ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

11. marts 2009

 

 

Besvarelse af spørgsmål 1 ad L 119 stillet af Erhvervsudvalget den 25. februar 2009

 

 

Spørgsmål 1:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 25. februar 2009 fra Forbrugsforeningen af 1886, jf. L 119 ‑ bilag 3.

 

Svar:

Jeg forstår henvendelsen således, at Forbrugsforeningen er af den opfattelse, at § 77 i forslag til lov om betalingstjenester vil medføre, at Forbrugsforeningen ikke vil kunne opretholde sin nuværende virksomhed, hvis lovforslaget vedtages som fremsat.

 

Forbrugsforeningen mener, at de aftaler, foreningen har med forretninger om accept og afregning af foreningens betalingskort, ikke vil være i overensstemmelse med lovforslagets § 77.

 

Lovforslagets § 77, stk. 1 indeholder et påbud om, at betalers udbyder og betalingsmodtagers udbyder skal overføre en betalingstransaktions fulde beløb til betalingsmodtager. Dog gives i stk. 2, 1. punktum en mulighed for, at en betalingsmodtager kan aftale med sin udbyder af betalingstjenester, at denne kan fratrække sine gebyrer fra det beløb, som udbyder overfører til betalingsmodtager.

 

Når lovforslagets § 77, stk. 1 bruger formuleringer som ”betalers udbyder” og ”betalingsmodtagers udbyder” er det for at sikre en bred anvendelse af bestemmelsen.

 

I forhold til et betalingskortsystem som fx Forbrugsforeningens er ”betalers udbyder”, den virksomhed, der udsteder betalingskortene, mens ”betalingsmodtagers udbyder” er den virksomhed, der indgår aftaler med en forretning om at modtage betalingskort.

 

Det fremgår af Forbrugsforeningens henvendelse, at det er foreningen, der indgår en aftale med betalingsmodtager om at modtage de betalingskort, foreningen udsteder, herunder også om overførsel af transaktionsbeløbet til betalingsmodtageres konto.

 

Forbrugsforeningen udfører således indløsning af betalingstjenester som nævnt i lovforslagets bilag 1, nr. 5. I bemærkningerne til bilag 1, nr. 5. anføres, at indløsning af betalingstransaktioner omfatter den aftale, som fx en forretningsindehaver (betalingsmodtager) indgår med sin udbyder med henblik på overførsel af transaktionsbeløbet til forretningsindehaverens konto. Det er ikke afgørende, om en indløser tilbyder betalingsmodtager en betalingskonto i forbindelse med indløsning af betalingstransaktioner, eller om korttransaktionerne sker direkte fra betalers konto til forretningens konto.

 

Forbrugsforeningen er således indløser af foreningens egne betalingskort og dermed betalingsmodtagers udbyder. Derfor er foreningens aftaler om indløsning med forretningerne omfattet af bestemmelsen i lovforslagets § 77, stk. 2, 1. punktum.

 

Lovforslagets § 77 forhindrer derfor ikke, at Forbrugsforeningen kan fortsætte sin hidtidige virksomhed.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk