Erhvervsudvalget 2008-09
L 170
Offentligt
683213_0001.png
683213_0002.png
ØKONOMI- OG ERHVERVSMI-NISTEREN
13. maj 2009

Besvarelse af spørgsmål 15 ad L 170 og L 171 stillet af Erhvervsud-

valget den 11. maj 2009 efter ønske fra Jens Chr. Lund (S).

ØKONOMI- OG ERHVERVSMI-NISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K

Spørgsmål:

I forbindelse med behandlingen af L 170 og L 171 er der helt naturligtblevet rettet fokus på revision af mindre og mellemstore virksomheder.Ministeren anmodes om at bekræfte--at hverken L170 eller L 171 vil påvirke antallet af virksomheder, derkan frasige sig revision,at ministeren er indstillet på en grundig undersøgelse af revisorlovenmed henblik på at konstatere, hvilke konsekvenser loven har fået forsamfundets mulighed for kontrol og for virksomhedernes mulighedfor kredit samt effekten af loven i forhold til antallet af virksomhe-der,at ministeren er indstillet på en kritisk vurdering af revisorloven medhenblik på stramninger i visse situationer, men også med henblik påat få vurderet andre former for revisorydelser for mindre virksomhe-der end revision.
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
-

Svar:

Spørgsmålet er opdelt i tre punkter, der besvares nedenfor.

Ad 1.

Jeg kan bekræfte, at hverken L 170 eller L 171 ændrer på årsregnskabslo-vens regler for hvilke virksomheder, der kan fravælge revision.Jeg kan imidlertid oplyse, at årsregnskabsloven i 2006 blev ændret vedlov om ændring af lov om erhvervsdrivende virksomheders aflæggelse afårsregnskab m.v. (årsregnskabsloven), bogføringslov samt lov om stats-autoriserede og registrerede revisorer (Reduktion af revisionspligt for vis-se virksomheder og reduktion af andre administrative byrder). Loven in-debærer, at ca. 75.000 små virksomheder fik mulighed for at fravælge re-vision af deres årsrapporter.

Ad 2.

Revisorloven (lov nr. 468 af 17. juni 2008) regulerer ikke, hvorvidt virk-
2/2
somheder er omfattet af revisionspligt. Dette er alene reguleret i årsregn-skabsloven (lov nr. 647 af 15. juni 2006).Jeg kan oplyse, at der i 2008 blev gennemført en første evaluering af erfa-ringerne med årsregnskabslovens mulighed for fravalg af revision afregnskaberne for regnskabsåret 2006. Der arbejdes i øjeblikket på en nyevaluering vedrørende regnskaberne for regnskabsåret 2007.Evalueringerne omfatter bl.a. en opgørelse af antallet af fejl i reviderederegnskaber og regnskaber fra virksomheder, der har fravalgt revision.Evalueringerne medtager derimod ikke forhold vedrørende virksomhe-dernes mulighed for kredit, idet der her er tale om et forhold mellem virk-somhed og kreditgiver, der ikke som udgangspunkt er offentligt reguleret.Det bemærkes i øvrigt, at det – for virksomheder der kan fravælge revisi-on – er op til virksomheden selv at afgøre, om revision vil være af værdifor virksomheden, herunder f.eks. i forbindelse med opnåelse af kredit.

Ad 3.

Regeringen ønsker at se nærmere på mulighederne for at forenkle regler-ne for revision af mindre virksomheder. Dette vil indebære en ændring afårsregnskabsloven snarere end revisorloven, idet kravene til virksomhe-dernes anvendelse af revision fastsættes i årsregnskabsloven, jf. ovenfor.I forbindelse med udarbejdelsen af et konkret lovforslag er det vigtigt atlave en grundig afvejning af fordele og ulemper. En sådan afvejning vilbl.a. ske i lyset af de indhøstede erfaringer med små virksomheders nu-værende mulighed for fravalg af revision. Det skal i den forbindelse vur-deres, om det er muligt at opnå en bedre anvendelse af samfundets res-sourcer samt en tilstrækkelig tryghed på markedet ved en yderligere lem-pelse af revisionspligten for mindre virksomheder. I drøftelserne kan evt.også indgå Kommissionens forslag om at give medlemslandene mulighedfor at undtage mikrovirksomheder fra visse regnskabsmæssige krav samtandre former for revisorydelser end revision.Jeg vil i næste folketingssamling invitere Folketingets partier til en nær-mere drøftelse af mulige forenklinger.