Til

Folketinget - Skatteudvalget

 

Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema for Håndværksrådets høringssvar vedrørende forslag til L 154 – midlertidig udskydelse af betalingsfristerne for indeholdt A-skat og arbejdsmarkedsbidrag samt moms.

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                           /Henrik Ludolph

                        

 

 

 

 


Høringsskema indeholdende et høringssvar fra Håndværksrådet, som Skatteministeriet modtog pr. mail onsdag den 4. marts 2009, klokken 16.53 og kommentarer hertil vedrørende udkast til L 154 – forslag til lov om midlertidig udskydelse af betalingsfristerne for indeholdt A-skat og arbejdsmarkedsbidrag samt moms.

Organisationer

Bemærkninger i høringssvar

Kommentar til bemærkninger

Håndværksrådet

Kvitterer for, at regeringen så hurtigt fandt en løsning, der på trods af EU-reglerne muliggjorde en likviditetsforbedring for virksomheder med halvårlig afregning af moms.

Bemærker, at virksomheder, der pr. 1. januar 2009 er overgået fra halvårsafregning af moms til kvartalsvis afregning, fordi virksomheden er vokset, ikke opnå lige så stor forbedring af likviditeten, som virksomheder, der fortsætter med halvårsafregning.

Håndværksrådet foreslår, at momsperioden for 2. halvår af 2008 slås sammen med momsperioden for 1. kvartal 2009.

Bemærker at lovforslaget undervurderer de positive økonomiske virkninger af forslaget for virksomhederne. Baggrunden er, at virksomhederne formodes at betale en højere rente end staten, hvorved virksomhedernes fordel overstiger staten udgift ved initiativet.

Kvitterer for, at der i lovforslaget er indtænkt omfattende elektronisk information til virksomhederne, så meget få virksomheder vil komme til at indbetale for tidligt. Bemærker, at det er positivt, at virksomheder, der alligevel kommer til at indbetale for tidligt kan få pengene tilbage med henblik på at virksomhederne indbetaler igen, når den udskudte frist oprinder.

Virksomheder, der overgår fra halvårlig momsafregning til kvartalsvis momsafregning er omfattet af den udskydelse af betalingsfristerne, der gælder for andre virksomheder, der betaler moms kvartalsvis.

Sammenlægning af de to momsperioder giver en større udskydelse af betalingsfristerne end oprindeligt tiltænkt. Men det har ikke været muligt at gøre noget for denne gruppe af virksomheder på anden måde. Ordningen med sammenlægning af perioder er derfor begrænset til de virksomheder, som ikke kan omfattes af andre udskydelser, fordi de afregner moms halvårlig i både 2008 og 2009. Da virksomheder, der overgår til kvartalsvis afregning får samme udskydelse som virksomheder, der hele tiden har været på kvartalsvis afregning er det valgt ikke at forbedre ordningen yderligere for denne gruppe. Med den valgte afgrænsning af ordningen med sammenlægning af perioder gøres der ikke forskel på, hvornår overgangen fra halvårlig afregning til kvartalsvis afregning har fundet sted. Dertil kommer, at regeringens initiativ tilsigter at give udskydelse med momsen for perioden foråret og sommeren 2009, hvorved alle virksomheder for udskydelse med momsen for tilnærmelsesvis samme tidsmæssig periode. Ved en sammenlægning af perioden for 2. halvår 2008 med 1. kvartal 2009 ville udskydelse ligge tidligere for de nævnte virksomheder end for virksomhederne med månedsvis og kvartalsvis momsafregning.