ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

31. marts 2009

 

 

Besvarelse af spørgsmål 10 ad L 119 stillet af Erhvervsudvalget den 24. marts 2009.    

 

 

Spørgsmål 10:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 17. marts 2009 fra Finansrådet, jf. L 119 - bilag 7.

 

Svar:

Finansrådet har i sin henvendelse til Erhvervsudvalget anført, at det ikke er i overensstemmelse med betalingstjenestedirektivet, når det i bemærkningerne til § 68 anføres, at der er tale om et objektivt ansvar.

 

Finansrådet finder, at der med forslaget til § 68 snarere er tale om et præsumptionsansvar, det vil sige et ansvar, hvor det er udbyderen, der skal bevise, at han ikke har handlet ansvarspådragende.

 

Der fremgår følgende af forslaget til § 68, stk. 1, 1. og 2. pkt.:

 

”Hvis en betalingsordre iværksættes af betaleren, er betalerens udbyder over for betaler ansvarlig for direkte tab som følge af manglende eller mangelfuld gennemførelse af betalingstransaktionen, medmindre denne kan bevise, at betalingsmodtagerens udbyder har modtaget beløbet i overensstemmelse med § 75. Efter betalingsmodtagers udbyder har modtaget beløbet, er denne over for betalingsmodtager ansvarlig for direkte tab som følge af manglende eller mangelfuld gennemførelse af betalingstransaktionen.”

 

Denne bestemmelse skal ses i sammenhæng med lovforslagets § 70, hvoraf det fremgår, at der ikke kan pålægges ansvar i tilfælde af usædvanlige og uforudsigelige omstændigheder, som hvis man påberåber sig omstændigheder, som man ikke har haft nogen indflydelse på og ikke har haft mulighed for at afværge, selv om vedkommende har udvist den størst mulige påpasselighed.

 

Lovforslagets § 68 og 70 gennemfører betalingstjenestedirektivets art. 75, 77 og 78.

 

Forslaget til § 70 indeholder således en række muligheder for, at en udbyder af betalingstjenester kan undgå at ifalde ansvar for manglende eller mangelfuld gennemførelse af betalingstransaktionen. Det fremgår af forslaget til § 68, at betalerens udbyder ikke længere er ansvarlig, når denne kan bevise, at betalingsmodtagerens udbyder har modtaget beløbet. Såfremt de omstændigheder, der er opregnet i § 70, er til stede, er betalers udbyder endvidere ikke ansvarlig, selv om denne ikke kan bevise, at betalingsmodtagerens udbyder har modtaget beløbet.

 

Der er derfor, som anført af Finansrådet, reelt tale om et præsumptionsansvar.

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk