Skatteudvalget 2008-09
L 195
Offentligt
684032_0001.png
684032_0002.png
J.nr. 2009-311-0027Dato: 13. maj 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 195 - Forslag til Lov om Forslag til lov om ændring af personskattelo-ven og forskellige andre love (Forårspakke 2.0 – Vækst, klima, lavereskat).Hermed sendes svar på spørgsmål 19 af 7. maj 2009.
Kristian Jensen/ Birgitte Christensen

Spørgsmål 19:

Ministeren bedes kommentere materiale udleveret af Mainstreamingnetværket af 2005 un-der foretræde for Skatteudvalget den 7. maj 2009, jf. L 195 – bilag 11.

Svar:

Indledningsvis skal jeg henvise til, at jeg allerede har kommenteret det materiale fraMainstreamingnetværket af 2005, der blev fremsendt til Skatteudvalget forud for foretrædetfor Skatteudvalget, jf. bilag 10 til L195.I forbindelse med foretrædet den 7. maj 2009 har Mainstreamingnetværket fremlagt supple-rende materiale, herunder Notat om ligestillingsmæssig vurdering af lovforslag og Notatom ligestillingsmæssig vurdering af forslag til lov om ændring af lov om ArbejdsmarkedetsTillægspension, samt de plancher, der blev anvendt ved foretrædet.Det fremgår af det fremlagte materiale, at Mainstreamingnetværket ikke mener, at forplig-telsen til at ligestillingsvurdere er opfyldt i relation til lovforslagene, der indgår iForårs-pakke 2.0.Det er således opfattelsen, at ligestillingsloven overtrædes, og at Skatteministeri-et ikke lever op til sin egen politik på området. Der henvises i den forbindelse til, at defremsatte lovforslag har forskellige konsekvenser for hhv. kvinder og mænd.Jeg vil gerne endnu en gang klart afvise, at der i relation til de fremsatte lovforslag er sketet brud på ligestillingsloven og samtidig fremhæve, at ministeriets fremgangsmåde fuldt udoverholder anbefalingerne i Justitsministeriets vejledning om lovkvalitet. Som jeg tidligerehar redegjort for, er der foretaget en ligestillingsmæssig vurdering af hver enkelt bestem-melse i hvert enkelt lovforslag, der indgår iForårspakke 2.0.Konklusionen af denne analyse er imidlertid – som det også fremgik af det udkast til lov-forslag, der blev sendt i ekstern høring – at lovforslagene ikke indeholder ligestillingsmæs-sige aspekter. En fordelingsmæssig analyse afForårspakke 2.0opdelt på køn, ville såledesalene afspejle de generelle indkomstforskelle mellem mænd og kvinder i samfundet, da deforeslåede ændringer – på linie med skatte- og afgiftslovgivningen i øvrigt – er kønsneutra-le. På denne baggrund er der ikke fundet anledning til at foretage en større konsekvensvur-dering af lovforslagene iForårspakke 2.0fordelt på køn.Hvis jeg kort skal opsummere, er der altså foretaget en ligestillingsmæssig vurdering aflovforslagene med den konklusion, at der ikke er ligestillingsmæssige konsekvenser for-bundet med forslagene. Derfor er de ligestillingsmæssige konsekvenser ikke omtalt i be-mærkningerne til lovforslaget – helt i overensstemmelse med Justitsministeriets vejledningom lovkvalitet.
Side 2