redegøres for de 3 hovedgrupper af eksisterende kvalitetskoncepter:
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
610093_0002.png
1. Produktionsbetingelser og produktstandarder
1
2. Særlige EU-kvalitetsordninger
3. Private kvalitetsordninger
I Grønbogen beskrives de eksisterende instrumenter vedr. kvalitet, og der lægges op til en diskussi-
on af mulighederne for yderligere EU-initiativer til en udvikling af potentialet i disse ordninger, en-
ten i form af direkte lovgivning eller i form af udviklingen af rammebetingelserne for øget indsats
på kvalitetsområdet.
Produktionsbetingelser og produktstandarder
Ifølge grønbogen er EU's landbrugsprodukter produceret under skrappere betingelser end mange
importerede produkter. I grønbogen stilles spørgsmålet, om der bør gøres en indsats for - via en EU-
oprindelsesmærkning - at gøre opmærksom på EU´s skrappe produktionsbetingelser som et udtryk
for høj kvalitet.
Med hensyn til produktstandarder, der både omfatter obligatoriske standarder og beskyttede beteg-
nelser
2
, efterlyses holdninger om fordele og ulemper ved disse standarder, og holdninger til, hvor-
dan reglerne på dette område kan forenkles.
Særlige EU-kvalitetsordninger
Som særlige EU-kvalitetsordninger nævner grønbogen økologiordningen og ordningerne vedrøren-
de geografisk betegnelse og oprindelsesbetegnelse for landbrugsprodukter og fødevarer, og beteg-
nelser for garanterede traditionelle specialiteter. Disse ordninger har til formål at signalere over for
forbrugeren, at de pågældende produkter besidder særlige kvaliteter med hensyn til oprindelse eller
fremstillingsproces.
Med hensyn til ordningerne vedrørende geografisk betegnelse og oprindelsesbetegnelse for land-
brugsprodukter og fødevarer diskuteres i grønbogen, om der bør fastsættes yderligere kriterier for
registrering af produkter under disse ordninger, og om ordningerne også bør omfatte disse produk-
ter, når de anvendes som ingredienser i andre fødevarer.
Med hensyn til økologi efterlyses navnlig holdning til, hvordan markedet for økologiske produkter
kan udvikles.
Private kvalitetsordninger
Det anføres i grønbogen, at private kvalitetsordninger omfatter en mangfoldighed af ordninger, og
anvendelsen af disse ordninger berører en række lovgivningsområder – varernes frie bevægelighed,
konkurrenceregler, information og mærkning mv.
I den gængse danske terminologi er ”produktstandarder” det samme som handelsnormer og varestandarder. Forskellen
på handelsnormer og varestandarder er i store træk, at handelsnormer er det etablerede udtryk for standarder, der er fast-
sat i regi af EU's markedsordninger for landbrugsvarer.
2
Betegnelser, der ikke er obligatoriske, men hvis de anvendes, skal særlige betingelser være opfyldt.
1
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
610093_0003.png
I grønbogen efterlyses holdninger til, om der bør udarbejdes EU-retningslinjer med det formål at
sikre en mere ensartet anvendelse af private kvalitetsordninger.
Europa-Parlamentets udtalelser
Europa-Parlamentet skal ikke udtale sig, men det forventes, at Europa-Parlamentet vil afgive en ini-
tiativbetænkning om grønbogen til Kommissionen.
Gældende dansk ret
Ikke relevant.
Konsekvenser
Grønbogen er et oplæg til diskussion og har derfor ikke administrative eller finansielle konsekven-
ser.
Høring
Notatet har været sendt i høring i §2-udvalget (landbrug) og i Det Rådgivende Fødevareudvalg.
Landbrugsraadet har på vegne af medlemmerne i skriftligt høringssvar den 12. november 2008
meddelt, at Kommissionens initiativ hilses velkomment, idet der ses frem til en konstruktiv drøftel-
se af rammerne for den fremtidige europæiske fødevarekvalitetspolitik. Landbrugsraadet støtter i
princippet Kommissionens målsætning om at fremme produktionen af europæiske kvalitetsfødeva-
rer og markedsføringen heraf.
Landbrugsraadet ser imidlertid også et særligt behov for at kæde drøftelserne om fødevarekvalitet
sammen med de bestræbelser, der netop pågår i regi af Generaldirektoratet for Erhvervs- og Virk-
somhedspolitik (Kommissionen) med henblik på at styrke konkurrenceevnen i den europæiske
landbrugs- og fødevaresektor.
I den forbindelse er det vigtigt at understrege, at ensidig europæisk fokus på fødevarekvalitet som
værende lig med oprindelse er for snæver og uanvendelig for den samlede europæiske fødevarepro-
duktion generelt, idet den ikke forholder sig til andre væsentlige forbrugertrends/markedskrav og er
i modstrid med den generelle europæiske fødevarepolitik, som er fremtidsorienteret og bredt foku-
seret på parametre som konkurrence, innovation, ernæring, miljø og fødevaresikkerhed.
Etablering af en fælles europæisk kvalitetsmærkningsordning baseret på
”produceret i EU/ produce-
ret uden for EU”
med tilhørende logo vil umiddelbart ”bare” være endnu et mærke, som risikerer at
forsvinde i mængden, eller i værste fald forvirre forbrugerne unødigt, fremfører Landbrugsraadet.
Det er tvivlsomt om et sådant mærke vil opfattes som ”added value” af forbrugerne, og en afbalance-
ret og saglig informationskampagne om den indsats de europæiske fødevareproducenter yder, kunne
i sig selv bidrage til en bedre forståelse heraf. Landbrugsraadet har noteret sig landbrugskommissæ-
ren udtalelse om, at et mærke skal anvendes for at holde styr på kvaliteten af importerede fødevarer.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
610093_0004.png
Det er i Landbrugsraadets optik EU's veterinær- og fødevarekontor (FVO), der skal have styr på kva-
liteten af importerede fødevarer, så forbrugerne trygt kan vælge varer, der måtte indeholde råvarer
produceret udenfor EU. Den opgave skal ikke løftes ved hjælp af et mærke, men via importkontrol.
Landbrugsraadet noterer sig i den forbindelse med tilfredshed, at forslag om etablering af en generel
landespecifik obligatorisk oprindelsesmærkning er udgået af grønbogen. De gældende regler om op-
rindelsesmærkning, som fremgår af gældende generelle mærkningsdirektiv bør således bibeholdes.
Oprindelsesmærkning bør i den forbindelse alene ske på frivillig basis, da styrkelse af nationale
præferencer og fremme af varernes frie bevægelighed på det indre marked er uforenelige størrelser.
Udvikling af økologisk fødevareproduktion bør prioriteres højt i den europæiske fødevarekvalitets-
politik, bemærker Landbrugsraadet. En styrket indsats for udbredelse af økologisk produktion
fremmer både udviklingen af en ny kvalitetssektor i europæisk fødevareproduktion og bidrager
samtidig til opnåelse af fællesskabets målsætninger på natur og vandmiljøområdet. Økologiens
fremtidsmuligheder afhænger af forbrugertilliden til den økologiske produktion, og derfor er det
vigtigt, at kommissionen gennemfører aftalte initiativer i EU's Aktionsplan for økologisk fødevare-
produktion, herunder at styrke såvel kontrollen med og markedsføringen af den økologiske produk-
tionsmetode.
EU har i mange år medvirket til at udvikle særlige (handels)normer, der for en lang række land-
brugsprodukter og visse forarbejdede fødevarer indeholder produktdefinitioner, mindstekrav, pro-
duktklasser og mærkningsbestemmelser for at informere forbrugerne. EU bør fortsat spille en rolle i
bibeholdelsen og den fortsatte udvikling af relevante normer, som dels giver forbrugeren mulighed
for at træffe et oplyst valg af fødevarer, samt giver fødevareproducenterne mulighed for at indrette
fødevareproduktionen på ensartede konkurrencevilkår.
Administrative byrder medvirker ikke til at forbedre EU fødevareproduktionen på det globale føde-
varemarked. Det er således særdeles vigtigt, at ethvert kvalitetstiltag vurderes i forhold til, hvilke
byrder der lægges på fødevareproducenterne. Her er det igen vigtigt, at der sker en koordinering af
arbejdet i kommissionens forskellige tjenestegrene.
For så vidt angår det eksisterende EU-system om beskyttede geografiske betegnelser, beskyttede
oprindelsesbetegnelser samt garanti for traditionel specialitet, ønsker Landbrugsraadet her en for-
enkling og foreslår derfor, at kategorien ”traditionel specialitet” afvikles, da der stort set ikke er no-
gen registreringer. Desuden ser Landbrugsraadet ikke noget behov for, at kriterierne for at benytte
betegnelsen PGI (beskyttet geografisk betegnelse) strammes op, så linket mellem produkt og oprin-
delse tydeliggøres, da dette vil virke imod hensigten med fremmelsen af varernes frie bevægelighed
i EU.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
Antallet af private og nationale ordninger for certificering af fødevarekvalitet er stigende, og detail-
handlen og fødevareproducenterne har på denne måde mulighed for at differentiere sig fra konkur-
renterne, men samtidig giver den lange række af standarder anledning til stigende økonomiske og
administrative byrder for den enkelte fødevareproducent. Der er behov for, at Kommissionen har
fokus på denne udvikling med henblik på at medvirke til, at certificerings- og kontrolbyrderne for
fødevareproducenterne integreres og reduceres. Her kunne man overveje at udarbejde nogle guide-
lines for auditering.
Fødevarestyrelsen har endvidere sendt grønbogen i høring indtil den 24. november 2008.
Regeringens foreløbige generelle holdning
Regeringen finder, at grønbogen giver en god oversigt over de eksisterende ordninger vedrørende
fødevarekvalitet.
Det er generelt regeringens holdning, at der ikke er brug for yderligere lovgivning om fødevarekva-
litet, og fra dansk side ses gerne en yderligere forenkling eller afvikling af eksisterende EU-
lovgivning. Det er imidlertid positivt, at offentliggørelse af grønbogen sætter fokus på kvalitetsfø-
devarer, og på vigtigheden af, at EU skaber rammerne for private initiativer, der sigter mod at ud-
nytte kvalitetsparametre til at promovere europæiske produkter på det globale marked.
Generelle forventninger til andre landes holdninger
Der foreligger ikke offentlige tilkendegivelser om andre medlemslandes holdninger til grønbogen.
Kommissionen præsenterede under eventuelt grønbogen på rådsmødet (landbrug og fiskeri) den 27.
– 28. oktober 2008. Enkelte medlemslande udtalte sig i den forbindelse positivt.
Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg
Sagen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.