Skatteudvalget 2008-09
L 196 Bilag 8
Offentligt
676144_0001.png
676144_0002.png
J.nr. 2009-311-0026Dato: 30.04.2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 196 – Forslag til Lov om arbejdsmarkedsbidrag.Hermed sendes kommentar til henvendelse fra Dansk Skuespillerforbund,jf. L 196 – bilag 4.
Kristian Jensen/ Birgitte Christensen
Dansk Skuespillerforbund redegør i sin henvendelse for den praksis, som skattemyndighe-derne hidtil har fulgt i spørgsmålet om pligten til at betale arbejdsmarkedsbidrag af betalin-ger for udnyttelse af immaterielle rettigheder. Det nævnes bl.a., at den daværende Told- ogSkattestyrelse i 1998 i et cirkulære fastsatte, at sådanne betalinger ikke er omfattet af bi-dragspligten, og der vedlægges en kopi af et brev fra den daværende styrelse herom. Skue-spillerforbundet anfører, at lovforslaget efter forbundets klare opfattelse indebærer en æn-dring af denne praksis.
Hertil bemærkes:Det er kun delvis korrekt, at sådanne betalinger hidtil har været fritaget for arbejdsmar-kedsbidrag. Det har de kun været i det omfang, at betalingerne sker til personer, som ikkedriver selvstændig virksomhed som kunstner. Hvis sådanne royalties betales til personer,som driver selvstændig kunstnervirksomhed, betales der allerede nu arbejdsmarkedsbidragaf den pågældende indkomst, og det ændres der ikke på med lovforslaget.Det cirkulære, som Skuespillerforbundet henviser til, er en opfølgning på en kendelse, somLandsskatteretten afsagde i 1998 om arbejdsmarkedsbidrag på royalties modtaget af en ik-ke-erhvervsdrivende kunstner. Kendelsen vedrørte indkomståret 1995 og blev i sagens na-tur afsagt på grundlag af den lovgivning, der på dette tidspunkt var – og fortsat er – gæl-dende på dette område.Af den gældende arbejdsmarkedsbidragslov fremgår, at bidragspligten bl.a. omfatter ”ve-derlag, honorarer eller anden indkomst for personligt arbejde uden for ansættelsesforhold,som ikke kan henføres til selvstændig erhvervsvirksomhed” (§ 8, stk. 1, litra e, understreg-ning tilføjet). Landsskatteretten fandt, at sådanne betalinger – i det aktuelle tilfælde biblio-teksafgifter og vederlag fra Copy-Dan – ikke kunne anses for vederlag for personligt arbej-de. Derfor var disse betalinger ikke omfattet af bidragspligten.Med lovforslag L 196 foreslås det, at den eksisterende arbejdsmarkedsbidragslov ophævesog erstattes af en ny. Hermed er bordet populært sagt ryddet. Det forhold, at Landsskatteret-ten i 1998 afsagde en kendelse om anvendelsen af den gamle lov, forhindrer selvsagt ikkeFolketinget i at vedtage en ny.Efter forslaget til ny arbejdsmarkedsbidragslov skal bidragspligten nu bl.a. omfatte”…vederlag i penge eller naturalier modtaget uden for ansættelsesforhold, når der ikke ertale om selvstændig erhvervsvirksomhed…” (§ 2, stk. 1, nr. 2). Der skal ikke som efter dengældende lov være tale om ”personligt arbejde”, hvilket der er redegjort for i lovforslagetsbemærkninger.Sammenfattende kan det således bekræftes, at den nye lov vil ændre den hidtidige retstil-stand på dette område, men kun for de ikke-erhvervsdrivende kunstnere.
Side 2