Skatteudvalget 2008-09
L 195
Offentligt
682980_0001.png
682980_0002.png
J.nr. 2009-311-0027Dato: 13. maj 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 195 - Forslag til lov om ændring af personskatteloven og forskellige an-dre love. (Forårspakke 2.0 – Vækst, klima, lavere skat).Hermed sendes svar på spørgsmål 30 af 7. maj 2009. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Jesper Petersen (SF).
Kristian Jensen/ Birgitte Christensen
L 195

Spørgsmål 30:

Hvorfor er der ikke – på linie med den bebudede tillægsskat på store pensionsudbetalinger– foreslået en tillægsskat på beskatning af hævet overskud under virksomhedsordningen,når det opsparede overskud er optjent i år, hvor der var mellemskat.

Svar:

Det indgår ikke iAftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti om forårspakke 2.0– Vækst, miljø, lavere skat,at der skal ske nogen stramninger med hensyn til beskatning afopsparet overskud i virksomhedsordningen og kapitalafkastordningen.Det bemærkes hertil, at det primære formål med opsparingsmulighederne i virksomheds-skatteordningen er konjunkturudligning. I forhold til lønmodtagere har selvstændigt er-hvervsdrivende typisk svingende indkomster fra år til år. Det indebærer, at de i gode år bli-ver ramt af progressionen i skattesystemet, mens de i dårlige år kan ligge langt under pro-gressionsgrænsen.Med opsparingsordningerne har selvstændigt erhvervsdrivende mulighed for i gode år atspare op i virksomheden mod betaling af en aconto skat svarende til selskabsskattesatsen.Opsparingen kan herefter, hvis der er behov, hæves igen i dårlige år, mod almindelig ind-komstbeskatning af det hævede beløb med tillæg af den foreløbigt betalte aconto skat.Med opsparingsordningen har selvstændigt erhvervsdrivende således mulighed for at ud-jævne indkomsten fra år til år, hvilket alt andet lige resulterer i en mindskelse af den pro-gressive beskatning. Over en årrække beskattes selvstændigt erhvervsdrivende herved påsamme måde som lønmodtagere med en jævn indkomstindtjening, der i gennemsnit over enårrække har samme niveau som den selvstændiges indkomst, dog med en vis rentefordel fraudskydelsen af beskatningstidspunktet.I det omfang virksomhedsopsparingen ikke hæves, medvirker den til konsolidering af virk-somheden, som er det andet væsentlige formål med ordningen.I lyset af dette formål og muligheden for konjunkturudligning, der bevirker, at en del af op-sparingen hæves til proportional beskatning eller underskudsmodregning, der medForårs-pakke 2.0sænkes med 1,5 pct.enheder, ses der ikke at være behov for en udligningsskat påde opsparede midler i virksomhedsordningen og kapitalafkastordningen, og for den sagsskyld heller ikke vedrørende den særlige udligningsordning for forfattere og skabendekunstnere.
Side 2