Skatteudvalget 2008-09
L 202 Bilag 29
Offentligt
684335_0001.png
684335_0002.png
J.nr. 2009-511-0038Dato: 13. maj 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 202 - Forslag til Lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven ogforskellige andre love. (Harmonisering af selskabers aktie- og udbyttebe-skatning m.v.).Hermed sendes svar på henvendelse af 27. april 2009 fra Investerings-ForeningsRådet (L 202 – bilag 4).
Kristian Jensen/ Lise Bo Nielsen

InvesteringsForeningsRådets

(IFR) henvendelse vedrører forslaget om, at også aktie-avancer, som udloddende aktiebaserede investeringsforeninger realiserer på aktier ejet i 3år eller mere, skal indgå ved opgørelse af minimumsudlodningen.IFR kritiserer dette forslag bl.a. med henvisning til, at den fulde udlodningspligt betyder, atden ene investors salg af beviser i foreningen (indløsning) smitter af på de øvrige investo-rer. De investorer, der bliver i foreningen, får fremrykket deres beskatning som følge afindløsningen.IFR’s primære forslag til imødegåelse heraf er, at man følger Skattekommissionens anbefa-ling og tillader en akkumulering af alle realiserede aktieavancer. Det anføres dog samtidig,at IFR vil sætte sig sammen med Skatteministeriet for at finde en løsning på problemerne.

Kommentar

En ændring således, at udloddende aktiebaserede investeringsforeninger overhovedet ikkeskal udlodde realiserede aktieavancer, vil reelt udhule forslaget om, at selskabers behold-ning af porteføljeaktier beskattes uanset ejertid. I stedet for at foretage aktieinvesteringervia et selskab vil investorerne i stedet kunne foretage aktieinvesteringerne via en investe-ringsforening. Der er dermed stor risiko for, at det provenu, der er regnet med som følge afden ændrede beskatning af porteføljeaktier, og som medgår til finansiering af personskatte-lettelserne, vil forsvinde.Skatteministeriet har afholdt møde med IFR, hvor især problemstillingen vedrørende ind-løsning og konsekvenserne for de blivende medlemmer blev drøftet. IFR har som en muligmodel peget på en justering af udlodningsbestemmelsen, således der ved indløsninger skeren regulering (nedsættelse) af minimumsudlodningen med en andel af foreningens ikke-realiserede aktieavancer.Investeringsforeninger er indrettet på en sådan måde, at medlemmerne alle ejer en ideel an-del af de aktier m.v., som foreningen har placeret de indskudte midler i. Det betyder, at derer en indbyrdes påvirkning mellem indtrædende, udtrædende og blivende medlemmer.Samtidig er det et naturligt element i de aktive foreninger, at der indgår en pleje af porteføl-jen. Det er vigtigt med en ordentlig og tilbundsgående belysning af, hvorledes disse forskel-lige elementer spiller sammen og påvirker hinanden indbyrdes, før man forsøger at give sigi kast med ændringer inden for dette relativt komplicerede område.Det er opfattelsen, at der er brug for mere tid til at vurdere hele problemstillingen. Det vilvære alt for hasarderet at fremkomme med et ændringsforslag på nuværende tidspunkt. Ri-sikoen for, at man kommer til at afhjælpe så meget, at man reelt udhuler kravet om fuld ud-lodningspligt, er simpelthen for stor.Der er således behov for yderligere analyser af problemstillingen. Skatteministeriet vil der-for arbejde videre med spørgsmålet i samspil med IFR, idet der sigtes mod at gennemføreeventuelle justeringer i næste folketingssamling – i løbet af efteråret – hvis konklusionener, at der behov for en lovændring.I forlængelse heraf skal det bemærkes, at de nye regler i lovforslaget først har virkning forinvesteringsforeningerne fra og med 1. januar 2010.
Side 2