Jord & Affald

J.nr. 706-00062

Ref. KBH, CFM

 

 

 

 

 

 

 

 

Henvendelse fra affald danmark d. 17. februar 2009 til MPU vedrørende L 152

 

Kommunale genanvendelsesanlæg

Et af hovedelementerne i lovforslaget er en liberalisering af det genanvendelige erhvervsaffald. Det betyder, at virksomheder, der producerer genanvendeligt erhvervsaffald fremover får frit valg mellem anlæg, der behandler genanvendeligt erhvervsaffald.

 

I forbindelse med de politiske forhandlinger om udmøntningen af aftalen i lovforslaget blev det besluttet, at de eksisterende kommunale genanvendelsesanlæg fortsat skal have mulighed for at genanvende erhvervsaffald, når de har ledig kapacitet. Nye kommunale genanvendelsesanlæg må kun behandle husholdningsaffald.

 

Der er ikke stillet krav om selskabsgørelse af de kommunale genanvendelsesanlæg, idet det ikke vurderes at være hensigtsmæssigt eller praktisk at selskabsgøre større eller mindre dele af et genvendelsesanlæg.

 

For alligevel at sikre konkurrencen mellem kommunale og private genanvendelsesanlæg følger det af lovforslaget, at

 

De kommende regler om de kommunale genanvendelsesanlæg vil blive udarbejdet efter drøftelse med Konkurrencestyrelsen for at sikre, at de er i overensstemmelse med konkurrencelovgivningen.

 

Genbrugspladser – trailerstørrelse

Princippet i den politiske aftale og lovforslaget er, at virksomhederne skal have adgang til pladserne på samme vilkår som de private husholdninger. Det fremgår af den politiske aftale om adgang til genbrugspladser, at virksomhederne skal have fri adgang til genbrugspladserne, dog med en begrænsning på køretøjernes størrelse svarende til 3.500 kg med evt. trailer. Der er ikke sat begrænsninger i form af trailertype eller -størrelse. Forbuddet mod lastbiler og større biler er sat både af hensyn til konkurrencen og af praktiske hensyn.

 

Grænsen for køretøjets størrelse betyder, at det ikke kan svare sig for virksomhederne at bruge genbrugspladsen, når affaldsmængderne overstiger den mængde, som køretøjet kan transportere. Det vil være for dyrt i timeløn. På den baggrund forventes der ikke at opstå negative konkurrenceeffekter af betydning.

 

Det vurderes, at virksomhedernes adgang til genbrugspladsen kun vil medføre mindre ændringer i affaldsmængderne. Dette skyldes, at hovedparten af virksomheder allerede nu kommer på genbrugspladserne i størstedelen af landet.