J.nr. BLS-101-00875

 

Den 3. april 2009

 

 

 

 

 

 

 

 

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. 15 til L 135 (stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg).

 

 

Spørgsmål      

Vil ministeren oplyse, om kommunalbestyrelsen efter de nugældende regler kan lade private lodsejere afholde udgifterne forbundet med udarbejdelsen af en lokalplan?

 

Svar

Efter planlovens § 13, stk. 4, kan kommunalbestyrelsen i visse tilfælde forlange, at en ejer, der ønsker en lokalplan tilvejebragt, stiller en af kommunen godkendt sikkerhed – dels for kommunens udgifter til udarbejdelse af lokalplan og kommuneplantillæg, dels for kommunens udgifter til en eventuel overtagelse af ejendommen efter planlovens § 47 a. Sikkerhedsstillelse kan kun kræves, når det er ejeren af det pågældende areal, der ønsker det overført til byzone med henblik på udførelse af et bygge- eller anlægsarbejde.

 

Der kan forlanges en sikkerhed af en sådan størrelse, at kommunen kan få dækket sine udgifter til lokalplanen og det eventuelle kommuneplantillæg. Er der stillet sikkerhed, kan udgifterne kræves betalt, hvis bygge- eller anlægsarbejdet ikke er påbegyndt inden 4 år, efter at arealet er overført til byzone.

 

Efter planlovens kapitel 5 a kan kommunalbestyrelsen på opfordring fra en grundejer indgå udbygningsaftaler om infrastruktur.

 

Efter planlovens § 21 b, stk. 3, kan udbygningsaftalen kun indeholde bestemmelser om, at grundejeren helt eller delvist skal udføre eller afholde udgifterne til de fysiske infrastrukturanlæg, som skal etableres i eller uden for området for at virkeliggøre planlægningen. Derudover kan aftalen indeholde bestemmelser om, at omkostningerne til udarbejdelse af kommuneplantillæg og lokalplan afholdes af grundejeren.