Skatteudvalget 2008-09
L 202 Bilag 59
Offentligt
690723_0001.png
690723_0002.png
J.nr. 2009-511-0038Dato: 25. maj 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 202 - Forslag til Lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven ogforskellige andre love (Harmonisering af selskabers aktie- og udbyttebe-skatning m.v.).Hermed sendes kommentar til henvendelse af 19. maj 2009 fra DVCA(L202 – bilag 47).
Kristian Jensen/ Lise Bo Nielsen

DVCA

anfører, at lovforslaget kan indebære en beskatning af venture- og kapitalfonds-partnere af en gevinst, selvom de ikke har mulighed for at disponere over midlerne fra sal-get. DVCA ser gerne, at der laves et ændringsforslag, hvor beskatningstidspunktet af kapi-tal- og venturefondspartneren udskydes til det tidspunkt, hvor der i henhold til investerings-aftalen endeligt kan disponeres over midlerne.

Kommentar:

Beskatningstidspunktet for kapital- og venturefondspartnere følger det almindelige principom, at beskatningen sker på det tidspunkt, hvor der erhverves endelig ret til indkomsten(retserhvervelsestidspunktet). Der er således intet særegent ved beskatningstidspunktet.Kapital- og venturefonde er ofte organiseret som kommanditselskaber, der skattemæssigtanses for at være transparente. Udgangspunktet er efter Højesterets praksis, at deltagerne ikapitalfonden anses for at afstå aktierne på det tidspunkt, hvor kapitalfonden afstår aktier-ne. Kapitalfondspartneren beskattes derfor af aktieafståelsen (og af merafkastet) på dettetidspunkt. Merafkastet – der tilhører kapitalfondspartnerne og ingen andre – kan hæves frakapitalfonden, før den er afviklet, hvis de øvrige investorer accepterer dette eller der stillesgaranti. Formålet er at give de øvrige investorer sikkerhed for, at der kan foretages en tilba-gebetaling, hvis partnernes endelige merafkast, som er afhængigt af fondens samlede afkastefter afvikling (typisk 7-10 år), er mindre end, hvad der allerede er udbetalt.Det er min opfattelse, at beskatningstidspunktet efter gældende ret bør opretholdes. I mod-sat fald vil kapitalfondspartnere i realiteten få adgang til i længere perioder at akkumulereskattefrit på grundlag af meget betydelige indkomster, der heller ikke har været undergivetbeskatning. Det er der ingen andre, der kan.Til gengæld vil jeg ved et ændringsforslag sikre, at kapitalfondspartnere eller deres selska-ber, kan få skatten retur, hvis det senere måtte vise sig, at de efterfølgende skal tilbagebeta-le merafkast, som de er blevet beskattet af her i landet. Hvis en kapitalfondspartner ønskerat hæve penge til betaling af skat, kan partneren give kapitalfonden transport i et evt. kravpå tilbagebetaling af skat udløst af tilbagebetalingen af ”for meget” udbetalt merafkast. Dader således kan skabes fuld sikkerhed for de øvrige investorer i kapitalfonden, vil der ikkevære noget til hinder for udbetaling af beløb til dækning af partnerens (eller partnerselska-bets) skattebetaling.
Side 2