Kvalitetsgrønbogen
Generaldirektoratet for Landbrug og Udvikling af
Landdistrikter
Europa-Kommissionen
B-1049 Bruxelles
København, den 16/1-2009
Sagsnr.: 13441
FVM 626
Høringssvar fra den danske regering vedrørende Kommissionens grønbog om
landbrugsprodukters kvalitet: produktstandarder, produktionskrav og
kvalitetsordninger - KOM (2008) 641
Den danske regering takker for modtagelsen af ovennævnte grønbog fra Kommissionen
og for lejligheden til at komme med bemærkninger hertil.
Regeringen hilser initiativet med grønbogen velkommen. Grønbogen rejser en række
spændende problemstillinger med henblik på at øge kvaliteten og værdien af europæiske
fødevarer, og grønbogen giver en god oversigt over de eksisterende ordninger
vedrørende fødevarekvalitet. Det helt grundlæggende udgangspunkt må være, at det
fælles indre marked respekteres og WTO-medholdighed sikres.
Der er en stigende efterspørgsel efter produkter med særlige kvaliteter. Det er derfor
vigtigt at støtte de forskellige producenters og producentsammenslutningers muligheder
for at udvikle dette område ved at skabe rammer for initiativer, der sigter mod at udnytte
kvalitetsparametre til at promovere europæiske produkter på det globale marked.
Regeringen finder dog, at der skal være en bredere definition af fødevarekvalitet.
Kvalitet bør ikke kun kobles til produktets oprindelse, men andre væsentlige
forbrugertrends
og
markedskrav
som
ernæring,
miljø, bæredygtighed,
produktionsmetoder og dyrevelfærd bør inkluderes som parametre ved vurderingen af
fødevarers kvalitet. Den danske regering mener således, at mærkning om
fødevaresikkerhed, eksempelvis ”fri for salmonella” er et vigtigt budskab, der samtidig
øger kvaliteten og værdien af fødevaren.
Det er generelt regeringens holdning, at der allerede er gode EU-rammer for
udviklingen af fødevarekvalitet. En yderligere udvikling af området bør ske i dialog
mellem forbrugerne og erhvervet.
Fra dansk side ses derudover gerne en yderligere forenkling eller afvikling af
eksisterende EU-lovgivning, eksempelvis ved at gøre godkendelsesprocessen nemmere
og mere tilgængelig, og udfase kvalitets- og oprindelsesmærknings ordninger, der ikke
anvendes.
EU og de nationale myndigheder skal skabe rammerne for initiativer for udvikling og
mærkningen af kvalitetsfødevarer på nationalt og europæisk niveau. Det er essentielt, at