Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Fødevarestyrelsen
6. kontor/ DEP. 3.1 og 2.1
Sagsnr.: 2008-20-221-03177/dep. sagsnr. 13441
Den 13. november 2008
FVM 602
GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG
om Kommissionens grønbog om landbrugsprodukters kvalitet: produktstandarder, produkti-
onskrav og kvalitetsordninger
KOM (2008) 641
Resumé
Kommissionen har den 17. oktober 2008 fremsendt Rådet og Europa-Parlamentet en grønbog om
landbrugsprodukters kvalitet: produktstandarder, produktionskrav og kvalitetsordninger. Grønbo-
gen vil være i offentlig høring indtil 31. december 2008. Hensigten med grønbogen er at udvikle
strategier for, hvordan EU´s landbrugs- og fødevareerhverv kan bruge fødevarekvalitet som et kon-
kurrenceparameter i det globale marked.
Baggrund
Kommissionen har den 17. oktober 2008 fremsendt Rådet og Europa-Parlamentet en grønbog om
landbrugsprodukters kvalitet: produktstandarder, produktionskrav og kvalitetsordninger. Grønbogen
er fremsendt i dansk sprogversion den 21. oktober 2008.
Grønbogen vil være i offentlig høring indtil 31. december 2008.
Nærhedsprincippet
Der er tale om en grønbog og ikke om forslag til egentlige retsakter. På denne baggrund er spørgs-
målet om nærhedsprincippet ikke relevant.
Formål og indhold
Hensigten med grønbogen er at udvikle strategier for, hvordan EU´s landbrugs- og fødevareerhverv
kan bruge fødevarekvalitet som et konkurrenceparameter i det globale marked.
Grønbogens tese er, at der er et marked for produkter, der indeholder merværdi (added value) i form
af kvalitet, der ligger ud over grundlæggende produktionsbetingelser, der omhandler fødevaresik-
kerhed, dyrevelfærd og miljøhensyn.
I grønbogen redegøres for de 3 hovedgrupper af eksisterende kvalitetskoncepter: